Românii adoră pâinea, iar asta nu mai e un secret pentru nimeni. E nelipsită de pe mesele noastre, fie că e albă, integrală, cu semințe sau făcută în casă. Însă, în timp ce pentru mulți este o alegere de rutină, specialiștii trag un semnal de alarmă: nu toate sortimentele sunt o alegere inspirată pentru sănătate. Așa că, data viitoare când mergi la cumpărături, ar fi bine să știi exact ce să cauți pe etichetă. Mihaela Bilic a explicat la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o pâine.
Pâinea este, fără îndoială, unul dintre cele mai consumate produse alimentare în România. Totuși, în goana după gust și prospețime, mulți uită să citească eticheta. Iar acolo, în rândurile mici și aparent inofensive, se pot ascunde aditivi, amelioratori, coloranți și E-uri care fac mai mult rău decât bine.
(CITEȘTE ȘI: La ce oră este indicat să bei cafeaua, de fapt. Nu este bine să o consumi pe stomacul gol: ”Duce la ceață cerebrală”)
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat într-o postare recentă în mediul online cum ar trebui să arate o pâine de calitate și ce înseamnă, de fapt, o „etichetă curată”. Secretul, spune ea, este să alegem produse cu ingrediente simple, fără artificii chimice menite să păcălească gustul sau să prelungească artificial prospețimea.
„Ce înseamnă pâine cu etichetă curată? La ce trebuie să fim atenți când căutăm o pâine de calitate? Să conțină doar ingrediente simple, fără E-uri, coloranți, agenți de afânare și amelioratori de gust. Consumatorii doresc o pâine gustoasă, care să rămână proaspătă timp de câteva zile și să nu mucegăiască.
Cum arată o etichetă curată? Nu se folosesc premixuri, iar sortimentele de făină sunt enumerate individual, în ordinea descrescătoare a prezenței lor în produs. Singurul adaos care este permis este cel de semințe.
Atenție, există și pâine “preparată” cu maia, în acest caz agentul de creștere este de fapt drojdia, în amestec cu maia uscată și inactivă. Timpul de dospire este de 48-72 ore, interval necesar pentru fermentația lactică care ajută la predigestia glutenului și neutralizează o parte din fitații din făină”, a explicat Mihaela Bilic.
Așadar, cheia este simplitatea. Cu cât lista de ingrediente e mai scurtă și mai ușor de înțeles, cu atât pâinea este mai sigură și mai benefică pentru organism. Așadar, data viitoare când ajungem la raftul cu pâine ar trebui să nu ne uităm doar la preț și aspect – ci să aruncăm un ochi și pe etichetă.