Aproximativ 10% dintre bărbaţi şi 3% dintre femei dezvoltă de-a lungul vieţii de adult măcar un calcul renal, iar dacă acesta apare, atunci sunt şanse mari să mai apară şi alţii. Iată ce trebuie să consumaţi dacă aveţi astfel de probleme:
Pasul 1
Creşteţi aportul de lichide la 1,5-3 litri/zi. În acelaşi timp reduceţi consumul de proteine animale. Acestea cresc aciditatea în urină favorizând formarea calculilor, însă nu este nevoie de o restricţie proteică, ci doar de evitarea excesului de proteine.
Paul 2
Evitaţi alimentele bogate în fosfor. Este recomandat un aport crescut de calciu şi unul scăzut de fosfor pentru a scădea riscul apariţiei calculilor de fosfat de calciu. Fosforul este prezent in majoritatea produselor de origine animala: carne, peşte, ouă, brânză.
Pasul 3
Eliminaţi alimentele bogate în oxalaţi, adică sfecla roşie, nuci, tofu, ciocolata, ceai, fructe de pădure, tărâţe şi germeni de grâu, legume cu frunze verzi(spanac, varză), fasole boabe, linte, bere. Toate aceste produse trebuie consumate cu moderaţie şi numai ocazionale de către persoanele care au predispoziţie la liatiză urinară.
Pasul 4
Reduceţi consumul de sare. Cerealele şi produsele făinoase, pastele, orezul, cartofii sunt surse de carbohidraţi cu conţinut redus de sare. Carnea slabă, peştele, fructele şi legumele au şi ele un aport mic de sare şi conţin minerale (potasiu, magneziu) cu rol în prevenirea formării calculilor renali.
Alimente potenţial acide
Carne, costiţă, peşte, fructe de mare, ouă, brânzeturi fermentate, alune, nuci, făină de grâu, cereale, pâine, paste făinoase, orez, mălai, mămăligă, linte, fasole boabe, mazăre, prune, merişoare, biscuiţi, prăjituri
Alimente neutre
Unt, margarină, ulei, zahăr, miere, cafea, ceai
Alimente potenţial alcaline
Lapte şi produse lactate, migdale, nucă de cocos, toate legumele, mai ales sfecla şi spanacul, melasa folosită la îndulcit, toate fructele.