Acasă » Galerie foto » A moştenit de la bunica tainele gătitului… Ea este ”Doamna cu cămara”!

A moştenit de la bunica tainele gătitului… Ea este ”Doamna cu cămara”!

De: Cancan 10/02/2018 | 00:00
A moştenit de la bunica tainele gătitului... Ea este ”Doamna cu cămara”!
Doamna Florentina a transformat pasiunea pentru gătit într-o mică afacere

În ziua de azi nu mai este nevoie să stai şi să îţi pregăteşti cămara pentru anotimpul rece, produse se găsesc la fiecare butic de cartier. Problema este că ceea ce se găseşte în comerţ nu este 100% natural şi nici gustul sau calitatea nu sunt cele ale produselor pregătite în casă. De ceva timp, însă, şi această chestiune este uşor de rezolvat: au apărut gospodinele care împart produsele din cămara pe care şi-o pregătesc pentru iarnă. Este şi cazul doamnei Florentina, din Vrancea, care a transformat pasiunea pentru gătit într-o mică afacere. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă, în exclusivitate, povestea ei de succes. (VEZI ŞI: A lucrat la cules în Spania, iar acum… Câştigă mii din euro din scaieţi!)

Are în cămara sa toate produsele pe care le făceau bunicii sau părinţii noştri: compoturi, gemuri, bulion, zacuscă, murături şi aşa mai departe. Iar ce îi prisoseşte dă altora. Aşa a şi început, de altfel, povestea „Din cămară adunate”.

Pe când era în concediul de creştere al copilului, a conservat în propria cămară mai multe produse decât putea familia să consume. Şi de aici, la recomandarea soţului şi a celor care cunoşteau deja calitatea produselor sale, a încercat să îşi creeze o piaţă de desfacere. „Eu sunt pasionată de gătit, locuim la curte şi mâncăm produse din gospodăria noastră. De aceea am încercat să promovăm mâncarea sănătoasă şi produsele tradiţionale.
Am început mai întâi cu dulceţuri din fructele de sezon, respectiv căpşuni, vişine, prune şi tradiţionala zacuscă de vinete. Pentru fructe aveam câţiva pomi fructiferi prin curte şi de la bunici, iar ulterior am plantat o livadă. De asemenea, toate legumele sunt din grădina noastră. În primă fază, mi-am făcut cunoscute produsele la rude şi cunoştinţe. Oamenii au fost mulţumiţi şi m-au recomandat mai departe. Totodată, mi-am promovat produsele printr-un site de socializare, pe grupuri de produse locale”
, povesteşte doamna Florentina pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.  (NU RATA, AICI: E încă student, dar a pus pe picioare o afacere cu care nu dă greş. Povestea tânărului care face bani din… pomeni)

Cămara care nu se goleşte niciodată

Legumele sunt cultivate în grădina familiei
Legumele sunt cultivate în grădina familiei

Uşor, uşor, cerinţele au depăşit „planul” iniţial. Şi, în prezent, pe lângă produsele pe care îşi propusese să le dea mai departe, vrânceanca a extins oferta. „Cea mai aglomerată perioadă este vara, doarece intervalul de coacere la fructe este foarte aproape. Iar toamna avem foarte multe cereri de zacuscă! Cam pe asta ne axăm în general, dulceaţă şi zacuscă. Am încercat însă să ne adaptăm cerinţelor şi sărbătorilor religioase de peste an, am avut cerinţe în acest sens şi a fost o provocare pentru noi. Avem clienţi fideli care ne anunţă din timp ceea ce doresc la masa de sărbători, ţinem întotdeauna cont de preferinţele dânşilor. Suntem cu fiecare dată mai bogaţi în mulţumiri şi aprecieri. Nu pot să spun că de Crăciun şi Paşte suntem atât de aglomeraţi, deoarece de Paşte majoritatea gospodinelor fac cozonac şi pască. Noi avem cerinţe doar pentru cei care nu au timp şi care ne sunt clienţi fideli”, explică doamna Florentina. (VEZI ŞI: Şi-a pus la bătaie toate economiile. A studiat în Danemarca, iar acum… a deschis o afacere inedită în România)

Iar treaba pentru „Cămară” nu se termină niciodată. Fiecare anotimp înseamnă un calendar bine stabilit al activităţilor. „Dacă vremea ne ajută, pe la sfârşitul lunii martie începem să curăţăm grădina şi să punem ceapa. Mai târziu, când se mai încălzeşte, plantăm restul de legume, pe care cu o atentă îngrijire toamna le şi conservăm. Apoi, ne ocupăm de primele produse: dulceaţa de căpşune, de cireşe normale, cireşe amare şi, cea mai iubită, dulceaţa de nuci verzi”, mai spune Doamna cu Cămara.

Pasiunea e transmisă mai departe

Dulceţurile sunt făcute tradiţional, chiar dacă în cantităţi mai mari
Dulceţurile sunt făcute tradiţional, chiar dacă în cantităţi mai mari

Secretul reţetelor este din familie: bunica, mama, iar acum ea, prepară produsele tradiţionale în acelaşi mod de ani de zile. La fel cum ar găti pentru propria cămară. Iar acum, gospodina din Vrancea încearcă să îi insufle toate tainele şi dragostea pentru gătit şi copilului său.

„Pot spune depre mine că am avut cea mai frumoasă copilărie alături de mamaia mea, lângă care am învăţat foarte multe lucruri care m-au definit pe mine, omul de astăzi. De la mama mea am învăţat tainele gătitului. Pentru că, fiind bucătăreasă, am stat mereu pe lângă ea! Acasă eram ajutorul ei de bucătar şi toate adunate au contribuit la omul care astăzi găteşte în primul rând din pasiune şi apoi pentru a mulţumi şi alţi oameni. Este o mare responsabilitate să lucrezi curat, îngrijit şi să poţi nimeri «gustul» celui care mănâncă din produsele noastre. Copilul mă ajută şi el, este foarte implicat, mereu prezent lângă mine şi dornic să înveţe din tot ceea ce fac. Culegem împreună fructele după coacere, îngrijim grădina împreună. Noi încercam pe cât posibil – pentru vârsta pe care o are – să înţeleagă ce facem şi aceasta să contribuie la omul responsabil de mai târziu”, mai spune vrânceanca. (CITEŞTE ŞI: A lucrat 10 ani în Norvegia, iar azi… Nu e banc! Un băimărean câştigă bani din „împachetat” fum!)

NICOLETA CRISTEA

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din București
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi această femeie superbă. Nimeni n-o crede
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a încheiat. Mesajul postat de brunetă pe rețelele sociale
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să...
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30 APRILIE
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile mari
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul prezentatoarei de la Kanal D2
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul...
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024, cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024,...
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu știu exact unde stau
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu...