Acasă » Exclusiv » Povestea incredibilă a copiilor „vânduți” din Maramureș. Ce legătură are Lupu Rednic. „Numele primit este ca să sperie Moartea”

Povestea incredibilă a copiilor „vânduți” din Maramureș. Ce legătură are Lupu Rednic. „Numele primit este ca să sperie Moartea”

De: Romana Anghel 28/11/2020 | 18:05

În satele din Maramureș există copii care poartă nume total neobișnuite, precum Lupu sau Ursu. Acest lucru este explicat de unul dintre cele mai vechi obiceiuri, ce avea menirea de a-l proteja pe cel mic și urma „vânzării” ritualice a copilului. Numele celebrului interpret Lupu Rednic este legat de acest obicei, iar CANCAN.RO are detalii în exclusivitate.

Numele de botez precum Lupu sau Ursu nu sunt tocmai neobișnuite în unele sate din Maramureș. Deși pare greu de înțeles de ce și-ar boteza cineva astfel copilul, o justifică unul dintre cele mai vechi obiceiuri: acela de a „vinde” ritualic copilul, iar, la „vânzarea” lui, copilul capătă un alt nume, de regulă unul cât mai înfricoșător.

Obiceiul îi viza pe copiii care se îmbolnăveau des și viața lor era mereu amenințată de vreo boală gravă.

Cornelia și Lupu Rednic, doi dintre cei mai cunoscuți artiști din România

Exista un întreg ritual care trebuia respectat întocmai. Mama, îngrijorată de starea de sănătate a copilului, chema o vecină căreia să-i „vândă” copilul bolnăvicios. Dialogul dintre cele două se purta la fereastră, iar prețul era unul simbolic, precum o cană de mălai sau doi, trei lei. Schimbul se făcea tot pe fereastră, iar cea care „cumpăra” copilul îi schimba numele. Astfel, numele lui de botez era pierdut, prin urmare primea alt nume, care, în credința populară, avea rolul de a păcăli spiritele rele, care îi amenințau viața copilului, astfel încât acestea să nu-l mai găsească.

După ce se îndeplinea ritualul „vânzării” copilului, urma o întreagă scenetă pusă la cale pentru ca micuțul să ajungă din nou la mama lui naturală. Astfel, mama de schimb se plângea că e săracă și că nu-l va putea crește, rugând-o pe mama reală să aibă grijă de copilaș până când va crește mare. Mama își ia, astfel, copilul înapoi, credința populară fiind aceea că, moartea sau spiritele rele îi pierd, astfel, urma.

Lupu Rednic, botezat astfel pentru a „speria Moartea”

Numele cunoscutului interpret de muzică populară Lupu Rednic se leagă tocmai de acest obicei. El povestește că tatăl său a fost supus tocmai unui astfel de ritual, prin care a fost „vândut” simbolic, după ce alți doi frățiori au murit neașteptat.

„Numele primit este ca să sperie Moartea. La tatăl meu i-au murit doi frați. Unul pe la vreo 10 ani, iar altul la 12. Când bunica a rămas însărcinată cu taică-meu, obiceiul era că mergea în sat ori la popă, ori la profesor. S-a dus la preot și i-a spus: părinte, am rămas groasă (însărcinată, n.r.). Știți că mi-au mai murit doi coconi (copii, n.r.). Preotul i-a spus: dacă o să fie parte bărbătească, să-i pui nume de animal sălbatic: Lupu”, relatează el.

Astfel, când copilul a fost botezat la biserică, el a primit acest nume tocmai la îndemnul preotului. (VEZI ȘI: SOŢIA LUI LUPU REDNIC, ÎN STARE DE ŞOC DUPĂ CE A SLĂBIT 33 DE KILOGRAME)

„Când l-au dus la botez, l-au dus cu nașii, iar după ce botează copilul, preotul lasă copilul la porțile împărătești (în fața altarului) și spune: mi-ați adus un păgân, vă las un creștin. Și de acolo merg și îl iau nașii. Pe el l-a luat o femeie văduvă din sat și l-a dus acasă și i l-a dat la bunica prin fereastră și i-a dat o sumă neînsemnată de bani”, mai spune el.

Lupu Rednic spune că nu i-a plăcut prenumele său, mai ales când era mic

Tatăl lui se pare că a reușit să păcălească moartea, astfel că, atunci când i s-a născut fiul, acesta a fost botezat la fel. „Când m-am născut eu, mama a vrut să-mi pună numele Gheorghe. Dar a venit o vecină și i-a spus: mătușă, nu-i pune numele Gheorghe, că al meu vezi că e rău. Și mai și bea și mă mai și… înjură, mă suduie. Pune-i după unchieșul, Lupu. Și mi-a pus numele Lupu, după tata.”

Nu i-a plăcut niciodată numele lui, mai ales când era mic

Lupu Rednic, deși are un nume special, care i-a adus nu doar faimă, dar și unicitate, spune că nu i-a plăcut niciodată numele lui, în special când era mic. „Râdeau copiii de mine la școală și strigau: Lupu, Lupu! Dar acum eu zic că numele ăsta mi-a adus o faimă. Toată lumea știe de Lupu”, mai spune el.

