Alertă de vreme rea! Vin ninsorile şi gerul! Iată zonele din România unde va ninge în această noapte

Publicat: 12/01/2018 | 14:10
Alertă de vreme rea! Vin ninsorile şi gerul! Iată zonele din România unde va ninge în această noapte

De astăzi, vine iarna în România! Lapoviţa şi ninsoarea îşi vor face simţită prezenţa în toată ţara. Ploile din partea de sud a Moldovei şi de nord-est a Munteniei se vor transforma în ninsoare.

Informarea meteo de vreme rea intră în vigoare astăzi (12 ianuarie) la ora 22:00 şi este valabilă până în 14 ianuarie la ora 16:00. Potrivit ANM, vor fi intensificări ale vântului, precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, răcire. 

Începând din cursul nopţii de vineri spre sâmbătă (12/13 ianuarie) vântul se va intensifica treptat, la început în regiunile sudice şi la munte, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (13 ianuarie) local şi în centrul şi nord-vestul ţării. Se vor înregistra viteze la rafală de 45…55 km/h, mai mari pe litoral şi în sudul Banatului, de până la 60…70 km/h.

 

Duminică (14 ianuarie), intensificări temporare ale vântului vor mai fi în Dobrogea, mai ales în zona litoralului, sudul Banatului şi local în Muntenia.

„Pentru unele zone din ţară vor fi doar nişte fulgi de zăpadă, o ninsoare slabă. Despre precipitaţii mixte şi, ulterior, despre ninsoare, vom vorbi în zona litoralului şi-n zona de sud-vest a ţării, respectiv în zona Olteniei, unde, începând din cursul nopţii ce urmează, pe parcursul zilei de mâine, în noaptea de sâmbătă spre duminică şi chiar şi-n cursul zilei de duminică se vor semnala precipitaţii la început sub formă de ploaie, cu tendinţe de transformare în lapoviţă şi ninsoare. Cantitatea de precipitaţii ce se va acumula în acest interval sub formă de ninsoare în zona litoralului şi-n partea de sud a Banatului, în vestul Olteniei va fi undeva la 5-8, cel mult 10 litri/mp. Acest lucru înseamnă că se poate depune un strat de zăpadă dar cu o grosime nesemnificativă de câţiva centimetri. În celelalte zone din ţară: Muntenia, Moldova, parte din zona Dobrogei, Transilvania, ninsorile vor fi slabe cantitativ, cel mult de decor. De interes pentru următoarele zile, în ideea că vine iarna, vor fi temperaturile. Aceste zile se vor caracteriza printr-o vreme din ce în ce mai rece, vom ajunge să înregistrăm temperaturi normale pentru această perioadă, iar în unele localităţi din ţară chiar valori termice mai coborâte decât cele normale pentru perioada pe care o traversăm şi foarte importante vor fi intensificările de vânt. Concret, pe parcursul zilei de astăzi debutează acest proces de răcire a vremii, ziua de mâine va veni cu temperaturi la mijlocul zilei între -3 şi cel mult 5-6 grade. Aceste -3 grade se vor înregistra în zona Moldovei. În regiunile sudice, inclusiv în Bucureşti, maximele nu vor depăşi pragul de îngheţ. Aceste temperaturi în jurul pragului de îngheţ  din zona Munteniei, a Dobrogei, din partea de sud a Moldovei şi din cea de vest a Munteniei vor fi asociate şi cu intensificări ale vântului, pentru că-n cursul nopţii ce urmează, ca urmare a creşterii presiunii atmosferice, vântul se va intensifica treptat, iar mâine aşteptăm, în zonele menţionate, intensificări ale vântului cu rafale de 45-55 km/h, mai mari în zona litoralului, în partea de sud a Banatului, în zona Clisurii Dunării, unde rafalele vor atinge 65-70 km/h, iar în zona Mării Negre aceasta, cel puţin în zona litoralului românesc, marea va fi puternic agitată”, a anunţat meteorologul Gabriela Băncilă, la Antena 3.

Citește și...