A aparut aparatul care masoara caloriile din mancare. Cat costa si ce trebuie sa faci ca sa-ti dozezi farfuria!

Publicat: 05/01/2016 | 22:40

Intr-o lume obsedata de greutate si diete, un gadget care sa afiseze exact cate calorii se afla pe farfuria din fata este o mina de aur pentru inventatorii sai! Aparatul abia a fost lansat si se bucura de un succes enorm!

DietSensor a fost lansat la International Consumer Show 2016 si incape intr-un buzunar. Este un gadget micut care comunica prin bluetooth cu un alt dispozitiv inteligent, precum telefonul, tableta sau un computer, transmitandu-i informatiile necesare pe care acesta sa le poata interpreta.

Aparatul utilizeaza o spectroscopie prin infrarosu, analizand interactiunea moleculelor cu lumina, pentru a determina structura chimica a mancarii si bauturii. Chiar daca pare raiul pe pamant pentru cei care urmeaza diete, principala utilizare a aparatului a fost gandita pentru diabetici si suferinzii de boli cardiovasculare.

diet scanner

 

Aparatul a fost testat pentru un site de tehnologie, Mashable, “masurand” o bucatica de branza. Dupa o apasare de buton, aplicatia din telefon a aratat procentele de grasime, carbohidrati si alte date, alaturi de un sfat: nu ar trebui sa depasiti cantitatea de 54 de grame de acest produs intr-un interval stabilit de timp. Datele au fost adaugate intr-o diagrama, un profil de dieta zilnica.

 

diet scanner

Inventatorii, Remy and Astrid Bonnasse, au venit cu ideea dupa ce fetita lor in varsta de 9 ani a fost diagnosticata cu diabet de tipul 1, care necesita calculul exact al carbohidratilor la fiecare masa si masurarea apoi a dozei de insulina. Cuplul de inventatori au dezvoltat mai intai aplicatia iar apoi si gadgetul care masoara nivelul substantelor.

 

Masoara „vibratia” moleculelor din mancare

Conceptul foloseste spectroscopia, respectiv cum moleculele din mancare vibreaza intr-un fel anume la interactiunea cu lumina. Metoda a mai fost folosita in laboaratoarele stiintifice, dar inventatatorii au pus-o acum pentru prima data la dispozitia publicului larg. Scannerul nu poate interpreata decat ingredientele brute, precum branza, paine sau crackeri si nu se descurca, de exemplu, sa “citeasca” toate elementele unui sandwich. Acest neajuns este insa completat de aplicatie, care permite adaugarea manuala de date despre mancare. Scannerul costa 249 de dolari, iar aplicatia necesita o taxa lunara de 10 dolari.

(Gabriel Niculescu)
 

Citește și...