Acasă » Galerie foto » Plătesc mii de euro ca să înveţe să zboare! A pilotat primul avion la 15 ani, iar azi…

Plătesc mii de euro ca să înveţe să zboare! A pilotat primul avion la 15 ani, iar azi…

De: Cancan 16/11/2017 | 00:00
Plătesc mii de euro ca să înveţe să zboare! A pilotat primul avion la 15 ani, iar azi...
Marina Cozma, unul dintre temerarii aerului

Cei mai mulţi dintre noi doar ne imaginăm cum se vede lumea de la 2.000 de metri înălţime. Alţii au transformat visele în realitate şi, de fiecare dată când timpul le permite, se avântă în înaltul cerului. Oameni normali, cu vieţi şi meserii obişnuite, zeci de români au devenit piloţi amatori, din pasiune pentru zbor. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă, în exclusivitate, poveştile inedite ale câtorva dintre ei. (CITEŞTE ŞI: În urmă cu 15 ani, s-a catapultat dintr-un MIG, iar azi... Povestea celui mai experimentat pilot militar din România)

Zborul i-a fascinat pe oameni din cele mai vechi timpuri şi, pare-se, o face şi astăzi. Senzaţia pe care o oferă înălţimea este pentru mulţi dintre pasionaţii de zbor unică, desăvârşită. Tocmai de aceea, mulţi români aleg să devină piloţi amatori pentru a-şi îndeplini visul de a se avânta în înaltul cerului. Oricât ar putea părea de stranie o astfel de pasiune, mulţi dintre aceşti piloţi de ocazie sunt oameni obişnuiţi, cu vieţi obişnuite. Printre ei se numără manageri, IT-işti şi chiar studenţi. (VEZI AICI: Au lăsat baletul pentru un sport al băieţilor. Am intrat în vestiarul fotbalistelor! ”Nu mi-am imaginat niciodată că…”)

Pilot de la 15 ani

Unul dintre piloţii amatori ai României este şi Marina Cozma, o tânără de 20 de ani din Constanţa. Studentă la Medicină, Marina a luat primele lecţii de zbor pe când era doar o adolescentă de 15 ani. Doi ani mai târziu, la vârsta de 17 ani, ţinea deja în buzunarul de la pieptul costumului de aviator brevetul de pilot. Acum are deja 100 de ore de zbor, iar timpul liber şi-l petrece la manşa unui avion Diamond DA 20, în simplă comandă, pe care-l închiriază de la Şcoala de Pilotaj Tuzla.

Aparatul pe care îl pilotează Marina Cozma are un motor cu o putere de 99 de cai şi poate atinge o altitudine de 4.000 de metri
Aparatul pe care îl pilotează Marina Cozma are un motor cu o putere de 99 de cai şi poate atinge o altitudine de 4.000 de metri

Aparatul pe care îl pilotează Marina Cozma are un motor cu o putere de 99 de cai şi poate atinge o altitudine de 4.000 de metri. „Mereu mi-a plăcut să zbor. Am fost fascinată de avioane de mică. Părinţii n-au fost iniţial de acord să iau cursuri de pilotaj, dar până la urmă au înţeles această pasiune a mea. Poate fi considerată ciudată, însă e tot ce mi-am dorit să fac”, spune tânăra, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA. Cel mai departe a ajuns cu aeronava şcolii de la Tuzla deasupra Munţilor Măcin, din inima Dobrogei. „A fost o experienţă interesantă, mai ales că în acea zonă este şi casa mea în care am copilărit. A fost emoţionată să văd cum arată de sus” , adaugă Marina. (NU RATA, AICI: Viaţa lor pare desprinsă din filmele de acţiune. Ei sunt „vânătorii” de bombe)

Pe plaja din Costineşti, cu motodeltaplanul

Pentru Ciprian Furtună, zborul este cea mai mare pasiune pe care o are. IT-ist de profesie, bucureşteanul zboară în timpul liber cu un motodeltaplan, pe care şi l-a cumpărat cu banii jos. Vara trecută a ajuns cu acest aparat de zbor tocmai la mare, pe plaja din Costineşti. Experienţa a fost unică, mai ales că n-a mai fost nevoie să petreacă ore bune în trafic din cauza cozilor de maşini care se formează pe Autostrada Soarelui. Ciprian are peste 100 de ore de zbor şi este tare mândru de acest lucru.

