O tânără, în vârstă de 24 de ani, a devenit mămică, chiar dacă fertilitatea ei a fost pierdută după ce a făcut chimioterapie. Moaza Al Matrooshi este prima femeie din lume care a suferit de beta talasemie şi născut un copil, potrivit agerpres.ro.
Moaza Al Matrooshi, care a născut la un spital privat din Londra, a declarat că aducerea pe lume a băieţelului ei este „ca un miracol”. Tânăra, originară din Dubai, s-a născut cu beta talasemie, o tulburare genetică a sângelui care este fatală dacă nu e tratată. Din această cauză ea a urmat un program de chimioterapie, care i-a afectat ovarele.
La vârsta de nouă ani, înainte de începerea chimioterapiei, ovarul drept i-a fost îndepărtat pe cale chirurgicală de o echipă de medici din Leeds, iar ţesutul a fost congelat, în speranţa că acesta îi va permite într-o bună zi să conceapă un copil.
Transplantul ţesutului a avut loc în Danemarca, iar ulterior pacienta şi soţul său, Ahmed, au urmat un program de fertilizare in vitro.
„Întotdeauna am crezut că voi fi mamă şi că voi avea un copil. Nu am încetat să sper, iar acum am acest copil… este un sentiment perfect”, a spus tânăra mamă.
Medicul femeii, Sara Matthews, a declarat că acesta este „un pas mare înainte”. „Cunoaştem faptul că transplantarea de ţesut ovarian funcţionează în cazul femeilor mai în vârstă, dar nu am ştiut dacă putem lua ţesut de la un copil, dacă îl putem îngheţa şi apoi să-l facem să funcţioneze din nou”, a spus ea.