Acasă » Știri » IOANA BĂSESCU a fost pusă sub control judiciar!

IOANA BĂSESCU a fost pusă sub control judiciar!

De: Cancan 22/09/2016 | 15:56
IOANA BĂSESCU a fost pusă sub control judiciar!

După ce a petrecut o dimineaţă întreagă la sediul de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din Capitală, Ioana Băsescu a fost întâmpinată de către tatăl său, fostul preşedinte al României.

UPDATE 17:34 DNA a emis un comunicat de presă, în care sunt prezentate mai multe detalii despre dosarul în care este implicată Ioana Băsescu.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 22 septembrie 2016, faţă de următorii inculpaţi:

NASTASIA GHEORGHE, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită,

TARHON VICTOR, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită,

WAGNER IOAN SILVIU, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul,

UDREA ELENA GABRIELA, persoană implicată direct în campania unuia dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2009, în prezent deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii a 5 infracţiuni de spălare de bani,

BĂSESCU IOANA, notar public, fiica preşedintelui României în funcţie la acel moment, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul,
– instigare la spălare de bani (2 fapte),

FRANCESCO GIOVANNI – MARIO, om de afaceri, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– evaziune fiscală,
– spălare de bani (2 fapte).

În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârşirea unor infracţiuni şi care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

1. În acest context, în perioada octombrie – noiembrie 2009, un om de afaceri (martor în cauză), reprezentant al unei firme care avea încheiate contracte în valoare peste 20 de milioane de euro cu autorităţi locale finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost contactat de inculpatul Nastasia Gheorghe, în calitate de secretar general al instituţiei respective. Acesta i-a comunicat omului de afaceri că urmează să se aloce fonduri pentru demararea lucrărilor contractate şi i-a cerut suma de 900.000 de lei pentru a nu avea probleme pe viitor cu finanţarea şi plata contractelor pe care le avea în derulare, indicându-i şi numele societăţii către care urma să se facă plata. În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, la insistenţele secretarului general, omul de afaceri a virat firmei respective, în două tranşe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deşi societăţile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie naţională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale. În realitate, suma de bani a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidaţi.

2. În aceeaşi manieră a procedat şi inculpatul Tarhon Victor, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Tulcea care în acelaşi scop, a cerut unui om de afaceri (martor în cauză), suma de 700.000 lei. Societatea omului de afaceri încheiase anterior cu Consiliul Judeţean Tulcea un contract finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu o valoare de 50 milioane lei.  Astfel, în perioada 26 octombrie – 23 noiembrie 2009, societatea omului de afaceri a virat în conturile a 4 firme, în baza unor contracte fictive de consultanţă şi servicii de publicitate suma totală de 691.029,63 lei. Nici de această dată, serviciile respective nu au fost realizate în realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate în timpul campaniei electorale desfăşurate în favoarea aceluiaşi candidat.

3. În luna decembrie 2009, inculpata Băsescu Ioana, fiica preşedintelui României în funcţie la acel moment, i-a cerut inculpatului Wagner Silviu Ioan, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidenţiale, care se desfăşurase în toamna aceluiaşi an. În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, preţul menţionat în cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Băsescu Ioana care a şi intermediat încheierea tranzacţiei. În baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferenţa de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziţia inculpatului Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans.

Şi de această dată, serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan, neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi şi nu mai achiziţionase niciodată publicitate de asemenea valoare). Mai mult, firma “prestatoare” nu desfăşurase anterior acestui moment activităţi comerciale semnificative şi nu avea experienţă relevantă în domeniul publicităţii. La data de 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu. Între cele două societăţi nu au existat în realitate nici un fel de operaţiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracţionale a banilor proveniţi din prejudicierea societăţii de stat reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan. În cursul lunii februarie 2010, suma de bani obţinută în maniera de mai sus a fost folosită în interes personal de inculpaţii Băsescu Ioana şi Francesco Giovanni – Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii în Cuba şi a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasării.