Ritualul, diferit de la o zonă la alta

Etnologul Pamfil Bilțiu explică în „Studii de Etnologie Românească”, volumul 1, că „în familiile în care surveneau decese succesive era îndătinat ritualul vinderii copilulului, ritual care înregistrează diferențieri de la o așezare la alta. La Costeni (din Maramureș, n.r.), copilul era vândut unei femei care avea noroc la copii. Mama își dădea copilul pe fereastră, rostind formule orale care ne trimit la descântece (…). Femeia care lua copilul pe fereastră primea  doi, trei lei și înapoia copilul pe ușă”. (NU RATA: DE CE CORNELIA ȘI LUPU REDNIC NU AU COPII)

În același volum, etnologul Pamfil Bilțiu mai spune că în Lăpuș (Maramureș), moneda pe care mama o primea la vânzarea copilului era păstrată până când copilul creștea mare. „Ritualul vinderii copilului are o largă răspândire în folclorul românesc, fiind atestat în Transilvania, Moldova, Bucovina. De asemenea, a fost atestat în Țara Oașului, precum și în Macedonia”, mai spune etnologul.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Fițe, fițe, dar nici așa! E incredibil cu cât se vinde o porție de hamsii la Mamaia
Fițe, fițe, dar nici așa! E incredibil cu cât se vinde o porție de hamsii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Mădălina Ghenea nu se potolește! Filmată în body TRANSPARENT prin care se vede TOT
Mădălina Ghenea nu se potolește! Filmată în body TRANSPARENT prin care se vede TOT
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cel mai mare secret al actorului Florin Piersic. A ținut totul ascuns ani de zile: „E ceva de suflet. Eu în ea am văzut-o pe sora mea”
Cel mai mare secret al actorului Florin Piersic. A ținut totul ascuns ani de zile:...
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se...
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica a făcut infarct când a auzit și a murit și ea
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cât plătește Raluca Bădulescu pentru chirie în București! Jurata de la „Bravo, ai stil!” își redecorează casa de la zero
Cât plătește Raluca Bădulescu pentru chirie în București! Jurata de la „Bravo, ai stil!” își...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și Sebastian: „Fiecare are ceva al lui. Sebastian e un băiat frumos, vorbește frumos.”
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână:
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
De necrezut! Cum arată cei trei copii ai Gabrielei Lucuțar de la Chefi la Cuțite. Are două fete și un băiat: „Petrec mai puțin timp decât mi-aș dori cu ei”
De necrezut! Cum arată cei trei copii ai Gabrielei Lucuțar de la Chefi la Cuțite....
Țara unde 9 milioane de locuințe sunt neocupate. Tot mai mulți bătrâni care locuiesc singuri părăsesc această lume
Țara unde 9 milioane de locuințe sunt neocupate. Tot mai mulți bătrâni care locuiesc singuri...
Cel mai mare animal din Europa, surprins în România. Imaginile au făcut înconjurul internetului
Cel mai mare animal din Europa, surprins în România. Imaginile au făcut înconjurul internetului
Este obligatoriu până pe 25 iunie. Regulile oficiale au fost anunțate chiar acum
Este obligatoriu până pe 25 iunie. Regulile oficiale au fost anunțate chiar acum
Medicul Tudor Ciuhodaru, veşti de ultimă oră despre Florin Piersic: Prognosticul la un astfel de pacient este rezervat
Medicul Tudor Ciuhodaru, veşti de ultimă oră despre Florin Piersic: Prognosticul la un astfel de...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Un transsexual din Hong Kong a obţinut un act de identitate după un proces de şapte ani
Un transsexual din Hong Kong a obţinut un act de identitate după un proces de...
Lege nouă pentru românii cu COPII. S-a dat total INTERZIS de marți, 30 aprilie
Lege nouă pentru românii cu COPII. S-a dat total INTERZIS de marți, 30 aprilie
Companiile aeriene, noi reguli pentru pasageri. E vorba de îmbrăcăminte
Companiile aeriene, noi reguli pentru pasageri. E vorba de îmbrăcăminte
Cum arată celebrul hotel Rex din Mamaia în ajun de 1 Mai. Perla stațiunii se coșcovește pe zi ce trece
Cum arată celebrul hotel Rex din Mamaia în ajun de 1 Mai. Perla stațiunii se...
Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: Mi-au plăcut aventurile! Când soţul pleca…
Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: Mi-au plăcut aventurile! Când soţul...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și al altor supermarketuri
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
Gabriela Cristea, vacanță de vis alături de Tavi Clonda, înainte de Paști. Unde au plecat cei doi soți
Gabriela Cristea, vacanță de vis alături de Tavi Clonda, înainte de Paști. Unde au plecat...
Singurele zodii care sunt binecuvântate și primesc daruri speciale de Paște. Așa noroc n-au avut niciodată
Singurele zodii care sunt binecuvântate și primesc daruri speciale de Paște. Așa noroc n-au avut...
Tranzacția momentului pe piața energiei din România. Gigantul care a făcut o achiziție de milioane de euro
Tranzacția momentului pe piața energiei din România. Gigantul care a făcut o achiziție de milioane...