Ciprian Furtună, un IT-ist pasionat de zbor
Ciprian Furtună, un IT-ist pasionat de zbor

„Febra m-a prins în copilărie, pe vremea când făceam machete de avioane la clubul de aeromodele. Am făcut cursurile de pilotaj, mi-am luat brevetul, iar apoi am investit în acest aparat de zbor. Pot zbura unde vreau eu, fără nicio problemă”, spune Ciprian Furtună. (VEZI ŞI: Azi, e student într-o universitate de renume. Un olimpic ”dă de pământ” cu învăţământul din România. ”M-a dezămăgit faptul că…”)

Piloţii de ieri şi piloţii de astăzi

Cei care vor să-şi îndeplinească visul de a zbura trebuie să ştie că pregătirea este destul de costisitoare şi ca timp, dar şi ca bani. Cursurile durează doi ani, iar costurile lor pot atinge chiar şi valoarea de 45 mii de euro. Fiecare cursant trebuie să acumuleze 750 de ore de pregătire teoretică, alte 60 de ore de antrenament pe simulator şi, de asemenea, peste 160 de ore de zbor cu avionul. Mugurel Toma este profesor la Şcoala de Pilotaj Tuzla, judeţul Constanţa. Cu o experienţă de peste 35 de ani la manşa avioanelor, instructorul recunoaşte faptul că mulţi oameni au pasiunea pentru zbor şi datorită ei se înscriu la cursurile de pilotaj. (CITEŞTE AICI: Un consultant financiar dă ponturi. Îi învaţă pe români cum să facă bani: ”E simplu! Trebuie doar să…”)

Mugurel Toma este profesor la Şcoala de Pilotaj Tuzla
Mugurel Toma este profesor la Şcoala de Pilotaj Tuzla

„Da, mulţi dintre cursanţii noştri sunt oameni obişnuiţi. Fac totul din pasiune.  Nu este nicio diferenţă între aceştia şi piloţii profesionişti. Singurul aspect care contează este tehnica cu care se lucrează. În trecut era într-un fel, astăzi este mult mai bună şi mai dezvoltată. Eu îi încurajez pe toţi cei care doresc să zboare să o facă. Experienţa este minunată”, spune profesorul.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

MĂDĂLIN SOFRONIE

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Noul „Netflix” a apărut gratuit în România, doar pentru clienții Digi RCS-RDS
Noul „Netflix” a apărut gratuit în România, doar pentru clienții Digi RCS-RDS
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
S-a dezbrăcat și are milioane de like-uri! Georgina lui Ronaldo, cea mai incendiară apariție
S-a dezbrăcat și are milioane de like-uri! Georgina lui Ronaldo, cea mai incendiară apariție
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Zodiile care în Săptămâna Mare sunt apărate de divinitate. Până la Paști își vor rezolva toate problemele
Zodiile care în Săptămâna Mare sunt apărate de divinitate. Până la Paști își vor rezolva...
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Kremlinul spune că „soarta lui Zelenski este pecetluită”. Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”
Kremlinul spune că „soarta lui Zelenski este pecetluită”. Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Kate Middleton și Prințul William sărbătoresc 13 ani de căsnicie! Ce decizie au luat cei doi, după diagnosticul de cancer. Un expert regal face dezvăluiri: ”Nu va fi ușoară”
Kate Middleton și Prințul William sărbătoresc 13 ani de căsnicie! Ce decizie au luat cei...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Plantele pe care să le ții în bucătărie. Purifică aerul și te scapă de mirosurile neplăcute
Plantele pe care să le ții în bucătărie. Purifică aerul și te scapă de mirosurile...
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei care vor să pună masă musculară
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei...
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat cu ajutorul fratelui său
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Primul oraș ras de pe fața Pământului în cazul unui RĂZBOI NUCLEAR. Unde se află „EPICENTRUL” Apocalipsei
Primul oraș ras de pe fața Pământului în cazul unui RĂZBOI NUCLEAR. Unde se află...
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok....
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
Boala gravă de care a suferit Oana Lis, în timp ce trebuia să aibă grijă de soțul ei: „În viață nu e totul roz”
Boala gravă de care a suferit Oana Lis, în timp ce trebuia să aibă grijă...
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele:  “Am găsit arsen, plumb și mercur”
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele: “Am găsit arsen,...
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște...