Alertă maximă în România! Virusul care poate decima populația țării noastre

Publicat: 15/05/2019 | 10:27
Alertă maximă în România! Virusul care poate decima populația țării noastre

Alertă maximă în România, se răspândește un nou virus hepatic, care poate decima populația țării noastre. Este vorba despre hepatita E, care apare din cauza igienei precare şi a cărnii de porc neprocesate termic. De la începutul anului, patru persoane s-au îmbolnăvit cu hepatita E.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, boala poate fi tratată cu succes în cazul majorităţii pacienţilor, dar este mai periculoasă pentru femeile însărcinate. Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balş” din București, Adrian Streinu Cercel, a vorbit despre acest virus.

România a dovedit în ultimii ani că ştie ce face şi face bine. Atât gastroenterologii, cât şi infecţioniştii au lucrat zi de zi, şi-au făcut treaba. Ca dovadă, aveţi acum în faţa dumneavoastră un program naţional de combatere şi control al hepatitelor virale. Nu vorbim numai despre hepatita B şi hepatita C, vorbim şi despre noul virus care a apărut în România, virusul hepatitic E, şi care dă forme severe de boală. Este un virus cu transmitere prin circuit pe cale orală. Și pentru asta vreau să atrag atenția cum se folosesc grupurile sanitare. Dacă folosești mâna dreaptă pentru a te șterge, deschizi robinetul cu mâna stângă, altfel lași pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus așa se transmite.

Este pentru prima dată când în afară de Programul HIV există un program naţional care are finanţarea la vedere. Progresele sunt foarte mari. (…) Acest program dă posibilitatea oricărui pacient, oricărei persoane din România să se diagnosticheze şi să se trateze dacă, Doamne fereşte, are o problemă cu aceste virusuri. (…) Vaccinarea anti B trebuie făcută la toată lumea. Trebuie să terminăm cu prosteala asta că vaccinurile nu sunt bune, că fac rău. (…) La utlizatorii de droguri, peste 90% sunt infectaţi cu virus hepatitic C, peste 40% sunt infectaţi şi cu B şi cam 35% sunt infectaţi şi cu HIV„, a afirmat managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, citat de Agerpres.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „Scopul este de a minimiza amploarea hepatitei virale prin reducerea transmiterii, reducerea morbidității și mortalității, asigură accesul la serviciul de prevenție, testare, îngrijire și tratament„.

Citește și...