Acasă » Știri » Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, află dacă va fi arestat

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, află dacă va fi arestat

De: Cancan 29/07/2016 | 06:28
Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, află dacă va fi arestat

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reţinut în această dimineaţă de procurorii DNA. El este acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care a fost pus deja sub învinuire Sorin Ovidiu Vântu şi va fi prezentat instanţei pentru emiterea unui mandat de arestare pentru 30 de zile.

UPDATE 15.30

Bogdan Olteanu a fost adus la Înalta Curte, acolo unde se judecă cererea de arestare. Între timp, au apărut noi informaţii din dosarul de la DNA. Astfel, în vara anului 2008, Sorin Ovidiu Vântu a început demersurile pentru ca Liviu Mihaiu, persoana sa de încredere, să fie numit guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunării”. Potrivit anchetatorilor, interesul lui Sorin Ovidiu Vântu (SOV) în legătură cu numirea guvernatorului era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietătile sale imobiliare se aflau în Deltă, si, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-si intentia de a transforma Delta într-o destinatie de turism exclusivist. În acest context, punerea în aplicare a planurilor suspectului de dezvoltare a Deltei Dunării erau legate de persoana celui care conduce rezervatia si autoriza unele categorii de activităti economice care puteau fi desfăsurate. Numirea guvernatorului era atributul Guvernului României si se realiza prin emiterea unei hotărâri de guvern, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. 3 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezerva?iei Biosferei „Delta Dunării”. La data faptelor, Bogdan Olteanu era presedintele Camerei Deputatilor şi deci se afla într-o postură din care îsi putea trafica o influenţă reală în vederea numirii guvernatorului Deltei Dunării. Potrivit stiripesurse.ro, Sorin Ovidiu Vântu a ajuns la o întelegere cu Bogdan Olteanu conform căreia, în schimbul demersurilor efectuate de acesta pe lângă membrii guvernului pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator, Sorin Ovidiu Vântu urma să îi dea un milion de euro si sprijin electoral, constând în servicii de marketing si consultantă, notează anchetatorii. Având în vedere intentia sa, Sorin Ovidiu Vântu l-a întrebat pe Liviu Mihaiu dacă este de acord să fie numit guvernator al Deltei. Acesta a acceptat si, în consecintă, Sorin Ovidiu Vântu i-a spus că se va ocupa, va aranja acest lucru. În iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu si Sorin Ovidiu Vântu la baza Lebăda din localitatea Crisan, unde suspectul deţinea o ambarcatiune folosită cu rol de locuintă de vară. La întâlnire Bogdan Olteanu a venit însotit de apropiat al suspectului Sorin Ovidiu Vântu si care intermedia relatia acestuia cu inculpatul Bogdan Olteanu. Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter pus la dispozitie de Sorin Ovidiu Vântu.
De remarcat că atât Sorin Ovidiu Vântu, cât si Bogdan Olteanu erau foarte interesati de organizarea acestei întâlniri. Astfel într-o convorbire din data iulie 2008, apropiatul lui  Sorin Ovidiu Vântu susţine că Bogdan Olteanu  vine dintr-o parte, ”îl aştept eu şi după aceea se întoarce cu avionul că e tare grăbit. Ştii? Face asta special, deci vine chiar din Buureşti, şi face numai pentru… să ne vedem. M-ai înţeles.
Discutia continuă cu propunerea lui Sorin Ovidiu Vântu de a-i pune la dispoziţie un elicopter, în final deplasarea făcându-se cu elicopterul, după cum a recunoscut si Olteanu Bogdan in timpul În conditiile în care Bogdan Olteanu cunostea scopul discutiilor (respectiv numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator) este evident interesul său în acest sens. Printre temele abordate a fost numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării, iar cu acest prilej Bogdan Olteanu i-a cerut lui Sorin Ovidiu Vântu suma de 1 milion de euro în schimbul influentei pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului.Suma urma să fie remisă în numerar, prin intermediul apropiatului lui SOV. Ulterior, Liviu Mihaiu a fost chemat la sediul Guvernului, unde premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a comunicat că va fi numit guvernator al Deltei Dunării.
Ulterior, într-o emisiune televizată ce a avut loc în ziua de 16.09.2008 (cu două zile înainte de decizia oficială), Bogdan Olteanu a fost primul demnitar care a anuntat public că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei Dunării. În conditiile în care inculpatul nu avea nicio atributie în acest sens si nu au fost identificate alte declaratii publice similare, această conduită trebuie interpretată ca un mesaj al inculpatului către Sorin Ovidiu Vântu că si-a îndeplinit promisiunea, având în vedere că asemenea informatii ar fi putut obtinute doar în urma discutiilor cu decidentii guvernamentali. De altfel, în ziua următoare, Bogdan Olteanu a avut o întâlnire cu intermediarul lui SOV , pentru ca acesta să îi transmită un mesaj din partea lui Sorin Ovidiu Vântu cu privire la modalitatea în care urma să îşi îndeplinească partea sa de înţelegere. La data de 18.09.2008, Liviu Mihaiu a fost numit în functia de Guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” prin Hotărârea nr. 1.088/2008 emisă de Guvernul României.
Sorin Ovidiu Vântu i-a cerut unui alt apropiat, care se ocupa de firmele sale din alte jurisdictii, să transfere suma de 1 milion de euro din contul bancar deschis în Cipru în contul unei societăti.în Bulgaria.Potrivit documentelor bancare aflate la dosarul cauzei, societatea din Cipru a transferat un milion de euro în contul de unde intermediarul a retras banii în trei zile consecutive în octombrie 2008.

