Sfântul ANDREI, ce nu ai voie să faci în această zi!

Publicat: 30/11/2016 | 08:31
Sfântul ANDREI, ce nu ai voie să faci în această zi!

De Sfântul Apostol Andrei, patronul spiritual al României, se leagă multe obiceiuri, dar şi multe supersiţii. Se spune despre noaptea dintre 29 şi 30 Noiembrie, ordinea cosmică este răsturnată şi lumea celor vii se întrepătrunde cu lumea spiritelor.

Sfântul Andrei este cel care a propovăduit creştinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad. Apostolul a botezat greci şi geto-daci din aceste teritorii şi a hirotonit primii episcopi şi preoţi, aşa cum făcea Apostolul Pavel în călătoriile sale misionare.

Potrivit unor credinţe populare, sărbătoarea bisericească a Sfântului Andrei ţinea doar până la prânzul zilei de 30 noiembrie, după aceea fiind îngăduit să se lucreze. Conform altor obiceiuri, nu era voie a se munci întreaga zi, iar cei care încălcau această poruncă riscau să se îmbolnăvească, să aibă ameţeli, să îi doară capul, să se înece, să fie arşi cu apă fiarta, să fie bântuiţi de strigoi, să aiba coşmaruri, să fie atacaţi pe drum de animale ori să le mănânce lupii vitele.

Pentru ca spiritele morţilor să nu ajungă în case, de Sfântul Andrei se goleşte cenuşa din sobe, iar oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos. Tot de Sfântul Andrei, în unele zone din Bărăgan, fetele fac turtă din făină de grâu, cu apă şi multă sare, şi se spune că acel flăcău ce îi aduce fetei noaptea apă în vis, să-şi astâmpere setea, o va lua de nevastă.

În tradiţiile româneşti,  ziua Sfântului Andrei este supranumită şi Ziua Lupului. În tradiţia populară se spune că  lupii coboară din munte şi se adună în haite de câte doisprezece. Pe 30 noiembrie, oamenii se fereau a rosti numele acestor animale (astfel încât să nu se întâlnească cu ei în următorul an).

Potrivit spuselor din bătrâni, femeile nu au voie să se pieptene şi nici să coasă pentru a nu le merge rău în anul care vine.

Conform tradiţiei, în această zi sfântă, românilor care ţin post negru li se împlinesc dorinţele legate de însănătoşire sau căsătorie. Tot de Sfântul Andrei, copiii pun crengi de copaci roditori în apă ca să înflorească şi să sorcovească cu ele de Anul Nou.

 

Citește și...