Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Exclusiv » Cum să pregătești masa de Paște pe ultima sută de metri

Cum să pregătești masa de Paște pe ultima sută de metri

De: Cancan 06/04/2018 | 23:06

În afară de dimensiunea pur spirituală a Învierii, Paștele reprezintă și momentul în care ne adunăm în jurul mesei, ne bucurăm de bucate alese şi de prezența persoanelor dragi. Pentru unii dintre noi, însă, timpul nu e atât de îngăduitor și ajunge să fie insuficient pentru a pregăti bucatele specifice acestei sărbători. Cu puțină organizare și ajutor, însă, putem pregăti masa de Paște în doar câteva ore. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă arată, în cele ce urmează, cum se poate ajunge la această performanță.

Pentru ca totul să meargă ca pe roate, înainte de toate, trebuie să ne stabilim cu exactitate mâncărurile pe care vrem să le preparăm. În mod tradițional de pe masa de Paște nu lipsesc ouăle roșii, mielul, cozonacul, pasca și vinul roșu. (VEZI ȘI: CUM VA FI VREMEA ÎN NOAPTEA DE ÎNVIERE. VREMEA ÎN ZILELE DE PAȘTE 2018)

1.Ouăle de Paști

Pe acestea le vopsim în Joia Mare. Dar dacă nu ați reușit, o puteți face și pe ultima sută de metri. Tradițional, ele sunt doar roșii, dar lumea le vopsește și multicolor.

Un pont: pentru ca ouăle de Paște să fie lucioase le frecăm cu o bucățică de slănină (asta după ce se răcesc complet). În locul slăninei se pot folosi mici ghemotoace de vată înmuiat în puțin ulei de floarea soarelui.

Cum vopsim ouăle de Paşte natural

Dacă te-ai săturat de substanțele chimice pe care le regăsești de obicei în pachetele prezente la orice magazin, există câteva modalități prin care poți să faci vopsea de ouă natural.

Iată câteva ingrediente simple care te pot ajuta să obții vopsea de ouă naturală:

Galben – turmeric sau foi de ceapă
Portocaliu – pulbere de chili
Roșu – sfeclă roșie, foi de ceapă roșie, zmeură sau mure
Albastru – varză roșie sau afine congelate
Verde – spanac
Mov – suc de struguri
Maro – cafea

Ingrediente

3 căni cu legume / fructe / condimente la alegere
3-4 linguri de condimente
3 căni cu apă
2 căni cu oțet alb

Ouă de Paște vopsite natural

Mod de preparare: Se iau 3 căni cu legume și/sau fructe tăiate, piure sau feliate și se fierb în 3 căni cu apă și 2 linguri de oțet alb.

Dacă se utilizează condimente, vei avea nevoie de 3-4 linguri în 3 căni cu apă. Se lasă să fiarbă timp de cel puțin 30 de minute sau mai mult dacă dorești o culoare mai intensă. După fierbere, se strecoară fructele sau legumele, iar lichidul reprezintă vopseaua de ouă.

Se înmoaie ouăle fierte în vopsea peste noapte. Cu cât e apă mai caldă, cu atât e mai bine. Dacă nu este suficient de intensă culoarea vopselei, a doua zi se încălzește colorantul și se înmoaie ouăle pentru încă 30 de minute. Rezultatele vor varia în funcție de puterea vopselei și de cât timp vei lasă ouăle să se înmoaie în vopsea. În plus, rezultatul final va fi o finisare mată, dar dacă dorești ceva mai lucios, poți pune puțin ulei de măsline pe coaja de ou, după care poți lustrui ouăle cu o cârpă moale pentru un finisaj lucios. (CITEȘTE AICI: PAŞTELE ŞI ŞTIINŢA: CE SPUN DOVEZILE ISTORICE DESPRE EXISTENŢA LUI IISUS)

2. Drobul de miel

Drobul se pregătește sâmbăta, ca să aibă timp să se răcorească și să poată fi tăiat felii a doua zi. El poate fie prezentat și în formă rotundă, fără ouă fierte în el.

Ingredientele principale pentru drobul de miel sunt măruntaiele de miel (ficat, plămâni, inimă şi rinichi), verdeţuri (ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi, leuştean), ouă (crude şi fierte), pâine înmuiată în apă sau lapte. Măruntaiele fierte şi tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente şi condimente (sare, piper). Prapurul mielului este aşezat într-o tavă, peste care se pune amestecul de carne.

Drob de miel cu ou fiert

Drobul de  miel este unul dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiţionale, existând o serie de variaţii ale reţetei. Una dintre acestea este utilizarea unei foi de aluat în locul praporelui. În majoritatea variantelor se aşază ouă fierte în centrul acestuia.

3. Friptura de miel la cuptor

Friptura de miel se condimentează de sâmbătă seara, se unge cu ulei și se lasă în tavă acoperită cu folie de aluminiu. În prima zi de Paște se pune la cuptor și se lasă să se coacă încet, până devine rumenă.

