Acasă » Galerie foto » L-am găsit pe urmaşul celebrului matematician Grigore Gheba. El e profesorul care creează probleme pentru olimpiade şi concursuri şcolare!

L-am găsit pe urmaşul celebrului matematician Grigore Gheba. El e profesorul care creează probleme pentru olimpiade şi concursuri şcolare!

De: Cancan 29/09/2017 | 00:00
L-am găsit pe urmaşul celebrului matematician Grigore Gheba. El e profesorul care creează probleme pentru olimpiade şi concursuri şcolare!
Profesorul Nicolae Papacu merge pe urmele celebrului Grigore Gheba

Cu o carieră de peste 40 de ani la catedră, un profesor de matematică din Slobozia a uimit lumea academică de la noi din ţară. Dascălul nu doar că rezolvă probleme foarte grele de geometrie, algebră sau trigonometrie, ci le şi creează, la fel cum o făcea reputatul matematician Grigore Gheba. Are în palmares peste 600 de exerciţii şi probleme, toate fiind transformate în subiecte pentru concursuri şcolare sau fazele naţionale ale olimpiadei de matematică. Datorită contribuţiei sale ştiinţifice, profesorul a fost premiat de Societatea Română de Ştiinţe Matematice. (VEZI ŞI: În urmă cu 32 de ani, l-a declarat mort la naştere, iar azi... E uluitor ce s-a întâmplat cu un copil abandonat de mamă în maternitate)

Matematica este una dintre materiile de la şcoală pe care cei mai mulţi dintre elevi o iubesc puţin spre deloc. Pentru Nicolae Papacu, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Slobozia, universul cifrelor a fost, însă, mereu, uşor de descifrat. Şi-a dat seama de acest „amănunt” de la o vârstă foarte fragedă.

„N-aş putea spune ce m-a atras către această disciplină. Eu cred că aşa m-am născut, să gândesc logic şi să fiu coerent. În clasele de gimnaziu eu am avut un profesor de matematică, se numea Iulian Chiriac. M-a făcut să-mi placă această materie şi să-mi doresc ca într-o zi să devin şi eu profesor de matematică. Şi, iată, o predau de 40 de ani”, mărturiseşte, cu mândrie, profesorul din Slobozia, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Pe urmele lui Gheba

Culegerile de matematică ale profesorului Grigore Gheba erau, în trecut, nelipsite din ghiozdanele elevilor de toate vârstele, iar exerciţiile trecute în ele deveneau teme pentru acasă, subiecte de teze sau pentru examenele naţionale. Chiar dacă reputatul matematician s-a stins din viaţă de câţiva ani, el a lăsat un urmaş la Slobozia. (CITEŞTE AICI: Mărturii şocante făcute de sportiva ”notată” cu 10 înaintea Nadiei. Cum a fost umilită o mare gimnastă a României după ce s-a retras! I-au oferit un post de…)

Profesorul Nicolae Papacu realizează, la rândul său, probleme şi exerciţii de matematică, aşa cum o făcea şi Gheba. În toată cariera sa didactică, a reuşit să realizeze peste 600 de probleme de algebră, trigonometrie, aritmetică sau geometrie. Multe dintre problemele şi exerciţiile pe care le-a creat au fost publicate în reviste de specialitate din străinătate sau din România, fiind totodată transformate în subiecte pentru examene naţionale, concursuri şcolare sau fazele naţionale ale olimpiadelor de matematică.

„Într-adevăr, realizez şi probleme de matematică, exerciţii, pe care ulterior le public în revistele de specialitate. Unele dintre ele devin chiar subiecte pentru concursuri sau olimpiade. Mă bucur atunci când văd că munca mea are o utilitate” , spune, cu modestie, profesorul.

Secretul problemelor de matematică

Reţeta din spatele tuturor exerciţiilor  pe care le-a creat este destul de simplă. Nicolae Papacu explică faptul că în spatele oricărei probleme şi a oricărui exerciţiu se ascunde, de fapt, o altă problemă de matematică. (NU RATA, AICI: Am aflat povestea scriitorului care şi-a transformat casa părintească în muzeu)

„Evident că totul are o logică bine gândită, dar sursa de inspiraţie sunt alte probleme şi exerciţii de matematică cu care ai lucrat. Rezolvi un exerciţiu, apoi, de la respectivul rezultat, îţi dai seama că poţi să descoperi un alt exerciţiu sau o altă problemă de matematică. Mecanismul de funcţionare este foarte simplu, să ştiţi” , mai spune profesorul Nicolae Papacu, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Talent recunoscut de experţi

În lumea cifrelor profesorului Nicoale Papacu, matematica este trecută la loc de cinste. Când nu predă elevilor şi nu creează exerciţii şi probleme, dascălul coordonează activitatea unei reviste matematice, înfiinţată chiar de el, „Revista de Matematică din Ialomiţa”.

Dincolo de aprecierea colegilor de breaslă şi rezultatele bune pe care elevii pe care i-a pregătit le-au obţinut la examene şi olimpiade, performanţele profesorului Papacu au fost confirmate chiar şi de experţi. Anul acesta, în luna mai, dascălul a fost recompensat cu o distincţie de către reprezentanţii Societăţii Române de Ştiinţe Matematice, al cărei membru este de foarte mult timp. Premiul, care i-a fost înmânat lui Nicolae Papacu chiar de către preşedintele Societăţii Române de Ştiinţe Matematice, Radu Gologan, l-a emoţionat pe profesorul din Slobozia.

„Evident că nu ai cum să nu te bucuri în momentul în care primeşti astfel de premii. Este o recunoaştere a valorii tale ca om, a eforturilor pe care le depui pentru a face lucrurile mai bune. Dincolo de această apreciere, trebuie să mulţumesc şi elevilor mei, care au reuşit mereu să obţină premii importante la concursurile şcolare la care au participat sau care au avut parte de rezultate bune la olimpiade sau examene naţionale”, a mai spus profesorul Nicolae Papacu. (VEZI ŞI: Plăteşte şi 30 de mii de euro pentru a personaliza un ”monstru”. El este regele tirurilor! Are cele mai frumoase camioane din România)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

MĂDĂLIN SOFRONIE
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din București
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi această femeie superbă. Nimeni n-o crede
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a încheiat. Mesajul postat de brunetă pe rețelele sociale
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște...
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV: A fost o mobilizare generală
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Ciorbă falsă de burtă cu ciuperci pleurotus. E la fel de bună ca varianta consacrată
Ciorbă falsă de burtă cu ciuperci pleurotus. E la fel de bună ca varianta consacrată
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul prezentatoarei de la Kanal D2
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul...
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să...
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024, cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024,...