După câteva zile, la solicitarea lui Sorin Ovidiu Vântu, a remis această sumă lui Bogdan Olteanu la biroul unde acesta îsi desfăsura activitatea în sediul Partidului National Liberal (PNL). În toamna anului 2008 Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obtinerea unui mandat de deputat în Parlamentul României. Din dispozitia lui Sorin Ovidiu Vântu, în vara si toamna anului 2008 directorul unei societăţi  la care SOV era acţionar s-a întâlnit cu Bogdan Olteanu si i-a oferit consultantă pentru campania electorală desfăsurată pe parcursul anului 2008. O echipă din cadrul acelei societati a realizat mai multe lucrări de analiză politică si sondaje de opinie, lucrări care au fost puse la dispozitie lui Bogdan Olteanu. Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în conditiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile si votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proportional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esentială pentru desemnarea câstigătorului unui mandat parlamentar. Pretul serviciilor prestate de echipa respectivă era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora. ”Suspectul Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut săvârsirea faptelor, sustinând însă ca Bogdan Olteanu i-a cerut suma de 2 milioane de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în functia de guvernator al Deltei Dunării, respectiv un milion în interes personal În conditiile în care suspectul nu este apărat de răspundere penală pentru fapta săvârsită si nu are nici un beneficiu procesual cu exceptia reducerii limitelor de pedeapsă, este evident caracterul sincer al declaratiei acestuia.”, susţin procurorii DNA.
Bogdan Olteanu a recunoscut la audieri că în cursul anului 2008 avea periodic întâlniri cu Sorin Ovidiu Vântu, intermediate de un apropiat a lui SOV că una din întâlniri a avut loc în Delta Dunării la complexul Lebăda, prilej cu care Sorin Ovidiu Vântu i-a cerut să îl sustină pe Liviu Mihaiu pentru functia de guvernator al Deltei Dunării. De asemenea, a arătat că a avut discutii în acest sens cu prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, sustinând însă că a făcut acest lucru din convingere, solicitarea suspectului Sorin Ovidiu Vântu coincizând cu propriile sale opinii, astfel încât nu a cerut si nu primit nici un folos material pentru acest demers. Cu privire la serviciile furnizate de societate pentru campania sa electorală , ar fi sustinut că acestea reprezentau doar o ofertă în vederea încheierii unei eventuale a unui contract, care nu s-a mai materializat întrucât nu a fost multumit de calitatea analizelor politice şi a sondajului de opinie ce i-au fost prezentate.

UPDATE 12.50
 

Realizatorul emisiunii „Jocuri de Putere”, Rareş Bogdan, a comentat la Realitatea TV pe marginea reţinerii viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu de procurorii DNA pentru trafic de influenţă în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu.”Vîntu aduce nori negri deocamdată pentru Călin Popescu-Tăriceanu şi Bogdan Olteanu. Va aduce nori negri în curând pentru doi politicieni social-democraţi extrem de importanţi, pentru alţi doi liberali. Vîntu nu mai are nimic de pierdut, a anunţat printre apropiaţii domniei sale că aruncă România în aer. Este abia începutul! Sorin Ovidiu Vîntu dacă începe să vorbească – i-au trecut extrem de mulţi oameni politici prin casă, România se va zgudui din temelii la toate nivelele şi în toate partidele. Asta dacă Vîntu va da drumul la informaţii şi mai ales la celebrele filmări, pentru că el făcea înregistrări şi filma atât la Otopeni, cât şi la Paris. Dacă respectivele filme, despre care s-a bănuit că ar fi scoase din ţară, vor ajunge în ţară şi vor fi date procurorilor sau vor fi făcute publice, va fi un deliciu suprem, pentru că vom vedea politicieni de prim rang care, ca o dovadă a infatuării supreme şi a încercării lui Vîntu de a-i umili pe oamenii cu funcţii foarte importante din România la acea vreme… Îi legau şireturile, la propriu!”, a spus Rareş  Bogdan.


