Acasă » Știri » COZMIN GUŞĂ, după un an de la tragedia din Colectiv: „Vina este a sistemului corupt, pe care l-am tolerat cu toţii“

COZMIN GUŞĂ, după un an de la tragedia din Colectiv: „Vina este a sistemului corupt, pe care l-am tolerat cu toţii“

De: Cancan 29/10/2016 | 09:07
COZMIN GUŞĂ, după un an de la tragedia din Colectiv: „Vina este a sistemului corupt, pe care l-am tolerat cu toţii“

Consultantul politic Cozmin Guşă a făcut o amplă analiză a "minciunii generalizate" din România, la împlinirea unui an de la tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia au murit 64 de tineri şi alte zeci de persoane au rămas cu răni grave.

Cozmin Guşă a vorbit despre sistemul corupt din administraţie, pe care îl tolerăm încă cu toţii, despre politicienii care sunt doar o rotiţă în angrenajul minciunii, despre „sistemul Iliescu” care a generat întreg lanţul minciunii şi despre clasa politică care nu se jenează să vină în continuare cu liste toxice pentru alegerile parlamentare.

Toate acestea sunt puse de consultantul politic în legătură directă cu neîmplinirile din societatea românească la un an după Colectiv.

„Este o comemorare foarte tristă şi pentru că au murit oamenii aceia tineri, dar şi pentru că sesizezi mizeria unei naţiuni, cum suntem pe cale, din păcate să concluzionăm acum, la comemorarea Colectiv. Vezi părinţi care nu şi-au găsit liniştea, care caută vinovaţii şi care dau peste tot de nesimţire – de la cei din justiţie, care se prefac că au lucrat un an întreg şi se prezintă cu câteva zile înainte de comemorare cu tot felul de concluzii triumfaliste, până la politiceni gen Bănicioiu, care face presiuni prin prieteni şi intermediari să nu se mai vorbească despre el, deşi se află acum în Cuba în loc să stea aici şi să recunoască dacă nu vinovăţia personală, măcar greşelile pe care le-au făcut el şi cei din Guvern”, a declarat Cozmin Guşă într-o ediţie specială la Realitatea TV dedicată împlinirii unui an de tragedia Colectiv.

Potrivit consultantului politic, cei care au fost într-un Guvern sau altul al României în mod vremelnic au avut de fiecare dată mari avantaje, dar nu şi-au asumat şi răspunderea de a fi în slujba societăţii. „Guvernele noastre nu au făcut asta, mai ales atunci la Colectiv – au fost doi oameni obsedaţi de imagine: Bănicioiu, condus de Ponta, care au ţinut şedinţe de Guvern total formale doar ca să apară la televizor şi să pară că fac ceva. De asta a trebuit să plece! Pentru că au fost nişte mincinoşi în urma unei drame”, a precizat Guşă.

Cozmin Guşă crede că vina pentru tragedia de la Colectiv este în primul rând a sistemului corupt din administraţie, un sistem pe care l-am tolerat cu toţii. Nu vrem să recunoaştem faptul că trăim în minciună la toate palierele societăţii.

Vina nu era numai a politicienilor – nu era numai a lui Piedone, vina este a sistemului corupt din administraţie pe care l-am tolerat cu toţii, pentru că de fiecare dată la alegeri am ales aceeaşi primari şi aceeaşi listă de consilieri şi mereu am fost supăraţi atunci când s-au întâmplat lucruri negative: de la gropile din faţa blocurilor sau a caselor până la aceste drame. Totul este din cauza acestui sistem politic, dar, atenţie!, tolerat de români. Şi ne este jenă de cele mai multe ori să recunoaştem faptul că trăim în minciună, că preferăm să minţim şi de aceea ne este şi atât de uşor să acceptăm minciuna„, a explicat consultantul politic. 

Chiar şi organizaţiile neguvernamentale care s-au suit pe gardul Cotroceniului ca să fie chemate, să-şi propună oamenii şi să vină la masa tehnocraţilor n-au făcut altceva decât să devină nişte adulatori ai noului Guvern instalat în speranţa că o să ia şi ei o felie din tortul bunăstării administrative, este de părere Cozmin Guşă.

