A murit renumitul academician Emilian Popescu! Cariera impresionantă a profesorului

Publicat: 25/08/2020 | 09:54
A murit renumitul academician Emilian Popescu! Cariera impresionantă a profesorului

Renumitul academician Emilian Popescu a murit marți, la vârsta de 92 de ani, anunță basilica.ro. Între distincțiile care i-au fost acordate de-a lungul vieții se numără Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, în 2004, iar doi ani mai târziu era ales membru de onoare al Academiei Române.

Popescu s-a născut în data de 20 februarie 1928, în localitatea Orlești, Vâlcea. (CITEȘTE ȘI: CUTREMURĂTOR: TATĂL LUI COLȚESCU A MURIT ÎN TIMP CE FIUL SĂU ARBITRA POLI IAȘI – CHINDIA!)

A murit Emilian Popescu. Cine a fost renumitul academician

A urmat Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea (1940-1947), Facultatea de Filologie din București, secția, limbi clasice (1948-1952) și Institutul Teologic Universitar din București.

În 1955 a susţinut teza de licență despre Sfântul Grigorie Palama, alcătuită sub îndrumarea Părintelui Dumitru Stăniloae.

A fost Preparator şi asistent la Institutul de Istorie din Bucureşti (1952-1956), cercetător, apoi cercetător principal la Institutul de Arheologie al Academiei (1956-1978), profesor titular la catedra de Bizantinologie de la Institutului Teologic Universitar din Bucureşti (de la 1 februarie 1978).

NU RATA: DE CE A MURIT JURNALISTUL MIHNEA PETRU PÂRVU. TOȚI COLEGII SUNT ȘOCAȚI DE VESTE

A participat la Congrese şi simpozioane Internaţionale de epigrafie şi istorie, precum şi la a șasea Adunare generala a Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Vancouver, 1983).

În anul 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria G – „Cultele”.

În anul 2006 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. (VEZI AICI: A MURIT CEL MAI BĂTRÂN BĂRBAT DE PE PLANETĂ. AFRICANUL AVEA 116 ANI)

Trei ani mai târziu, în 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat Acad. Emilian Popescu Crucea Patriarhală „pentru eforturile depuse în lucrarea de traducere și promovare a lucrărilor Sfinților Părinți ai Bisericii lui Hristos”.

În anul 2018, renumitul profesor a primit din partea Preafericirii Sale Ordinul Sfântul Andrei pentru întreaga activitate desfăşurată.