 

 

UPDATE: Atribuţiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalţi membri ai conducerii executive, a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, Banca Naţională a României (BNR).

‘În legătură cu reţinerea domnului Bogdan Olteanu, Banca Naţională a României precizează că ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie — Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie vizează activitatea acestuia desfăşurată înainte de încredinţarea de către Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR, conform comunicatului publicat de DNA. BNR menţionează că activitatea instituţiei se desfăşoară normal, atribuţiile domnului viceguvernator urmând a fi preluate conform procedurilor interne în vigoare de către ceilalţi membri ai conducerii executive’, se arată în comunicatul citat.

UPDATE. DNA a dat vineri dimineaţă un comunicat în care confirmă reţinerea lui Bogdan Olteanu. „Din ordonanţa întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora: În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.
Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 iulie 2016, inculpatul Olteanu Bogdan urmează să fie prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit unor surse judiciare citate de stiripesurse.ro, Bogdan Olteanu (preşedintele Camerei Deputaţilor la data săvârşirii faptelor) ar fi recunoscut că s-a dus la Sorin Ovidiu Vântu pe tema numirii Guvernatorului Deltei Dunării, dar nu a recunoscut şi că ar fi dat banii. Aceleaşi surse susţin că procurorii au documentat deja că banii ar fi fost duşi prin intermediar. Procurorii DNA susţin că Vântu i-ar fi dat un milion de euro lui Călin Popescu Tăriceanu (prim-ministru la acea oră), prin intermediul lui Bogdan Olteanu, în 2008, în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Informaţia nu a fost confirmată încă oficial.Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, joi, că în activitatea sa nu există fapte de corupţie.
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum se calculează PENSIA, de fapt. Care sunt lucrurile incluse în formula de calcul
Cum se calculează PENSIA, de fapt. Care sunt lucrurile incluse în formula de calcul
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult...
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii! Imagini de senzaţie!
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are...
Cristina Cioran rupe tăcerea după ce Alex Dobrescu a spus că e gravidă din nou cu el
Cristina Cioran rupe tăcerea după ce Alex Dobrescu a spus că e gravidă din nou...
Cine este românul prins că spiona obiective militare NATO și transmitea informații Rusiei
Cine este românul prins că spiona obiective militare NATO și transmitea informații Rusiei
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini de epocă
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră:...
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni ar fi înfăptuit după moarte
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute în carieră? “Mi-a scris, am luat contact cu el și a spus că mă poate ajuta.”
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar Bulă este cu mâna pe sus
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Waze a început să avertizeze cu privire la aceste „pericole”
Waze a început să avertizeze cu privire la aceste „pericole”
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult...
De duminică, 26 mai 2024, de la ora 13, nimic nu va mai fi la fel pentru 4 zodii. Începe o săptămână de vis pentru ele
De duminică, 26 mai 2024, de la ora 13, nimic nu va mai fi la...
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te ajută să dormi mai bine: „Se face foarte simplu”
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te ajută să dormi mai bine: „Se face foarte...
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că este INTERZIS
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că...
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin de restricție împotriva lui: „Am sărbătorit toată ziua”
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin...
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Nicki Minaj a fost arestată pe aeroportul din Amsterdam - presa olandeză
Nicki Minaj a fost arestată pe aeroportul din Amsterdam - presa olandeză
Regula obligatorie pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Detaliul este absolut esențial
Regula obligatorie pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Detaliul este absolut esențial
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Alimentul pe care trebuie să îl consumăm seara, la cină, potrivit doctorului Vlad CIUREA
Alimentul pe care trebuie să îl consumăm seara, la cină, potrivit doctorului Vlad CIUREA
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de...
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul de 15.000 de euro
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
Adevărul despre moartea subită a lui Costel Constantin. Din ce cauză s-a stins, de fapt, actorul
Adevărul despre moartea subită a lui Costel Constantin. Din ce cauză s-a stins, de fapt,...
Ce să pui în papanași ca să-ți iasă mai pufoși și mai gustoși ca la restaurant. Ingredientul care transformă aluatul într-un deliciu
Ce să pui în papanași ca să-ți iasă mai pufoși și mai gustoși ca la...
O fabrică mare din România se închide. Sute de oameni rămân fără locuri de muncă
O fabrică mare din România se închide. Sute de oameni rămân fără locuri de muncă
×