Starea de alertă a intrat în vigoare! Raed Arafat anunță: „Purtarea măștii devine obligatorie în spațiile închise”

Autor:
Publicat: 14/05/2020 | 23:46
Starea de alertă a intrat în vigoare! Raed Arafat anunță: „Purtarea măștii devine obligatorie în spațiile închise”

La sediul MAI, au avut declarații de presă, joi, aproape de miezul nopții, în urma ședinței CNSU, susținute de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Acesta din urmă a informat populația că purtarea măștii în spațiile închise devine obligătorie.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că începând din 15 mai, ora 00.00, va intra în vigoare starea de alertă care înlocuiește starea de urgență.

„Vă prezint Hotărârea privind instituirea stării de alertă la nivel național:

Articolul 1. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioada de 30 de zile

Articolul 2. Măsurile de prevenire și control sunt prevăzute în Anexa care face parte din prezenta hotărâre

Articolul 3. Regulile de desfășurare a unor activități care necestită măsuri specifice de protectțe santitară se adoptă prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al ministrului cu competență în domeniu

Articolul 4. Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la Art.3, autoritățile publice și centrale emit acte normative și acte administartive potrivit normelor de competență și domeniilor de activitate pe care le gestionează

Articolul 5. În aplicarea dispoizițiilor privind stocurile de urgență medicală și unele măsuri aferente instituirii carantinei, secretarul de stat, șef al DSU, dispune în colaborare cu Ministerul Sănătății măsurile necesare comabterii infecțiilor cu SARS-CoV-2”, a spus, joi seara, Marcel Vela. Hotărâre ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial în această seară.

Declarațiile lui Raed Arafat

Pe de altă parte, Raed Arafat a anunțat că masca chirurgicală devenind obligatorie. Totodată, secretarul MAI a spus că românii nu vor mai avea nevoie de declarație pentru deplasarea în orașul de reședință.

„Anexa va fi publicată în seara asta alături de Hotărâre în Monitorul Oficial. O măsură importantă: De la 15 mai 2020, în spațiile comerciale, închise, mijloace de transport, masca devine obligatorie, nasul și gura să fie acoperite.

Instituțiile publice au obligația organizarea activității: de la domiciliu, dacă permite, dacă nu, se asigură triajul epidemiologic, dezinfectarea mâinilor, respectarea regulilor în birourile cu spații comune. Începerea, terminarea programului de lucru să se realizeze treptat.

Se iau măsuri astfel: accesul în instituții trebuie să fie cu o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare persoană, o distanță minimă de 2 m între persoane, să nu permită accesul celor cu temperatură peste 37.5 grade și să asigure siguranță mai ales în zona ghișeelor.

Operatorii de transport: Să respecte regulile specifice. Este suspendată temporar activitatea teraselor, restaurantelor, servirea meselor. Sunt exceptate activitățile de preparare a hranei, a băuturilor, care nu presupun rămânerea în acel spațiu: room service, livrare la client, take away.

Situație centrelor comerciale

Este suspendată temporar activitatea centrelor comerciale de peste 15.000 mp. Sunt exceptate activități ca vânzarea produselor alimentare, veterinare, optice, vânzarea de electrocasnice, doar dacă operatorul asigură livrarea la domiciliu și activitatea operatorilor celor care au ieșire/intrare separată în unitățile respective.

Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre mai multe țări cu risc de Covid-19, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 15 mai 2020.

Sunt exceptate zborurile cu aeronave de stat, cele umanitare, marfă, servicii de urgență, cele care au drept scop transportul echipelor de intervenție tehnică, cele de poziționare a aeronavelor, cele tehnice, cele efectuate de transport deținător de licență, prin curse neregulate, charter, pentru transport de lucrători sezonieri sau repatrierea unor cetățeni, cu aviz.

Mai sunt și alte excepții, se vor vedea la publicarea acestei anexe. Se suspendă transportul de persoane internațional, pentru toate cursele spre Italia, Spania, Germania, UK, Irlanda de Nord, Turcia și din aceste țări către România până în data de 1.06.2020.

Se reia activitatea cabinetelor de medicină dentară

Se reia asigurarea medicală ambulatorie, dacă consultațiile sunt făcute cu programare prealabilă, precum și activitățile de internare care nu sunt urgențe medicale, la nivel de spitale non-Covid.

Se instituie de la 15 mai 2020 măsura carantinării la locuință a celor care vin din străinătate, iar pentru cele care nu au posibilitatea măsurii de mai sus, pentru a nu-și expune familia, se poate opta pentru carantina instituționalizată, pusă la dispoziție de autorități. Cei care sosesc în țară, indiferent de unde vin, se aplică carantina la domiciliu”, a declarat Raed Arafat.

Cele mai importante declarații ale lui Nelu Tătaru

– Odată cu ora 00.00, se trece în stare de alertă. Suntem pe o pantă ușor descendentă în acest moment. Apar măsuri de relaxare, se reiau anumite activități

– Regulile le vom găsi în ordin comun. Reluarea sporturilor individuale le veți găsi în ordin comun cu ministrul Sportului

– Se reiau slujbele în exteriorul bisericii. S-ar putea să dăm voie să se țină slujbe și în biserică

– Se deschid hotelurile, vom avea ordin comun împreună cu ministrul Economiei

– Deschiderea saloanelor și regulile le veți găsi într-un ordin comun cu ministrul Economiei și ministrul Muncii

– Odată cu 15 mai, se reiau și activitățile medicale pentru patologia non-COVID.

– Vom evalua această relaxare după 14 zile