Alegeri anticipate în Marea Britanie! Când ies britanicii la vot

Publicat: 19/04/2017 | 18:00
Alegeri anticipate în Marea Britanie! Când ies britanicii la vot

Membrii Camerei Comunelor au aprobat astăzi planul premierului Theresa May de a organiza alegeri parlamentare anticipate pe 8 iunie, informează Mediafax, citând The Telegraph.

Potrivit rezultatelor oficiale, 522 de membri ai Camerei Comunelor au aprobat planul de organizare a alegerilor parlamentare anticipate pe 8 iunie, iar 13 s-au pronunţat împotrivă.

Planul a fost susţinut de Partidul Conservator, aflat la guvernare, dar şi de formaţiunile de opoziţie, Partidul Laburist şi Partidul Liberal-Democrat.

Premierul Theresa May a anunţat, marţi, un plan de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 8 iunie, argumentând că este necesar un guvern puternic pe fondul incertitudinii generate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Am ajuns la concluzia că singura modalitate de garantare a certitudinii şi siguranţei pentru anii care urmează este organizarea acestor alegeri”, a declarat Theresa May, supusă presiunilor din partea colegilor din Partidul Conservator şi din partea opoziţiei laburiste şi liberal-democrate în contextul activării procedurii Brexit. „Întreaga ţară este unită în jurul deciziei Brexit, mai puţin membrii Parlamentului. Disensiunile din Parlament riscă să afecteze capacităţile de a transforma Brexit în succes”, a spus Theresa May.

Marea Britanie a decis la limită, în iunie 2016, ieşirea din Uniunea Europeană, situaţie care a generat o criză constituţională gravă. Alegerile anticipate riscă să afecteze planul Londrei de efectuare a negocierilor cu Uniunea Europeană. În funcţie de rezultatul alegerilor, ar putea fi pusă sub semnul întrebării chiar decizia de scoatere a ţării din UE.

Citește și...