Anunţul MAI pentru românii care pleacă în străinătate! Lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomelită

Publicat: 17/01/2018 | 20:39
Anunţul MAI pentru românii care pleacă în străinătate! Lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomelită

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în urma evaluării situaţiei internaţionale cu privire la circulaţia virusului polio (supravegherea circulaţiei de enterovirusuri şi prevenirea apariţiei cazurilor de paralizie acută flască), a actualizat lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomelită.

Ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomelită sunt: Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo şi Siria. În sub-regiunea lacului Ciad, dar şi pentru toate ţările învecinate lacului, se menţine riscul mare de transmitere a virusurilor polio sălbatic (WPV1) şi a virusului polio derivat din vaccin (cVDPV).

Riscul de transmitere a cVDPV în Siria se conturează a fi mare şi decizia Comitetului de Urgenţă al Organizaţiei Internaţionale a Sănătăţii este dată în sensul de a se vaccina refugiaţii sirieni (în special cei care vin din regiunea Raqqa şi Deir Ez-Zoe), dacă vaccinul este disponibil. Focarele cu virus polio sălbatic (WPV1) şi cu virus polio derivat din vaccin (cVDPV) din Nigeria subliniază că există zone cu risc ridicat în care supravegherea este compromisă de inaccesibilitate, care rezultă în circulaţia actuală a WPV/cVDPV timp de mai mulţi ani, fără detecţie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi specialiştii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internaţional – 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internaţional constituie un risc şi o Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională – USPII.

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste ţări şi nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

Rămâne obligatorie vaccinarea persoanelor care călătoresc dinspre Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo şi Siria. Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontieră (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viza pentru România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Ţările care nu mai prezintă cazuri noi de persoane infectate cu virusuri polio (sălbatic şi derivat), dar rămân vulnerabile pentru răspândirea cu virus polio sălbatic / emergenţa cu virus polio derivat din vaccin, şi pentru care se menţine totuşi recomandarea de vaccinare, sunt: Camerun, Ciad, Guineea, Laos, Niger şi Republica Centrafricană, ţări care trebuie să-şi intensifice eforturile de vaccinare a populaţiilor mobile din punct de vedere transfrontalier şi refugiaţi.

Sursa: Romaniatv.net