Acasă » Știri » Doctorul Vlad Ciurea, cel mai tare sfat de Paște: La ce oră trebuie să mâncăm cozonac și pască, de fapt

Doctorul Vlad Ciurea, cel mai tare sfat de Paște: La ce oră trebuie să mâncăm cozonac și pască, de fapt

De: Irina Vlad 20/04/2025 | 10:34
Doctorul Vlad Ciurea, cel mai tare sfat de Paște: La ce oră trebuie să mâncăm cozonac și pască, de fapt

Aproape în fiecare an de Paște, românii nu se dezic de la regula exceselor alimentare. După cel mai lung post din an, bucatele pregătite cu ocazia sărbătorilor Pascale pot afecta organismul, devenind astfel victima unui violent șoc alimentar. Medicul neurochirurg Vlad Ciurea le oferă oamenilor un sfat prețios și dezvăluie la ce oră trebuie să mâncăm pasca și cozonacul, de fapt. 

Profesorul doctor Vlad Ciurea a oferit câteva sfaturi prețioase despre cum excesele alimentare și de alcool pot afecta sănătatea oamenilor, în special în perioada sărbătorilor. După cel mai lung post din an, românii sunt tentația să mănânce cu două mâini, însă mesele bogate și băuturile alcoolice ar putea avea un impact dezastruos asupra organismului, chiar dacă anumite alimente sunt consumate ocazional.

Te-ar putea interesa: Singura carne benefică pentru creier, potrivit medicului Vlad Ciurea: ”Recomand! Favorizează procesele cerebrale”

Cum ne afectează excesele alimentare de Paște

Creierul și corpul resimt imediat excesele alimentare. O cantitate mare de  alimente calorice și băuturi alcoolice pot provoca un dezechilibru în organism. Numai anul trecut, în duminica de Paște, în București și Ilfov, peste 1.000 de oameni chemat ambulanța din cauza exceselor alimentare.

Medicul Vlad Ciurea atrage atenția asupra riscurilor la care românii se expun atunci când nu consumă alimente cu moderație. Meniul tradițional de Paște conține alimente bogate în proteină animală. De asemenea, cozonacul și pasca sunt încărcate cu lipide și carbohidrați. Acesta le recomandă oamenilor să consume cozonacul și pasca înainte de prânz, fie mai târziu, după masa de prânz, însă nu imediat după.

”„Bombele” alimentare ne afectează puternic sănătatea. Meniul tradițional de Paște este plin de proteină animală, drobul care se gătește din organe de miel este bogat în acid uric. Urmează ouăle – dar, atenție, trebuie consumate cu multă moderație, întrucât ficatul nostru obosit nu le poate digera în liniște! Cozonacul sau pasca sunt încărcate de lipide și carbohidrați.

De aceea, este bine ca acestea să fie consumate fie înainte de prânz, fie mai târziu, după masa de prânz, dar nu asociate acesteia! La desert sunt mai potrivite fructele. Alcoolul în exces este și acesta periculos, așa că un pahar-două de vin reprezintă o cantitate suficientă pentru masa de Paște. Iar dacă am mâncat bine și am și băut puțin alcool, este bine să facem și puțină mișcare după aceea”, spune medicul Vlad Ciurea pentru romanialibera.

Medicul Vlad Ciurea le recomandă românilor cumpătarea și măsură în toate faptele, inclusiv în mâncare și băutură.

”Nu o spun eu, o spun textele religioase și filozofii din toate timpurile – de la grecii antici, la sfinții părinți creștini sau la budiști și filozofi din orient. Medicii și psihologii sunt de aceeași părere. “Cumpătarea creștină” este virtutea prin care credinciosul pune cuvenita măsură în toate faptele vieții sale. Inclusiv în mâncare și băutură”, a mai spus neurochirurgul.

Te-ar putea interesa: Nu consumați acest aliment de post! Dr. Vlad Ciurea susține că distruge activitatea cerebrală

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×