Dar de ce să ne mirăm? La noi nu mai există niciiun fel de instanţă morală. Spunem că se minte in politică, dar politicienii sunt doar o rotiţă în acest angrenaj al minciunii din România. Angrenajul s-ar bloca dacă una dintre rotiţe nu s-ar mai învârti în sensul minciunii. Dar la noi se minte în politică, în mass media, în organizaţiile non-guvernamentale, până şi la nivelul bisericii. În momentele triste cum este această comemorare ar trebui să tăcem. Dar când vezi că nesimţirea este pe masă şi dansează cum dansează Băniciou samba prin Cuba nu poţi să nu reacţionezi”, a mărturisit invitatul ediţiei speciale moderate de Octavian Hoandă la Realitatea TV.

La un an de la revolta de după Colectiv, clasa politică oferă la fel de puţine soluţii de însănătoşire ca şi înainte de Colectiv.

„Vorbim iarăşi despre lipsa de soluţii. Orice soluţie am încercat parcă din 89 toate au fost defectuoase s-au dus dintr-un şanţ în alt şant. Pentru că nimeni nu a stat să construiască, acum suntem în faţa unei disperări pentru că nu există o „armată de rezervă”. Suntem în preajma alegerilor, la un an de Colectiv, şi ne minţim din nou că ar putea fi o armată de rezervă. Cele două sau trei partide noi care vin nu reprezintă o soluţie, pentru că nu există un purgatoriu prin care să treacă şi fiecare are o soluţie personală pusă în baza unei minciuni”, a punctat Guşă.

Pentru consultantul politic, sistemul Iliescu, care a însemnat perpetuarea unei minciuni, este primul condamnabil şi e cel care ne-a făcut atât de mult rău: „Nu vorbesc despre Ion Iliescu personal, ci despre spiritul pe care sistemul Iliescu l-a impus în toţi acei ani, lliescu a fost doar o interfaţă între cei care îşi doreau să nenorocească România şi să se salveze pe ei personal şi mulţimea care trebuia liniştită. Ce a făcut Iliescu au făcut şi Constantinescu, şi Băsescu, şi toată clasa politică, care nici măcar nu se mai jenează acum”.

„Dacă vă uitaţi la listele partidelor, vă daţi seama că nu-i mai interesează. De ce? Pentru simplul motiv că au păcălit de fiecare dată nişte români din ce în ce mai superficiali, mai îndobitociţi, mai puţin citiţi şi cu mai puţin spirit critic. Hai să ne uităm în jurul jostru şi la noi înşine şi să ne dăm seama cât de mult am ajuns să tolerăm minciuna aceia dintre noi care nu cumva o şi practicăm. Dacă nu există un reper în societate care să fie impus, nu ai cum să ţii drumul drept. Oamenii care merg la biserică ştiu că nu trebuie să facă ce face popa, pentru că şi popii mint. Medicii ştiu foarte bine că se minte în sistemul lor, ştiu cum se fac comisioanele, cum se împart bugetele, dar trebuie să tacă ca să îşi întreţină un sistem în care să supravieţuiască”, a mai spus consultantul politic.

Potrivit lui Cozmin Guşă, analiza cazului Colectiv, cu toate dezamăgirile de la momentul tragediei şi până acum, trebuie să pornească de la o auto-analiză a societăţii româneşti în profunzime: „La un de Colectiv, când vedem cât de mult s-a minţit şi după Colectiv ne îneacă furia. În loc să ne coemorăm morţii în linişte cu o minimă satisfacţie că s-a rezolvat ceva în urma revoltei de acum un an, ne căutăm răzbunări în continuare şi nu ne dăm seama că cei pe care ar trebui să ne răzbunăm de fapt suntem noi înşine”.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni milionar într-un an. Câți bani a câștigat în 10 luni
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar trebui să fie ILEGAL să posteze pozele astea
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”. Vedeta s-a filmat fără machiaj și cu părul nearanjat
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”....
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Salman Khan nu vrea să o ia de nevastă pe Iulia Vântur. De ce nu s-au căsătorit până acum: „S-ar putea să nu fiu în stare să ofer fericire în viață”
Salman Khan nu vrea să o ia de nevastă pe Iulia Vântur. De ce nu...
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...