4. La data de 1 iulie 2009, inculpatul Francesco Giovanni – Mario, acţionând în calitate de administrator şi unic asociat al unei firme, a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală şi punerea la dispoziţie de echipamente şi aparatură audio-video. Conform contractului, în schimbul acestor servicii societatea administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario a încasat de la firma respectivă suma totală de 2.500.000 lei. Veniturile şi taxa pe valoarea adăugată colectată în maniera de mai sus nu se regăsesc în declaraţiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare nu au fost plătite către bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei (TVA în cuantum de 399.160 lei şi impozit pe profit în cuantum de 335.938 lei). La instigarea inculpatei Băsescu Ioana, suma astfel obţinută a fost folosită de inculpatul Francesco Giovanni – Mario pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfăşurată în cursul anului 2009 pentru alegerea preşedintelui României. Transferurile bancare către firmele care au prestat serviciile au fost justificate prin contracte fictive care aveau ca unic scop ascunderea provenienţei infracţionale a banilor.

În contextul prezentat mai sus, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăţi care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă.”, se arată în comunicatul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

UPDATE 17:20 Ioana Băsescu a fost pusă sub control judiciar de către autorităţi. Ea ar fi acuzată pe de o parte de instigare la abuz în serviciu, iar pe de altă parte de instigare la spălare de bani, iar ultima acuzaţie ar fi legată de două acţiuni ale Ioanei Băsescu. Suprinzător însă este că, printre numele care apar în acest dosar, este şi cel al fostului iubit al Ioanei, nimeni altul decât Mario Giovanni Francesco.

Nici Traian Băsescu nu a stat deoparte, declarând în direct, la România TV, că: „Ioana a fost chemată la ora 8 la DNA, a stat 10 minute în biroul procurorului, a cerut să consulte dosarul, dar a fost refuzată. Apoi a stat patru ore pe holuri, după care a fost invitată din nou înăuntru, unde i s-au adus la cunoştinţă învinuirile: instigarea unui director la abuz în serviciu şi instigare la spălare de bani”.

Avocatul Ioanei Băsescu a declarat, citând dintr-un articol din Codul Penal, la ieşirea de la DNA, că „urmărirea penală nu este publică”. În schimb, Ioana Băsescu nu a dat nicio declaraţie de presă nici la intrarea şi nici la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ioana Băsescu a fost audiată la DNA, iar conform unor surse judiciare, va fi pusă sub acuzare. După ce a stat de vorbă cu procurorii, fiica cea mare a lui Traian Băsescu a fost băgată în şedinţă de tatăl său. Ioana Băsescu se află, în aceste clipe, la reşedinţa din strada Gogol a fostului preşedinte Traian Băsescu. Potrivit ştiripesurse.ro, Ioana Băsescu stă de vorbă cu Traian Băsescu, în urma audierilor care au durat mai bine de patru ore, la DNA.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Gestul EXTREM al unui zidar din Italia, nemulțumit că nu și-a primit salariul. Colegii săi au chemat de urgență forțele de ordine
Gestul EXTREM al unui zidar din Italia, nemulțumit că nu și-a primit salariul. Colegii săi...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
N-a mai apărut niciodată AȘA: Nadia Comăneci, IMAGINEA ZILEI! Cum a fost fotografiată
N-a mai apărut niciodată AȘA: Nadia Comăneci, IMAGINEA ZILEI! Cum a fost fotografiată
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i interesează…”
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Bogdan de la Ploiești și Cristian Pucean se pregătesc să devină părinți: „Știe toată lumea cât de mult iubesc eu copilașii”. Cei doi au făcut marele anunț după împăcare
Bogdan de la Ploiești și Cristian Pucean se pregătesc să devină părinți: „Știe toată lumea...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Care este cel mai straniu lac din România. Liliecii au fost văzuți zburând haotic deasupra lui
Care este cel mai straniu lac din România. Liliecii au fost văzuți zburând haotic deasupra...
Insula post-apocaliptică pe care doar foarte puțini ajung să pună piciorul. E unul dintre cele mai stranii locuri din lume
Insula post-apocaliptică pe care doar foarte puțini ajung să pună piciorul. E unul dintre cele...
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Câți BANI primește pe lună un ospătar în Mamaia Nord, în 2024. Are cazarea asigurată + 800 lei bonuri de masă
Câți BANI primește pe lună un ospătar în Mamaia Nord, în 2024. Are cazarea asigurată...
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de la Montreal
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră,...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Geanina din Las Fierbinți este însărcinată. Actrița a postat primele imagini cu burtica
Geanina din Las Fierbinți este însărcinată. Actrița a postat primele imagini cu burtica
Orașul din România care va renaște spectaculos. Investiția unui gigant italian îl va transforma complet
Orașul din România care va renaște spectaculos. Investiția unui gigant italian îl va transforma complet
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România