Excelenta colaborare dintre administrația publică județeană și locală PSD, împreună cu Guvernul PSD, a dus la rezultate sănătoase pentru vrânceni. Focșani devine un oraș din ce în ce mai verde și prietenos cu mediul înconjurător, grație investițiilor bine gândite din fonduri guvernamentale și europene în spații verzi, autobuze electrice, trasee și facilități pentru bicicliști sau reabilitări termice.
Astfel, Crângul Petrești a devenit destinația favorită a vrâncenilor după ce acesta a fost reabilitat și modernizat de către Consiliul Județean Vrancea, ca urmare a implementării proiectului european. „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces“. De primăvara până toamna, baza de agrement devine neîncăpătoare în weekend, fiind locul de întâlnire pentru sute de tineri și familii cu copii. Zona s-a transformat într-o veritabilă bază sportivă în aer liber unde pasionații de jogging, trail și MTB își pot face antrenamentele. Demarat de către președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, vicepreședinte PSD România, proiectul a fost finanțat prin POR 2007-2013 și a avut o valoare totală de 21.2 milioane lei. Prin realizarea acestui proiect, municipiul Focșani a fost legat de Crângul Petrești cu piste de bicicletă și zonă de promenadă.
Focșaniul va fi, în scurt timp, unul dintre puținele orașe din România care va folosi doar autobuze electrice pentru transportul public, transformând municipiul într-un oraș prietenos cu mediul. În Focșani vor fi achiziționate, în următoarea perioadă, 36 de autobuze electrice, în baza a două proiecte. Unul dintre ele este deja în fază de licitație și prevede achiziția a 20 de autobuze electrice, dar și amenajarea a 5 stații de încărcare rapidă a autobuzelor electrice și 20 stații de încărcare normală. Un alt proiect al primăriei va asigura achiziția a 16 autobuze electrice. Acest proiect mai prevede instalarea a cinci stații de încărcare rapidă, introducerea unui sistem de ticketing pentru 48 de autovehicule de transport public, dar și realizarea unui sistem de informare a călătorilor în cele 16 autobuze electrice și în stațiile de transport public. Valoarea totală a proiectului de investiții este de 38,4 milioane lei, iar finanțarea este asigurată prin POR 2014-2020.
O mie de focșăneni pot utiliza gratuit bicicletele de la VeloPark-ul situat în Bulevardul București – Aleea Stadionului din Cartier Sud al municipiului Focșani. Amenajat de către Primăria Focşani pe o suprafață de peste 2.000 metri pătrați, lângă stadionul Milcovul din cartierul Sud, VeloPark-ul are ca obiectiv principal învățarea regulilor de conduită în trafic pentru tinerii cicliști. Parcul beneficiază totodată de spații verzi modern concepute, locuri de ședere pentru însoțitori, mese de șah, tenis, locuri de joacă pentru copii și zone cu internet wi-fi gratuit. Un alt proiect care vine în întâmpinarea bicicliștilor prevede realizarea de piste pentru biciclete pe 14 bulevarde și străzi din Focșani, fiind finanțat prin Axa prioritară 4, și având ca obiectiv reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă.
Primăria Focșani a obținut o finanțare europeană pentru reabilitarea termică a încă șase blocuri, după ce, pentru alte 9 blocuri din oraș, a fost semnat contractul de finanțare. Valoarea totală a proiectului este de 4,9 milioane lei, din care contribuția Primăriei Municipiului Focșani este de 1,9 milioane lei. Proiectele fac parte din Programul Operațional Regional 2014-2020, având ca obiectiv general creșterea numărului de locuințe cu o clasificare mai bună a consumului de energie. Finanțarea pentru aceste proiecte se asigură după cum urmează: 60% din partea Fondului European de Dezvoltare Regională şi a bugetului de stat; 15% din partea Primăriei Municipiului Focşani; 25% fiind contribuția asociaţiei de proprietari beneficiară. Primăria Municipiului Focșani vine în sprijinul asociațiilor de proprietari prin suportarea de la bugetul local a unui procent de 21,5% din cei 25%, în cazul proprietarilor care au un venit pe membru de familie de până în 2.391 lei.
Toate aceste proiecte de succes puse în slujba sănătății cetățeanului și a mediului, sunt întărite de proiecte majore de infrastructură precum Vrancea Curată – “Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea”, care este realizat în proporție de 95 la sută și va fi finalizat anul acesta. Valoarea totală a proiectului Vrancea Curată este de 98.844.520 lei fără TVA , adică 23.575.948 euro.
Obiectivele principale ale proiectului care au fost realizate până la aceasta data sunt: construirea Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret; reabilitarea și închiderea depozitelor urbane neconforme din Focșani, Adjud și Mărășești; construirea a 3 stații de transfer – Focșani, Adjud și Vidra – și 6 platforme de colectare a deșeurilor, la Focșani, Adjud, Panciu, Mărășești, Odobești; construirea punctelor de colectare a deșeurilor din zona rurala a județului Vrancea și furnizarea de echipamente de colectare aferente acestora; construirea punctelor de colectare a deșeurilor din zona rurală a județului Vrancea și furnizarea de echipamente de colectare aferente acestora; achiziția de echipamente de colectare pentru zonele urbane. În valoare de 38.682.412 lei, Centrul de Management Integrat se întinde pe o suprafață de 23 ha. În cadrul acestui contract au fost construite: celula 1 de depozitare cu un volum de depozitare de 513.000 mc, o stație de sortare, o stație de compostare, o stație de tratare a levigatului prin procedeul de osmoza inversă, o stație de alimentare cu combustibil, o clădire administrativă, un atelier mecanic și o stație de tratare și pompare a apei.
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, vicepreședinte PSD România a declarat că proiectul va fi finalizat în cele mai bune condiții: „Vreau să asigur cetățenii județului Vrancea că acest proiect privind managementul deșeurilor va fi finalizat și nu vor exista probleme, iar cetățenii din Vrancea se vor bucura de un județ curat și bine administrat”.