”Alertă critică” în Filipine! Erupţia majoră a vulcanului Mayon este iminentă

Publicat: 15/01/2018 | 11:31
”Alertă critică” în Filipine! Erupţia majoră a vulcanului Mayon este iminentă

Institutul seismologic din Filipine a declarat “alerta critică” în faţa unei posibile erupţii majore a vulcanului Mayon, din estul ţării, care intrat în erupţie la sfârşitul săptămânii, relatează luni agenţiile EFE şi AFP.

Institutul, care duminică decretase nivelul 2 de alertă, a decis să-l ridice la 3 considerând că se poate produce o erupţie iminentă de magmă. Două erupţii freatice au fost înregistrate pe vulcanul Mayon din provincia Albay duminică la prânz, au anunţat reprezentanţii Institutului Filipinez de Vulcanologie şi Seismologie (Phivolcs).

Vulcanul Mayon, având o înălţime de 2.472 de metri, a erupt de aproximativ 50 de ori începând cu anul 1616. Cea mai recentă erupţie a colosului, soldată cu victime, s-a produs în mai 2013, când cinci turişti pasionaţi de drumeţii montane au murit. Alte şapte persoane au fost rănite.

Cea mai violentă erupţie a vulcanului Mayon a avut loc în 1814, când au pierit peste 1.200 de persoane şi un întreg oraş a fost îngropat sub un strat gros de cenuşă şi noroi. O altă erupţie, produsă în 1993, a ucis 79 de persoane.

Vulcanul situat la aproximativ 350 de kilometri sud-est de Manila, “prezintă o instabilitate crescută şi are magmă în crater, astfel încât este posibil să se producă o erupţie periculoasă în decurs de câteva săptămâni, sau chiar zile”, a avertizat Phivolcs într-un comunicat.

Citește și...