DNA face noi precizări în cazul celor doi şefi reţinuţi ai Loteriei. Iată cum au fost prinşi

Publicat: 16/09/2016 | 18:30
DNA face noi precizări în cazul celor doi şefi reţinuţi ai Loteriei. Iată cum au fost prinşi

În referatul prin care procurorii DNA au cerut în această zi de vineri arestarea preventivă a lui Ovidiu Rîpanu şi a lui Gheorghe Benea, fost director general al CNLR, apar mai multe informaţii prin care foştii şefi de la Loterie au fost prinşi.

Ovidiu Rîpanu, fost şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR), le-a spus unor colegi, într-o discuţie din vara anului 2009, că instituţia în care lucrează dispune de foarte mulţi bani, care pot fi cheltuiţi astfel încât şi ei să beneficieze de o parte din sume. Informaţia apare în referatul prin care procurorii DNA au cerut vineri arestarea preventivă a lui Ovidiu Rîpanu şi a lui Gheorghe Benea, fost director general al CNLR.

Suspectul Rîpanu Ovidiu a iniţiat o discuţie în care a făcut referire la faptul că CNLR are foarte mulţi bani prevăzuţi în buget şi că trebuie cheltuiţi, folosind următoarea exprimare: ‘Loteria stă pe un munte de bani şi trebuie cheltuiţi’. În acest context, suspectul Rîpanu Ovidiu i-a precizat suspectului Gheorghiu Dan că înlocuirea parcului auto este o modalitate în care ar putea fi cheltuiţi banii CNLR”, se arată în referat.

Procurorii mai susţin că, pentru a-i câştiga încrederea interlocutorului, Rîpanu i-a vorbit despre practicile folosite de el în materie de achiziţii în perioada în care a lucrat în alte societăţi cu capital de stat şi a reuşit să beneficieze ilegal de bani publici.

„În continuare, suspectul Rîpanu Ovidiu i-a sugerat suspectului Gheorghiu Dan să întocmească o situaţie cu toate cheltuielile pe care le-a avut CNLR cu parcul auto în anii 2008-2009, precizându-i să ţină cont atât de reviziile care s-au efectuat, cât şi de cheltuielile cu reparaţiile. (…) De asemenea, suspectul Rîpanu Ovidiu i-a explicat că procedează în această modalitate pentru a crea aparenţa că eforturile financiare pentru întreţinerea şi reparaţiile autovehiculelor din parcul auto, pe care Loteria îl avea în exploatare la momentul respectiv, erau foarte mari şi astfel să se inducă ideea necesităţii schimbării acestuia prin achiziţionarea unor autovehicule noi”, mai este menţionat în referatul DNA.

Gheorghe Benea, fost director general al CNLR, a fost reţinut de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar care vizează fapte de corupţie în legătură cu o licitaţie trucată pentru înnoirea parcului auto al CNLR a mai fost reţinut Ovidiu Rîpanu, la data faptelor şef Serviciu Achiziţii, pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată.

De asemenea, s-a pus în mişcare acţiunea penală şi s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 15 septembrie, faţă de Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR Serviciul Achiziţii şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi luare de mită, şi faţă de Iulian Cătălin Niculae, asociat şi administrator de drept al unei firme, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la spălare de bani în formă continuată, , scriu cei de la ştiripesurse.ro.