Avocatul Poporului atacă, pentru a doua oară, legea carantinei și izolării la CCR. Orban: „Nu am avut posibilitatea să luăm nicio măsură”

Publicat: 07/08/2020 | 18:34
Avocatul Poporului atacă, pentru a doua oară, legea carantinei și izolării la CCR. Orban: „Nu am avut posibilitatea să luăm nicio măsură”

Avocatul Poporului a atacat, pentru a doua oară în ultima lună și jumătate legea carantinei și izolării, după ce  CCR a declarat varianta anterioară neconstituțională iar Parlamentul a votat noul cadru legislativ.

Anunțul demersului instituției a făcut chiar de premierul Ludovic Orban, la începul ședinței de Guvern de vineri după-amiază. „După ce trei săptămâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare sub supraveghere medicală sau de izolare,

Citește și: PMB anunță că are conturile blocate. Gabriela Firea: „Proiecte de importantă majoră pentru București sunt puse în pericol”

sau de carantinare a pacienților diagnosticați ca fiind pozitivi, mii de cetățeni diagnosticați pozitiv, pe lângă asta nu am avut posibilitatea să luăm nicio măsură pentru a putea izola persoanele de contact ale fiecărei persoane diagnosticate pozitiv, după ce s-a văzut ce efecte grave, dramatice, a avut lipsa cadrului legislativ, Avocatul Poporului recidivează și atacă și o lege care a fost adoptată și de Parlament în urma deciziei CCR, tot la sesizarea Avocatului Poporului.

Reacția lui Ludovic Orban

„Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcție pe care personal eu nu o înțeleg iar pesistența asta de a ataca legi fundamentale care permit Guvernului și autorităților sanitare să se lupte împotriva epidemiei, să protejeze sănătatea și viața oamenilor, mie îmi pare deja un atac împotiva intereselor fundamentale ale României”, a afirmat șeful Executivului.

Ce a transmis instituția condusă de Renate Webber

Avocatul Poporului, Renate Weber, a înaintat o sesizare la Curtea Constituțională privind prevederile articolului 8 din legea privin carantina, referitor la ”izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare”.

În sesizarea înaintată, se afirmă că prevederile din lege atacate încalcă decizii precedente date de Curtea Constituțională și reprezintă și încălcări ale normelor Curții Europene a Drepturilor Omului.

De asemenea, Renate Weber arată că „ținând seama de natura restrictivă de libertate a măsurii izolării în unitatea sanitară sau locația atașată, legiuitorul ar fi trebuit să reglementeze proceduri și garanții pentru toate părțile implicate, menite să imprime un caracter previzibil legii”.

Modalitățile prin care medicii sunt detașați

Renate Weber mai sesizează Curtea Constituțională și pentru prevederile privind detașarea din cuprinsul legii despre care acuză că lasă loc „arbitrariului în raporturile de muncă ale personalului medical, paramedical și auxiliar specializat din sistemul public”, dar și că „nu prevăd modalități concrete de încetare a detașării dispuse și nici nu prevăd garanții exprese față de prelungirea în sine a acestei detașări, prin acte succesive dispuse pe maximum 30 de zile”.

„Avocatul Poporului înțelege necesitatea reglementării unor instrumente juridice care să permită autorităților implicate în prevenirea și combaterea bolilor contagioase să ia măsurile necesare realizării acestui scop, însă legislația trebuie să fie predictibilă și să asigure echilibrul între drepturile angajaților și interesul public vizat”, se arată în sesizarea înaintată CCR.

Context. Anterior, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională, la începutul lunii iunie, articolele din legea privind starea de alertă prin care se stabilesc contravențiile și amenzile pentru încălcarea legii. De asemenea, Avocatul Poporului a contestat și articolul prin care Parlamentul aprobă starea de alertă instituită prin hotărâre de guvern.

Nu rata: Românii care au această grupă de sânge sunt mai expuși la coronavirus. Ultima descoperire a cercetătorilor

CCR a stabilit că Parlamentul nu poate decide asupra Hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. De asemenea, judecătorii au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională.