Acasă » Știri » Alertă la Kremlin! Rusia amenință Suedia și Finlanda cu armele nucleare!

Alertă la Kremlin! Rusia amenință Suedia și Finlanda cu armele nucleare!

De: Isabela Popescu 21/04/2022 | 20:00
Alertă la Kremlin! Rusia amenință Suedia și Finlanda cu armele nucleare!

Deranjat că Suedia și Finlanda vor să adere la NATO,  Kremlinul amenință cele două state nordice cu armele nucleare.

Oficiali americani au spus că aderarea Suediei și Finlandei la NATO a fost pentru ambele state nordice „un subiect de discuție și pentru mai multe sesiuni”. Oficialii au vorbit despre acest lucru cu miniștrii de externe ai alianței nord-atlantice, discuții la care au participat și reprezentanții celor două state.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, spunea că nu este nevoie de organizarea unui referendum pe tema aderării țării sale la Alianța Nord-Atlantică pentru că este clar că majoritatea populației este de acord cu aceasta. Oficialul a spus că, până anul trecut, a avut dubii cu privire la sprijinul public și politic pentru aderarea la NATO, însă că lucrurile s-au schimbat anul acesta, odată cu invazia rusească în Ucraina.

La rândul ei, șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a declarat că țara sa „nu exclude” o candidatură de aderare la NATO ca o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina, după ce îşi exprimase până acum opțiunea de a vedea Suedia rămânând în afara alianţelor militare.

Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia

Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia. Înainte de invazia rusă din Ucraina, statul nordic – care în 1939 a reușit să alunge armata sovietică în timpul Războiului de Iarnă – era mândru de neutralitatea sa. Finlanda şi-a câştigat independenţa faţă de Rusia în 1917 şi a purtat două lupte împotriva acesteia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma cărora a pierdut un teritoriu.

Finlanda a aderat la Națiunile Unite în 1955, la OECD în 1969, la Uniunea Europeană în 1995 și la zona euro de la începutul ei în 1999. În această perioadă, a construit un amplu stat social. Finlanda s-a industrializat târziu, rămânând țară predominant agrară până în anii 1950. După aceea, dezvoltarea economică a fost rapidă, astfel încât, cu un venit pe cap de locuitori de 49.000 de dolari în 2011, Finlanda este una dintre cele mai bogate țări din lume.

Conform unor date statistice, are cel mai bun sistem de educație din Europa și este considerată una dintre cele mai pașnice și mai competitive țari din punct de vedere economic. S-a clasat și ca una dintre țările lumii cu cea mai mare calitate a vieții. De curând, Finlanda a anunţat și un exerciţiu militar în vestul teritoriului său, cu participarea Marii Britanii, a SUA, a Letoniei şi Estoniei.

Ultimul război în care Suedia a fost direct implicat a fost în 1814

Ultimul război în care Suedia a fost direct implicat a fost în 1814. De atunci a fost permanent în stare de pace și a menținut o politică oficială de neutralitate în afacerile externe. În anul 2014, Suedia a sărbătorit 200 de ani de pace continuă, mai mult decât Elveția. Suedia a fost formal neutră atât de-a lungul războaielor mondiale, cât și în Războiul Rece, deși s-a îndreptat în mod deschis din 2009 către cooperarea cu NATO.

Dacă Suedia şi Finlanda se vor alătura NATO, Rusia va trebui să îşi consolideze forţele terestre, navale şi aeriene în Marea Baltică

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că, în cazul în care Suedia şi Finlanda se vor alătura NATO, Rusia va trebui să îşi consolideze forţele terestre, navale şi aeriene în Marea Baltică. Medvedev a ridicat, de asemenea, în mod explicit, ameninţarea nucleară, spunând că nu se mai poate vorbi despre un „statut non-nuclear al Balticii” – unde se află şi exclava rusă Kaliningrad, între Polonia şi Lituania.

„Echilibrul trebuie restabilit”, a spus Medvedev, care a fost preşedinte al Rusiei din 2008 până în 2012. El a adăugat că speră ca Finlanda şi Suedia să dea dovadă de raţiune. În caz contrar – a spus Medvedev – acestea vor trebui să accepte ideea că vor avea în apropierea lor arme nucleare şi rachete hipersonice.

VEZI AICI: LA CE ARMAMENT A RECURS RUSIA ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA. RACHETELE SPECIALE SUNT ”AȘII” LUI PUTIN

Din anul 2018, Rusia și-ar fi modernizat buncărele de stocare a armelor nucleare din enclava Kaliningrad, de la Marea Baltică. Federația Oamenilor de Știință Americani a dat la acea vreme publicității o serie de imagini din satelit care surprind ceea ce părea a fi o extindere a capacităților de stocare de armament nuclear din enclava Kaliningrad.

„Remarcăm toate amprentele tipice de depozitate rusească a armelor nucleare”, a declarat atunci Hans Kristensen, directorul programului de informare nucleară al FAS. „Există un perimetru extern încadrat excesiv de garduri. Buncărele au în jurul lor garduri triple. Acestea sunt doar două trăsături tipice metodelor rusești de stocare”, a adăugat el.

Expertul a atras însă atenția că „aceste imagini nu demonstrează că există arme nucleare în Kaliningrad, ci ilustrează un sit activ”. Mai precis, nu este clar dacă instalațiile de stocare au fost modernizate pentru a putea adăposti în scurt timp focoase nucleare, a precizat Hans Kristensen. Însă, președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a avertizat la începutul anului 2018 că Rusia a montat un avanpost de rachete Iskander cu capacitate nucleară în Kaliningrad.

Lituania a spus că ameninţările Rusiei nu sunt nimic nou şi că Moscova a desfăşurat arme nucleare la Kaliningrad cu mult înainte de războiul din Ucraina. NATO nu a răspuns, deocamdată, avertismentului Rusiei. Totuşi, posibila aderare a Finlandei şi a Suediei la NATO – fondată în 1949 pentru a asigura securitatea occidentală împotriva Uniunii Sovietice – ar fi una dintre cele mai mari consecinţe strategice ale războiului din Ucraina.

Amenințarea lui Medvedev a fost întărită și de Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse

Aceste ţări ”trebuie să înţeleagă consecinţele unei asemenea măsuri pentru relaţiile noastre bilaterale şi pentru arhitectura europeană de securitate în ansamblul ei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus, Maria Zaharova, într-un comunicat, potrivit AFP. „A fi membru NATO nu le poate întări securitatea naţională. De facto, Finlanda şi Suedia vor fi în prima linie a NATO”, a adăugat Zaharova.

Rusia consideră NATO o ameninţare existenţială, iar ofensiva sa în Ucraina a fost justificată de Kremlin prin ambiţiile atlantiste ale Kievului şi sprijinul politic şi militar occidental acordat acestei ţări vecine Rusiei.

NU RATA: VEDETE PRO ȘI CONTRA LUI VLADIMIR PUTIN. PERSONALITĂȚILE PLANETEI S-AU ÎMPĂRȚIT ÎN DOUĂ TABERE

În plus, Rusia este îngrijorată de implicarea statelor NATO non-artice în activitatea militară a alianţei la latitudinile nordice şi constată riscurile de incidente neintenţionate cu forţele alianţei din Arctica. Acest lucru a fost declarat pentru TASS de Nikolai Korchunov, ambasadorul general al Ministerului de Externe al Rusiei, preşedintele Comitetului înalţilor funcţionari al Consiliului Arctic.

În opinia diplomatului rus, intrarea Suediei şi Finlandei în NATO va avea un impact negativ asupra securităţii şi încrederii în Arctica. „Cu siguranţă, extinderea NATO în detrimentul ţărilor tradiţionale care nu fac parte din blocul militar nu va contribui la securitatea şi încrederea reciprocă în Arctica, pe care Rusia o susţine în mod constant”, a spus el, comentând posibila intrare a acestor ţări în alianţă.

Documentarea acestui material a fost realizată de GÂNDUL.RO.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Isabela Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență. Și-a început cariera ca reporter, la numai 20 de ani, căpătând experiență ca jurnalist încă din timpul facultății. În trustul de presă Gândul lucrează de trei ani, unde își citeste mai mult
Parteneri
Băutura pe care trebuie să o bei în FIECARE dimineață, potrivit medicului Vlad Ciurea. Nu e nici cafea, nici ceai!
Băutura pe care trebuie să o bei în FIECARE dimineață, potrivit medicului Vlad Ciurea. Nu...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
AȘA ARATĂ iubita unui milionar român! La doar 27 de ani e plin de bani și s-a lăsat de sport
AȘA ARATĂ iubita unui milionar român! La doar 27 de ani e plin de bani...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Singurul oraș din România care e străbătut de un pârâu termal! E un adevărat miracol, iar temperatura apei ajunge la 30 de grade
Singurul oraș din România care e străbătut de un pârâu termal! E un adevărat miracol,...
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce...
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Ce ar face Adrian Minune dacă ar afla că fiica lui este înșelată de soț: „I-aș spune...”. Secretele pe care le are Karmen față de tatăl ei
Ce ar face Adrian Minune dacă ar afla că fiica lui este înșelată de soț:...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre ei doi: „Virginia, chiar nu mă șochează nimic în lumea asta, crede-mă.”
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape...
Leguma pe care e bine să o mănânci zilnic. E plină de vitamine, e una dintre cele mai sănătoase, încetinește îmbătrânirea, dar românii o evită
Leguma pe care e bine să o mănânci zilnic. E plină de vitamine, e una...
Orașul din România care va deveni o nouă perlă a turismului românesc. Are peisaje de poveste și locuri spectaculoase de vizitat
Orașul din România care va deveni o nouă perlă a turismului românesc. Are peisaje de...
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte de Paște
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Alina Sorescu a RĂBUFNIT după ce a văzut imaginile cu Alex Ciucu și amanta. Sunt împreună de 11 ani. Culmea, după ce a  fost prins cu mâța-n sac, Ciucu dă vina tot pe artistă
Alina Sorescu a RĂBUFNIT după ce a văzut imaginile cu Alex Ciucu și amanta. Sunt...
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
Circulația mașinilor pe motorină, INTERZISĂ în România, începând cu acastă dată. Decizie drastică a Uniunii Europene
Circulația mașinilor pe motorină, INTERZISĂ în România, începând cu acastă dată. Decizie drastică a Uniunii...
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
Monica Tatoiu, cel mai șocant diagnostic: cancer mamar. Cum a reacționat vedeta: „Nu mi-e frică de moarte”
Monica Tatoiu, cel mai șocant diagnostic: cancer mamar. Cum a reacționat vedeta: „Nu mi-e frică...
Modelul de Sandero cu care Dacia ar da o lovitură uriașă pe piața auto europeană. Mulți șoferi și-ar dori să conducă o astfel de mașină
Modelul de Sandero cu care Dacia ar da o lovitură uriașă pe piața auto europeană....
Stațiunea din România care strălucește în fiecare an. Turiștii se bat pe rezervări, e o adevărată comoară naturală și are beneficii uimitoare pentru sănătate
Stațiunea din România care strălucește în fiecare an. Turiștii se bat pe rezervări, e o...