Tragedie aviatică: doar trei fotbalişti au supravietuit!

Publicat: 29/11/2016 | 16:38
Tragedie aviatică: doar trei fotbalişti au supravietuit!

Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Columbia, iar 76 dintre cei 81 de pasageri au murit. La bord se afla şi una dintre cele mai în vogă echipe din fotbalul brazilian.

Ghinion incredibil: au ratat zborul iniţial, cursa blestemată a fost varianta de backup

Echipa braziliană de prima ligă Chapecoense se deplasa înspre oraşul columbian Medelin pentru finala Copa Sudamericana, echivalentul sud-american al Europa League. Dintre cei cinci supravieţuitori, trei sunt jucători ai celor de la Chapecoense. Un al patrulea membru al echipei, supranumit „portarul-minune” în Brazilia pentru intervenţiile sale, Bruno Rangel, a murit la spital.

La bord se aflau de asemenea şi foarte mulţi jurnalişti sportivi brazilieni care se deplasau spre meciul istoric pentru Chapecoense.

Tragedia pare şi mai mare din cauza unui ghinion incredibil: iniţial echipa şi ziariştii ar fi trebuit să zboare cu o altă cursă, dar nu s-au mai îmbarcat în acel avion în urma unor probleme în contractul dintre club şi Agenţia Naţională Aviatică din Brazilia. Pe ultima sută de metri, oficialii clubului au optat pentru o cursă de linie.

 

”A fost cea mai frumoasă poveste din fotbalul brazilian, 200 de milioane de oameni erau cu ei”

Povestea acestei echipe este una care părea până astăzi desprinsă din basme: fondată relativ recent, în 1973, Chapecoense trăia un vis începând din 2009, anul în care au promovat în a treia divizie braziliană. Trei ani mai târziu au promovat într-a doua, iar în sezonul următor în prima. Au devenit rapid noua senzaţie a primei ligi din Brazilia, toţi adversarii lăudându-le organizare şi spiritul de sacrificiu. Dacă anul trecut fuseseră scoşi în sferturile Copei Sudamericana de celebra River Plate din Argentina, în acest an cei de la Chapecoense erau finaliştii competiţiei. În campionatul brazilian, Chapecoense se află în acest moment pe locul 8.

Toate cluburile din Brazilia şi-au schimbat poza de profil, punând în loc stema celor de la Chapecoense. De asemenea, adversarii de la Atletico Medellin au comunicat oficial că doresc ca trofeul Copei Sudamericana să meargă în vitrina brazilienilor fără ca meciul să se mai dispute.

Un ziarist din oraşul de 210.000 de locuitori a declarat în exclusivitate pentru Cancan.ro: „Au fost o echipă foarte iubită în Brazilia, o poveste magică. Nu aveau rivalităţi cu nimeni din fotbalul nostru şi toată lumea îi aprecia, inclusiv adversarii. În această dimineaţă, când au plecat spre Columbia, literalmente 200 de milioane de brazilieni erau alături de ei. De aceea tragedia este cu atât mai mare.”

Alte tragedii aviatice care au ucis echipe întregi

În 2011, toţi cei 37 de membri ai echipei de hochei ruseşti Lokomotiv Yaroslavl au murit după ce avionul lor s-a prăbuşit.

În fotbal, tragedii similare au afectat pe Manchester United (1968), AC Torino (1949), Alianza Lima (1987) şi pe bolivienii de la The Strongest (1969).

Ana Manole

Citește și...