COSMIN GUŞĂ, despre efectele atentatelor de la 11 septembrie: ,, Terorimul a proliferat, e mult mai spectaculos, cu mult mai multe victime…‘’

Publicat: 12/09/2016 | 09:03
COSMIN GUŞĂ, despre efectele atentatelor de la 11 septembrie: ,, Terorimul a proliferat, e mult mai spectaculos, cu mult mai multe victime…‘’

Consultantul politic Cozmin Guşă a făcut o analiză a efectelor atentatelor de la 11 septembrie 2001 asupra lumii şi a tras o concluzie sumbră.

Pe 11 septembrie 2001, Cozmin Guşă se afla alături de doi consultanţi americani. Replica unuia dintre aceştia este uimitoare. 

Acum 15 ani eram în birou într-o discuţie de câteva ore cu doi consultanţi americani care se întorseseră de la Moscova, fiind trimişi să dea o mână de ajutor partidului lui Putin care abia se înfiinţase. Sigur, o făceau cu aprobarea puterii din SUA. În acel moment, lumea era unipolară, America dominca scena politică, economică şi militară. Am fost anunţaţi, am adus un televizor în birou, ne uitam transfiguraţi în sediul din Kiseleff. Şi atunci, unul dintre ei, poate avea legături cu CIA, poate amândoi erau CIA a spus: „se întâmplă mult mai repede decât am fi crezut”. Am martori pentru acest lucru. La fel cum în România anului 1989 se discuta despre ce s-ar putea întîmpla cu Ceauşescu, la fel şi în SUA se discuta că America era în pericol. Azi se ştie de avertismentele FBI despre acest pericol, care apoi în luna august s-a localizat în zona şcolilor de pilotaj, când s-a cerut verificarea suspecţilor. Într-adevăr s-a înregistrat un minus în zona CIA. Lucrurile au fost discutate în anii care au urmat„, şi-a amintit Cozmin Guşă, potrivit realitatea.net.

Lumea multipolară

Ce rămâne după atacurile din 11 septembrie: o solidaritate extraordinară care a fost dublată de o teamă care s-a perpetuat după acel moment, o solidaritate care a fost arătată şi de o scrisoare a lui Putin către Bush, care era adresată cu „frate George”, într-un fel personal, care a şocat lumea diplomatică – un gest de solidarizare maximă din partea lui Putin„, şi-a amintit Guşă.

Românii au fost solidari. Pro-americanismul nostru a fost evident, a rămas constant„, a spus consultantul. 

După momentul 11 septembrie, lumea s-a modificat, nu a mai fost unipolară din nefericire sau din fericire. Azi vedem că s-au echilibrat mai mulţi poli de putere, cel eurasiatic e în formă bună, cel euroatlantic şchioapătă – BREXIT-ul e doar un exemplu. Decăderea UE e evidentă. Dictatorii nu mai există, în Irak sau Libia, dar asta nu înseamnă că în acele ţări s-a instalat pacea şi prosperitatea. Dimpotrivă, totul se mişcă acolo în Orient. Arabia Saudită nu mai e acel aliat pe care se pot baza SUA azi„, a mai spus consultantul politic. 

Proliferarea terorismului

Terorimul a proliferat, e mult mai spectaculos, cu mult mai multe victime, cu mult mai multe drame umane. Europa e virusată grav şi fără anticopri de fenomenul migraţiei care generază la rândul său fenomenul terorismului. Israelul azi nu mai e atât de pro-american. Legătura dintre Beniamin Netanyahu şi Putin duce la decizii comune şi nu se mai poate vorbi despre o relaţie privilegiată între Israel şi SUA, ceea ce e o mare pierdere„, a mai spus Guşă.

De la acea lume unipolară care părea foarte calmă am ajuns în doar 15 ani – nu spun că doar din cauza 11 septembrie – într-o mare măsură la această decădere a lumii şi pot să spun că 11 septembrie, prin consecinţe, a generat această involuţie a plenetei„, a mai spus consultantul.