ASTA este cel mai bine pastrat secret din lume! Cum se fabrica Coca Cola

Publicat: 19/02/2014 | 16:30
ASTA este cel mai bine pastrat secret din lume! Cum se fabrica Coca Cola

Reteta pentru bautura racoritoare Coca-Cola este secreta si e pastrata in seifuri inca din 1919. Se spune ca doar doi angajati ai companiei stiu formula in acelasi timp si ca nu au voie sa calatoreasca in acelasi avion.

Coca-Cola a fost inventată de farmacistul John Pemberton, acum mai bine de o sută de ani. Americanul a luptat în Războiul Civil, unde a ajuns la gradul de locotent-colonel în Armata Confederată, şi a fost rănit în bătălia de la Columbus, Georgia. Ca multi veterani, Pemberton a devenit dependent de morfina, pe care o folosea ca sa-si calmeze durerile provocate de rana de la piept. Incepând cu 1866, farmacistul a inceput sa lucreze la calmante care sa nu contina opiu, pentru a învinge dependenţa de morfină şi şi-a îndreptat iniţial atenţia către cephalanthus oxidentalis, o plantă din genul Coffea, la fel ca şi cafeaua. A inceput apoi sa experimenteze cu plantele din specia Coca, cunoscute in special pentru alcaloidul psihoactiv care poate fi extras din frunzele lor, cocaina.

Pemberton s-a îndreptat apoi spre vinurile de coca, o băutură destul de răspândită în epocă, preferată de personalităţi ca Regina Victoria, Papa Pius al X-lea sau Jules Verne. Farmacistul a realizat propria versiune de vin Mariani, o bautura alcoolica fabricata din frunze de coca si vin Bordeaux, la care a adaugat nuci de cola, pentru continutul de cafeina al acestora, si damiana, un arbust cunoscut pentru calitatile sale afrodisiace. Vinul lui Pemberton a fost iniţial comercializat ca panaceu, care, după spusele lui, era eficient împotriva neurasteniei, isteriei, impotenţei şi depresiei. Odată cu înăsprirea legilor împotriva alcoolului, inspirate de mişcarea de temperare, care a precedat Prohibiţia în Statele Unite, farmacistul a început să dezvolte o reţetă care să nu mai fie bazată pe vin, băutura lui devenind non-alcoolică.

CITESTE SI:

Reclama lansata de Coca Cola a impartit America in doua! Cel mai controversat spot publicitar al momentului! Tie cum ti se pare?

Cum arata pensionarul care bea DOAR COCA-COLA de 40 de ani! De ce nu poate sa consume nicio alta bautura

Cele doua ingrediente principale, extrasul de coca si nucile de cola, au dat numele produsului, care a inceput sa fie vândut sub denumirea de Coca-Cola din 1886.
Iniţial, băutura conţinea o cantitate însemnată de cocaină, care avea un efect energizant asupra consumatorilor, însă, la începutul secolului trecut, alcaloidul a fost eliminat, frunzele de coca fiind păstrate doar pentru aromă, iar cofeina a devenit stimulentul principal. In prezent, compania Stepan, din Illnois, este singura din Statele Unite care are dreptul legal de a importa frunze de coca, pe care le aduce în principal din Peru. Cocaina merge către compania farmaceutică Mallinckrodt, iar frunzele uscate, care nu mai conţin alcaloidul interzis, sunt cumpărate de către The Coca-Cola Comany.

Coca Cola

Bolnav şi falit, în special din cauza dependenţei de morfină de care nu a scăpat niciodată, John Pemberton i-a vândut compania lui Asa Candler, un om de afaceri din Atlanta. Farmacistul nu a scris niciodată reţeta pentru Coca-Cola, pe care o considera un secret important, astfel că a împărtăşit-o doar cu asociaţii săi. Când Ernest Woodruff a cumpărat compania de la Candler însă, în 1919, şi-a garantat împrumutul la bancă cu o copie scrisă a reţetei. Aceasta a fost recuperata in 1925, când datoria a fost achitata, iar varianta scrisa a formulei lui Pemberton a fost depusa intr-un seif al bancii Trust Company, in prezent SunTrust Bank, unde a ramas pâna in 2011, când a fost mutata la muzeul World of Coca-Cola.

În afara unei încercări de schimbare, pe piaţa din Statele Unite, în 1985, (care insă nu a dat roade, astfel că s-a revenit la formula iniţială) reţeta nu a suferit modificări importante de mai bine de 80 de ani. „Misterul atrage atentia si, de multe ori, este vazut ca un element al calitatii”, spune, pentru CNN, Ben Voyer, profesor de psihologie socială şi marketing la London School of Economics.

Coca Cola


„Consumatorul tipic se va gândi ca produsul trebuie sa fie foarte valoros daca firma depune atât de mult efort sa protejeze formula”,
adaugă el. Reţeta este şi astăzi unul dintre cele mai bine păstrate secrete din comerţ şi este păstrată la muzeul companiei, World of Coca-Cola. Seiful, învăluit de fum şi lumini roşii, a fost special construit pentru a păzi hârtia scrisă în 1919. Seiful are usi de otel, care necesita un cod si trecerea de un scanner de amprente pentru a fi deschise. Inauntru se afla o cutie metalica, pazita de mai multe elemente de securitate, in interiorul careia se afla reteta.

Compania spune că doar doi angajaţi ştiu reţeta în acelaşi timp şi că nu au voie să zboare în acelaşi avion, dar numele sau funcţiile lor nu sunt specificate.

A.P

 

Citește și...