Pentru ca friptura să iasă exact ca aceea pregătită de bunica, trebuie să urmaţi o reţetă simplă.

Ingrediente: 1 pulpă de miel (de preferat pulpa din spate), 2 kg cartofi noi, 6-7 caţei mari usturoi, 1 pahar mare vin alb, 1 cană de apă, 50 ml ulei de măsline sau floarea soarelui, 2-3 crenguţe rozmarin, 2-3 crenguțe măghiran proaspăt, sare, piper

Preparare:

1. Spălăm pulpa foarte bine şi o ştergem cu un şervet de bucătărie. Curăţăm usturoiul şi-l tăiem în bastonaşe sau feliuţe. Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, înţepăm adânc pulpă din loc în loc, pe ambele părţi. În găurile formate introducem usturoiul.

2.Ungem pulpa cu ulei de măsline sau de floarea soarelui, o frecăm cu sare şi piper din belşug şi o aşezam în tavă unsă şi ea cu câteva linguri de ulei. Adăugăm în tavă vinul şi apa călduţă şi pudrăm carnea cu câteva ace de rozmarin prospat şi cu câteva frunze de maghiran.

3.Acoperim tava cu folie de aluminiu şi o băgam în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru o oră şi jumătate. După primele 30 minute, scoatem tava din cuptor şi întoarcem pulpa pe cealalată parte. O acoperim şi o mai lăsăm încă 30 de minute la cuptor după care o descoperim din nou, o întoarcem şi adăugăm în tavă cartofii noi spălaţi bine, dar necurăţaţi, plus câteva ace de rozmarin şi maghiran.

4.Acoperim din nou şi mai lăsăm încă 30 minute la cuptor. După ultimele 30 minute, descoperim tava şi lăsăm pulpa şi cartofii la rumenit pentru încă 20-30 minute. În tot acest timp, avem grijă că sosul din tavă să nu scadă, iar ,dacă se întâmplă acest lucru, mai adăugăm apa călduţă amestecată cu puţin vin.

5.Din 10 în 10 minute, ungem cu o pensulă pulpa cu sosul format în tavă. Când s-a rumenit frumos, stingem focul şi o putem servi. Se poate servi cu mujdei de usturoi și o salată de cartofi cu ceapă și dressing acrișor sau o salată verde asortată.

4. Cozonac cu nucă şi vanilie

Există foarte multe reţete de cozonac, dar indiferent de umplutură, trebuie să se respecte un secret ştiut de gospodinele din Moldova, mai ales. Făina se cerne printr-o sită măruntă, iar cel mai bine ar fi ca aluatul să fie frământat şi lăsat la dospit într-o covată de lemn.

Ingrediente: pentru 3 cozonaci

1 kg făina
50 g drojdie
400 g zahăr
500 ml lapte
100 ml ulei
6 ouă
coajă de la o lamaie
1 linguriță esență rom
3-4 buc de rahat
2 linguri cacao
nucă măcinată
vanilie
1 praf de sare

Cozonac cu nucă

Preparare: Se cerne făina de 2-3 ori. Preparăm maiaua din drojdie + 2 linguri făină + 50 ml lapte. Se dizolvă zahărul (350g) și vanilia în restul de lapte, călduț. Gălbenușurile se freacă cu sare, coajă de lămâie. Adăugăm peste făină, maiaua, laptele, gălbenușurile, treptat… frământând continuu… la sfârșit, adăugăm uleiul și mai frământam aproximativ 5 minute. Lăsăm la dospit, 1 h.

Între timp, amestecăm nuca cu albușurile bătute spumă, cu 50 g zahăr , 2 linguri de cacao și romul. Se porționează aluatul în trei părți egale. Întindem foaia de aluat, adăugăm deasupra umplutură de nucă și rahat, rulăm, stropim cu apă și presăram zahăr… și punem în tavă. Mai lăsăm la dospit circa 30 minute, după care dăm la copt, 45 minute, la foc potrivit.

5.Pasca tradiţională de Paşte cu brânză dulce de vacă şi stafide

Deşi obiceiurile şi reţetele s-au diversificat şi acum se face şi pască cu ciocolată, pască cu smântână, pască cu fructe, pască fără aluat, pasca tradiţională moldovenească, împletită, rămâne preferata românilor.

Ingrediente

200 g zahăr
200 g unt
25 g drojdie
coaja de lămâie şi portocală
1 kg brânză de vaci
2 linguri smântână
2 linguri făină
4 ouă
250 g zahăr
200 g stafide
2 pliculete zahăr vanilat
coajă de lămâie şi de portocală
1 praf sare
60 ml lapte
300 g făină

Pască tradițională

Mod de preparare

1.Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură.

2.Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahă rul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul, iar, la sfârşit, se adaugă stafidele.

