15 ianuarie, ziua pentru care ne mândrim că suntem români! Astăzi se împlinesc 168 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

Publicat: 15/01/2018 | 09:55
15 ianuarie, ziua pentru care ne mândrim că suntem români! Astăzi se împlinesc 168 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

De opt ani, pe 15 ianuarie, românii celebrează Ziua Culturii Naţionale. Avem un motiv întemeiat pentru care să urăm „La mulţi ani!”. În această zi, s-a născut poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu.

Pe data de 7 decembrie 2010, s-a stabilit în baza Legii 238 / 2010 ca 15 ianuarie să fie Ziua Culturii Naţionale. Aceasta reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul şi gânditorul, Mihai Eminescu (1850-1889).

Pe 15 ianuarie, vor avea loc manifestări culturale în oraşele importante din România: simpozioane, spectacole, lansări de carte şi slujbe de pomenire cu ocazia împlinirii a 168 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.

În Capitală, bucureştenii pot participa la diverse activităţi:

Opera Naţională Bucureşti (ONB) găzduieşte luni un concert ce va cuprinde un repertoriu exclusiv românesc. 

Academia Română va organiza luni, de la ora 10,00, simpozionul „Cultura română la ceas aniversar – Centenarul Marii Uniri”.

Institutul Cultural Român găzduieşte, până pe 19 ianuarie, în Sala Mare din Aleea Alexandru nr. 38, o expoziţie de fotografie care cuprinde imagini arhitectonice din zona rurală şi urbană, realizate de artistul vizual Bogdan Gheorghe Iorga. Vernisajul acesteia va avea loc luni, de la ora 17,30, în Sala Mare a ICR.

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Muzeul Naţional de Istorie a României prezintă publicului trei manuscrise – monumente ale limbii şi culturii române – tipărite în Veacul Luminilor: Cazania lui Varlaam, Îndreptarea legii cu Dumnezeu şi Psaltirea pre versuri tocmită. Luni accesul în expoziţiile muzeului este gratuit. Programul de vizitare este cuprins în intervalul orar 09,00 – 17,00.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti marchează Ziua Naţională a Culturii printr-o serie de recitaluri muzicale, care vor da pasagerilor români şi străini posibilitatea de a cunoaşte îndeaproape planul identitar autohton.

La împlinirea a 168 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, luni va fi oficiată o slujbă de pomenire la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Citește și...