Vine iarna polară! ANM, anunț bulversant de ultimă oră! -14 grade în București și temperaturi arctice în toată România

Publicat: 10/01/2019 | 08:57

Meteorlogii ne anunță că iarna și-a intrat definitiv în drepturi și ne așteptăm, în perioada imediat următoare, la ger pătrunzător, viscol și un strat de zăpadă consistent. Avertizarea meteo este valabilă pentru aproape toate regiunile țării. Există posibilitatea apariției poleiului și a lapoviței pe zone extinse.

Vremea în București

Vremea în București – intervalul 9-11 ianuarie – Meteorologii anunță un nou val de ninsori, începând de azi, dar și minime de -14 grade Celsius. Astfel, până joi dimineață, ora 8:00, în Capitală, vremea va fi în general închisă şi se vor semnala precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. Stratul de zăpadă nou depus va fi de 6 – 10 centimetri.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu rafale de cel mult 30 km/h, iar temperatura minimă, mai ridicată decât în noaptea precedentă, va fi cuprinsă între de -2 şi -1 grad. Se vor semnala precipitaţii, mai ales seara şi noaptea, începând din dimineaţa de 10 ianuarie şi până vineri, ora 8:00, acestea fiind în general sub formă de ninsoare, însă există probabilitatea ca trecător să se semnaleze şi lapoviţă sau ploaie, ceea ce va determina apariţia poleiului.

Vineri, 11 ianuarie – grosimea stratului de zăpadă se va situa în jur de 12 – 16 cm, izolat mai mare. Vântul va sufla slab şi moderat, în timp ce valorile termice se vor situa în jurul valorii de 1 grad Celsius, iar cea minimă va fi de la -3 la -1 grad.

Tot în Bucureşti, pe durata zilei de 11 ianuarie, între orele 8:00 – 20:00, cerul va avea înnorări şi trecător va mai ninge slab, dar grosimea stratului de zăpadă nou depus va fi, cel mai probabil, nesemnificativă. Vântul va sufla slab şi moderat, iar temperatura maximă va fi în jurul valorii de 1 grad Celsius.

Cum va fi vremea în țară

Vremea în țară – intervalul 9-11 ianuarie – ANM a emis, tot astăzi, o informare de ninsori, viscol, precipitaţii mixte şi polei, valabilă la nivelul întregii ţări până vineri la orele prânzului. Conform sursei citate, până pe 11 ianuarie, ora 12:00, vor fi perioade cu precipitaţii, predominant ninsori, în toate regiunile şi se va depune strat nou de zăpadă local mai consistent, în special în Moldova.

Totodată, în Dobrogea, sudul şi estul Munteniei, precum şi în sud-estul Moldovei vor fi precipitaţii mixte ce vor favoriza formarea poleiului, iar cantităţile de apă vor depăşi 15 – 20 l/mp. Pe parcursul nopţii de joi spre vineri (10/11 ianuarie) şi vineri (11 ianuarie) vor fi intensificări temporare ale vântului în jumătatea de est a teritoriului şi la munte, cu viteze mai mari, rafale în medie de 55 – 65 km/h pe crestele montane şi în Moldova, unde ninsoarea va fi viscolită.

Citește și...