3.Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza.

4.Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore şi se pudrează cu zahăr pudră.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu se sfiește să pozeze provocator, la 46 de ani
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu...
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Marina Almășan, mesaj dur pentru ultima soție a lui Victor Socaciu, la 3 ani de la decesul artistului: „Nu fac parastas, las pe seama văduvei, a fost coană preoteasă”. Cum își alină dorul și suferința
Marina Almășan, mesaj dur pentru ultima soție a lui Victor Socaciu, la 3 ani de...
Anunț de ultim moment despre FCSB și Europa League
Anunț de ultim moment despre FCSB și Europa League
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te îngrijorezi”
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te...
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina. Au fost activate forțele aeriene
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina....
VIDEO&FOTO Noi imagini din satelit. Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
VIDEO&FOTO Noi imagini din satelit. Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și...
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Ce a apărut la locul tragediei din Ploiești, acolo unde Armando și Mihai și-au găsit sfârșitul mult prea devreme. Prietenii și apropiații sunt încă în stare de șoc
Ce a apărut la locul tragediei din Ploiești, acolo unde Armando și Mihai și-au găsit...
Boala CRUNTĂ care l-a ucis pe Mircea Diaconu! Ultimele săptămâni de viață au fost un chin
Boala CRUNTĂ care l-a ucis pe Mircea Diaconu! Ultimele săptămâni de viață au fost un...
Ce dietă o ajută pe Andreea Mantea să se mențină în formă? Vedeta TV a arătat, de fapt, din ce e format prânzul ei. „E foarte greu, dar să știți că reușesc.”
Ce dietă o ajută pe Andreea Mantea să se mențină în formă? Vedeta TV a...
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte...
A murit Mircea Diaconu. Actorul avea 74 de ani și suferea de o boală grea
A murit Mircea Diaconu. Actorul avea 74 de ani și suferea de o boală grea
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă butelia!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă...
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Monica Bellucci, cea mai în vârstă BOND Girl. „Am fost o fată foarte TIMIDĂ”
Monica Bellucci, cea mai în vârstă BOND Girl. „Am fost o fată foarte TIMIDĂ”
Wow! La asta chiar nu se aștepta nimeni! Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, s-a fotografiat dezbrăcată în zăpadă: „Are un efect sedativ și...”. Explicația care i-a surprins pe toți
Wow! La asta chiar nu se aștepta nimeni! Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, s-a...
Zodiac chinezesc pentru duminică, 15 decembrie 2024. Maimuța are parte de cheltuieli neprevăzute
Zodiac chinezesc pentru duminică, 15 decembrie 2024. Maimuța are parte de cheltuieli neprevăzute
Rețeaua de magazine românești care atacă Lidl, Kaufland, Carrefour sau Auchan. A deschis al 86-lea supermarket și vine cu prețuri ireale și produse locale
Rețeaua de magazine românești care atacă Lidl, Kaufland, Carrefour sau Auchan. A deschis al 86-lea...
A murit Mircea Diaconu. Doliu național în România. Boala l-a răpus la 74 de ani
A murit Mircea Diaconu. Doliu național în România. Boala l-a răpus la 74 de ani
Wow! Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă, imagini necenzurate cu "Prima Doamnă!
Wow! Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă, imagini necenzurate cu "Prima Doamnă!
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Cum se va încheia războiul Rusiei în Ucraina?
Cum se va încheia războiul Rusiei în Ucraina?
Ion Iliescu este furios. Decizia lui Călin Georgescu i-a lăsat mască pe toți. A fost înregistrat
Ion Iliescu este furios. Decizia lui Călin Georgescu i-a lăsat mască pe toți. A fost...
Când pică Paștele ortodox și cel catolic, în 2025. De multă vreme nu s-a mai întâmplat așa ceva
Când pică Paștele ortodox și cel catolic, în 2025. De multă vreme nu s-a mai...
Ce salariu lunar primește un casier în magazinele LIDL din România, acum, în decembrie 2024
Ce salariu lunar primește un casier în magazinele LIDL din România, acum, în decembrie 2024
Regretul pe care l-a avut Mircea Diaconu: S-a separat cu durere! Actorul a murit la vârsta de 74 de ani
Regretul pe care l-a avut Mircea Diaconu: S-a separat cu durere! Actorul a murit la...
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el:
Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el: "Dacă te întâlnești cu el, vorbește...
Sfatul zilei pentru duminică, 15 decembrie 2024. Dragoste pentru Săgetător
Sfatul zilei pentru duminică, 15 decembrie 2024. Dragoste pentru Săgetător
Ce este, de fapt, scorul FICO. Băncile îți pot refuza împrumutul, deși salariul este bun și aveți un istoric de credit fără probleme
Ce este, de fapt, scorul FICO. Băncile îți pot refuza împrumutul, deși salariul este bun...
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul milionar, șocantă
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul...
×