Ce se poate întâmpla în cazul în care ai mâncat abțibildul de pe fructe? Este sigur sau nu? Ce spun experții, dar și din ce sunt făcute acestea, de fapt? Numerele de pe etichete au semnificații specifice.
Se întâmplă frecvent să consumăm din greșeală autocolantele lipte pe fructe, dar acest lucru este dăunător pentru sănătate? Abțibildurile de fructe sunt cunoscute sub denumirea de coduri Price Look-Up (PLU). Acestea conțin coduri de bare care oferă detalii esențiale despre produs: soiul, metoda de cultivare și tipul.
Potrivit Larei Tiro, specialist în știința alimentelor și consultant la Rebel Botanica Inc, aceste coduri sunt reglementate de Federația Internațională pentru Standardele Produselor (IFPS) și sunt utilizate pe scară largă pentru identificarea produselor.
Numerele de pe etichete au semnificații specifice. Produsele convenționale au un cod de patru cifre care începe cu 3 sau 4, în timp ce produsele organice au un cod din cinci cifre care începe cu 9. Cu atât mai mult, abțibildurile mai pot indica și țara de proveniență, brandul sau distribuitorul fructelor.
Brian Chau, expert în știința alimentelor și director al Chau Time, explică faptul că aceste etichete sunt fabricate din adezivi de calitate alimentară, plastic sau hârtie, și cerneală aprobată de Food and Drug Administration (FDA). Pentru că sunt aplicate direct pe alimente, toate componentele acestora trebuie să respecte standardele stricte de siguranță alimentară impuse de FDA.
Citește și: Mănânci jeleuri din comerț? Ireal din ce sunt făcute, de fapt, potrivit lui Dragoș Pătraru
Chiar dacă sunt fabricate din materiale conforme cu standardele alimentare, abțibildurile PLU nu sunt compostabile. Conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), ele nu se descompun rapid și nu ar trebui aruncate. Lara Tiro menționează că, deși fiecare componentă a etichetei este biodegradabilă individual, atunci când nu sunt combinate, aceasta devin dificil de degradat.
Este important de precizat faptul că abțibildurile de pe fructe nu sunt toxice, dar nici comestibile. Chiar dacă ingerarea accidentală nu prezintă un risc major, este mai bine să le îndepărtăm înainte de a consuma fructele.
Citește și: Fructul care combate depresia zilnică. Trebuie să mănânci unul în fiecare zi