ANM a emis un nou cod galben de ploi torențiale și vijelii. Care sunt zonele vizate

Publicat: 11/08/2020 | 11:37
ANM a emis un nou cod galben de ploi torențiale și vijelii. Care sunt zonele vizate

Agenția Națională pentru Meteorologie a emis, marți, un cod galben de furtuni care vizează mare parte din zonele montane, dar și regiunile sud-vestice. Vor fi ploi torențiale, vijelii și se vor strânge cantități mari de apă.

Potrivit ANM, codul este valabil de marți de la ora 12.00 la ora 23.00. În această perioadă vor fi furtuni în vestul şi sudul Transilvaniei, în sudul Banatului, în sud-vestul Moldovei și în jumătatea de nord a Olteniei şi a Munteniei.

Citește și: ANM anunță ploi în toată țara după jumătatea lunii august

Vor fi averse, fenomene electrice, vânt intens și grindină, iar izolat, cantitățile de apă vor trece de 50 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse şi în restul ţării.

Vremea până la finalul săptămânii

Miercuri, atmosfera va fi instabilă în zonele montane unde vor fi averse, tunete, fulgere și vânt cu aspect de vijelie, iar fenomenele pot apărea și în centrul și sud-vestul țării.

Până la sfârșit de săptămână, vor fi ploi de vară doar la munte, iar vineri noaptea și în regiunile vestice și sud-vestice. Vremea se va menține călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar vineri va fi caniculă în Câmpia Română.

În București, vremea va fi călduroasă după-amiaza atunci când maximele vor atinge 34 de grade Celsius, iar vântul va sufla slab și moderat.

Până la 35 de grade Celsius în București

Pe de altă parte, în Bucureşti, vremea va fi călduroasă, posibil caniculară după-amiaza, când indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia de pragul critic de 80 de unităţi.

Cerul va fi variabil, cu unele înnorări, dar condiţiile de ploaie vor fi reduse, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu viteze de până la 25 – 30 km/h. Temperatura maximă va fi de 34 – 35 de grade Celsius.

După 15 august vine vremea rea

Potrivit meteorologilor, până pe 15 august se anunță vreme caldă în toată țara, însă, după 16 august vremea se răcește și vor fi ploi în toată țara.

 În data de 15 august va debuta un proces de răcire, astfel încât, între 16 și 23 august, media regională a maximelor diurne va fi de 28…29 de grade, fără variații semnificative. Pe tot parcursul celor 2 săptămâni de prognoză, temperaturile minime se vor situa, în medie, între 15 și 18 grade, cu cele mai ridicate valori în primele nopți și cele mai scăzute spre finalul intervalului de prognoză.

„În prima săptămână a intervalului de prognoză vor fi ploi de scurtă durată doar pe arii restrânse, cu precădere în cursul după-amiezilor, dar începând din 14 august va crește probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse și, posibil, mai însemnate cantitativ pe 15 și 16 august”, conform ANM.

În Crișana, în primele zile ale intervalului de prognoză regimul termic diurn va caracteriza o vreme călduroasă, concretizat fiind printr-o medie a temperaturilor maxime de aproximativ 31 de grade. Pe 15 august vremea se va răcori, iar între 16 și 23 august media regională a maximelor termice va fi de 28…29 de grade, cu o tendință de ușoară scădere spre sfârșitul celei de a doua săptămâni. Temperaturile minime nocturne vor fi în scădere ușoară și treptată, de la o medie regională de 17 grade în primele nopți, spre 14 grade la finalul intervalului de prognoză.

Nu rata: Presupusul asasin al lui Emi Pian spune că este nevinovat. Avocații promit probe care vor răsturna situația

Probablitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă în primele zile, dar din 14 august până la sfârșitul celei de a doua săptămâni vor fi averse în fiecare zi, cu precădere în cursul după-amiezilor.