Acasă » Știri » Mănânci jeleuri din comerț? Ireal din ce sunt făcute, de fapt, potrivit lui Dragoș Pătraru

Mănânci jeleuri din comerț? Ireal din ce sunt făcute, de fapt, potrivit lui Dragoș Pătraru

De: Irina Vlad 04/03/2025 | 16:32
Mănânci jeleuri din comerț? Ireal din ce sunt făcute, de fapt, potrivit lui Dragoș Pătraru

Din ciclul ”Pericolul pentru copii vine ambalat în punguțe colorate, simpatice, cu animăluțe desenate”, Starea Sănătății prezință: Jeleurile la control. Dragoș Pătraru a luat la analizat ambalajele celor mai vândute bomboane gumate din comerț. Cât de sănătoase sunt, de fapt, dar și din ce sunt făcute?

Potrivit rețetei clasice, jeleurile sunt preparate dulci făcute din suc de fructe sau sirop de fructe, fiert cu zahăr până se îngroașă și capătă consistența. Spre comparație cu jeleurile preparate în casă, jeleurile industriale nu au nimic de-a face cu rețeta clasică de preparare.

Te-ar putea interesa: Cele 3 alimente la care Dragoș Pătraru a renunțat pentru a slăbi 30 de kilograme. Mulți români le consumă zilnic

Ce conțin, de fapt, jeleurile din comerț

Potrivit unui studiu distribuit de Asociația Protecției Consumatorilor – în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare, jeleurile conțin între 7 și 14 lingurițe de zahăr în 100 de grame de jeleu industrial.

Jeleurile realizate industrial se fabrică prin adăugarea unor aditivi de gelifiere. Acestea au efectul de a produce efectul de gen mai repede, deci mai economic. Jeleurile de cofetărie-patiserie și pe cele de casă se fabrică din sucuri, siropuri sau piureuri de fructe în care, de regulă, se adaugă produse de aromatizare, dar și agent de gelifiere (gelatină), turnate în forme și lăsate să se închege la rece și finisate prin pudrarea cu zahăr și sunt considerate deserturi orientale fine.

Dragoș Pătraru/ sursă foto: captură video You Tube

Haribo – Gold bears, 100 grame

INGREDIENTE: Sirop de glucoză, zahăr, gelatină, dextroză, sucuri de fructe obținute din sucuri concentrate, ananas, mere, căpșuni, zmeură, portocală, lămâie, acidifiant, acid citric, concentrate de fructe și din plante: fructe de soc, aronia, strugure, coacăze negre, lămâie, portocală, fructul pasiunii, mango, mere, kiwi, șofrănel, spirulină, aromă, ulei de floarea soarelui, agenți de glazurare: ceară de albine albă și galbenă, extrat de fructe de soc.

sursă foto: you tube

Te-ar putea interesa: Dragoș Pătraru a aflat ce conține, de fapt, fasolea la conservă care se vinde în supermarketurile din România

Sugus – jeleuri gumate (vitamine, minerale, arome de fructe)

INGREDIENTE: sirop de glucoză, zahăr, apă, gelatină din porc, acidifiant, arome naturale, coloranți (beta-caroten, carmină, complexe de cupru alorofilinelor), extract de morcov negru, ulei vegetal (palmier și cocos), agent de glazurare, vitamina A, acid folic, vitamina C, selenium biotină, niacină, vitamina E, zinc, vitamina D, vitamina B12.

Sursă foto: you tube

Roshen – Yummi Gummi – mix de ursuleți, 70 grame

INGREDIENTE: sirop de glucoză, zahăr, gelatină, umectant sirop de sorbitol, sucuri concentrate de fructe: mere, portocale, vișine, regulatori de aciditate (acid lactic, acid citric), arome, agent de glazurare (ceară de albine albă și galbenă), coloranți (antocianină, curcumină, extrat de paprika, carmin indigo).

sursă foto: you tube

”După cum ați putut vedea, la fiecare pungă de jeleuri, siropul de glucoză și zahărul sunt primele două ingrediente. După care mai sunt și alte forme de zahăr – pentru că și acel concentrat din fructe este tot zahăr. Cum consumatorii principali ai acestor produse sunt copiii, jeleurile ar trebui evitate complet. Cum acest lucru este aproape imposibil de făcut, accesul copiilor la aceste produse ar trebui controlat strict”,  a fost concluzia lui Dragoș Pătraru.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×