Acasă » Știri » Cum coci corect cozonacii în cuptorul electric. Setarea care îi rumenește uniform

Cum coci corect cozonacii în cuptorul electric. Setarea care îi rumenește uniform

De: Denisa Iordache 16/04/2025 | 17:38
Cum coci corect cozonacii în cuptorul electric. Setarea care îi rumenește uniform
Cum coci corect cozonacii în cuptorul electric. Sursă: Pixabay

Paștele se apropie, iar cozonacii sunt nelipsiți de pe mesele românilor. Rețeta cozonacului perfect există și constă în modul în care acesta este copt și rumenit. Toate gospodinele trebuie să afle acest truc!

Pentru un cozonac care să dea pe spate întreaga familie, gospodinele trebuie să respecte câteva reguli și au nevoie de un cuptor electric pentru un rezultat ca în cofetării.

CITEȘTE ȘI: Ai cumpărat cozonaci din supermarket pentru masa de Paște? Din ce sunt făcuți, de fapt, potrivit lui Dragoș Pătraru

Cum să faci cozonacii perfecți

Nu există sărbători de iarnă fără mirosul incomparabil al cozonacilor, iar românii care optează pentru varianta de a-i prepara acasă vor să obțină un rezultat cât mai apropiat cozonacilor din cofetărie.

Ei bine, aceștia nu trebuie decât să țină cont de anumite aspecte esențiale pentru coacerea unui cozonac gustos. Acest preparat poate fi mai greu de copt în comparație cu alte aluaturi, asta pentru că este mai gros și mai consistent. În majoritatea cazurilor, doar capetele cozonacului se coc, iar interiorul rămâne moale. Aceste erori sunt cauzate de faptul că nu folosești temperatura potrivită pentru prepararea lor.

Cuptorul electric trebuie setat pe o temperatură de maxim 180 de grade Celsius, cea optimă fiind de 170 de grade Celsius. Situația se schimbă în cazul în care folosiți un cuptor pe gaz, aici temperatură optimă fiind de 190 de grade Celsius.

De menționat este că indiferent de ce tip de cuptor ai, electric sau pe gaz, cel mai bine ar fi să bagi tava cu cozonac abia după ce acesta a fost preîncălzit. Astfel, căldura va acționa uniform și nu vor exista părți necoapte sau arse ale cozonacului.

De asemenea, pentru a păstra fundul cozonacului într-o condiție cât mai bună este recomandată folosirea hârtiei de copt pentru a evita lipirea aluatului de tavă.

Un rezultat final corect trebuie să fie cozonacul care are aceeași culoare pe toată suprafața lui și o crustă crocantă, indiferent de aroma aleasă de tine. Ventilația este esențială pentru obținerea acestei texturi. Această funcție a cuptorului va contribui la distribuirea în mod uniform a căldurii și va crea condițiile optime de coacere a cozonacului. În schimb, în ceea ce privește timpul pe care ar trebui să îl setăm, nu există o perioadă perfectă. Cozonacul este gata în momentul în care trece testul scobitorii.

CITEȘTE ȘI: Cât costă să comanzi acasă un cozonac și o pască din restaurantul lui chef Cătălin Scărlătescu

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×