Primele căpșuni românești au început să fie recoltate din solariile producătorilor locali, însă prețul acestora este mai mare față de anul trecut. Dacă anul trecut acestea au apărut pe piață mult mai devreme, vremea rece din ultima perioadă a afectat recolta din acest an.
În prezent, un kilogram de căpșuni se vinde direct de la producători cu 35 de lei/kg, un tarif superior celui de anul trecut, când costul era de 30 de lei/kg. În piețe, însă, prețul ar putea fi aproape dublu, ceea ce le face inaccesibile pentru mulți cumpărători.
CITEȘTE ȘI: Poți mânca abțibildul de pe fructe sau nu? Ce spun experții despre cât de sigur este
Vremea rece din ultima parte a lunii martie și începutul lunii aprilie a avut un impact negativ asupra producției de fructe și legume. Temperaturile scăzute au întârziat coacerea căpșunilor, ceea ce explică și prețul ridicat la care sunt vândute acum.
„A fost primăvara foarte geroasă și am avut mult de muncă pentru a le crea condiții. Le acopeream cu 3 rânduri de agril, cu tunuri de căldură ca să nu se ducă florile”, explică Cristian Tecșilă, unul dintre producătorii care au reușit să aducă primele căpșuni pe piață, pentru KanalD.
Eforturile depuse de agricultori au dat roade, iar fructele obținute sunt de calitate: dulci și aspectuoase.
„Anul trecut le-am vândut cu 30 lei/kg, anul acesta cu 35 lei/kg.”, a mai adăugat producătorul.
Cei care speră la un preț mai accesibil vor trebui să mai aștepte. Căpșunele cultivate în câmp nu sunt încă suficient dezvoltate, din cauza temperaturilor scăzute. Agricultorii estimează că acestea vor ajunge în piețe în primele două săptămâni din luna mai, moment în care oferta mai mare ar putea influența și prețurile.
În 2024, primele căpșuni românești au fost disponibile pe piață la începutul lunii aprilie, însă costurile mai mari ar putea limita accesul multor români la aceste fructe de sezon.
CITEȘTE ȘI: Fructul care ajută vederea să fie și mai bună. Beneficiile sale nu se opresc aici