Abdelhak Nouri, un talent imens care nu a mai avut șansa de a-și etala deplina valoare

Autor:
Publicat: 14/04/2020 | 12:59
Abdelhak Nouri, un talent imens care nu a mai avut șansa de a-și etala deplina valoare

Considerat de jurnaliștii de la The Guardian, în 2014, drept unul dintre cei mai buni tineri jucători din lume înainte chiar de a debuta la profesioniști, Abdelhak Nouri nu a mai apucat să își demonstreze talentul imens etalat la tineretul lui Ajax. 

Născut pe 2 aprilie 1997 la Amsterdam într-o familie cu origini marocane, Nouri impresionase la toate echipele de tineret ale lui Ajax, astfel că în septembrie 2016, a primit șansa de a juca primul meci în tricoul formației de seniori a „lăncierilor”, împotriva lui Willem Tilburg, în Cupa Olandei. Nu este de mirare că lumea vorbea deja de o nouă minune a academiei Ajax-ului, deși cel alintat „Appie” nu era titular de bază al trupei lui Peter Bosz, care avea să ajungă în finala Europa League, pierdută în fața lui Manchester United. Cele nouă apariții la prima echipă au fost suficiente pentru ca Nouri să fie desemnat Jucătorul Sezonului 2016-2017 la Jong Ajax în Eerste Divisie, iar următoarea stagiune trebuia să fie cea a confirmării.

Însă, toată ascensiunea sa avea să fie curmată brusc în după-amiaza zilei de sâmbătă, 8 iulie 2017, în amicalul cu Werder Bremen din Austria. Mai erau vreo 20 de minute din meci, când mijlocașul ofensiv de 20 de ani s-a prăbușit pe teren în mod neașteptat, într-o zonă opusă celei în care se afla mingea.

După intervenția rapidă a staff-ului medical olandez, Nouri a fost transportat de urgență cu avionul la spitalul din Innsbruck, unde a fost resuscitat cu succes după ce s-a descoperit că suferise o aritmie cardiacă. Peste numai câteva zile, însă, situația lui a devenit dramatică. Din cauza lipsei de oxigen din timpul accidentului, creierul a fost grav afectat și Nouri nu mai putea să meargă, să vorbească și nici macar să-și recunoască familia!

Pe 25 iulie 2017, Appie a ieșit de la terapie intensiva, fără a mai fi ajutat sa respire artificial, însă verdictul medicilor a fost devastator: nu va mai putea juca fotbal vreodată! Consternarea a cuprins ntreaga lume întrucât Nouri se anunța un viitor star al fotbalului. În semn de apreciere, cei de la Ajax chiar l-au inclus în lotul pentru sezonul 2017-2018, numărul 34 fiindu-i rezervat și afișat de fanii „lăncierilor” la fiecare meci de pe teren propriu.