Babele de martie. Ce înseamnă și cum îți alegi baba

Publicat: 28/02/2019 | 16:01
Babele de martie. Ce înseamnă și cum îți alegi baba

Babele de martie sunt o tradiţie frumoasă de primăvară care vine de la romani. Tradiţia spune că fiecare îşi alege o babă între 1 şi 9 martie, iar aşa cum va fi  ziua pe care aţi ales-o, aşa o să va meargă tot anul.

De pe 1 până pe 9 martie fiecare îşi alege o zi, sau mai bine zis o babă, aşa cum va fi vremea în acea zi aşa este şi firea omului respectiv spun unii bătrâni.  Alţii spun că aşa cum este vremea în acea zi aşa va fi şi următorul an pentru omul respectiv.

Babele din martie

Bunicii noştri cunoşteau că primele zile din această lună sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor. De unde vine acest obicei? Etnografii spun ca mitul “babelor” este unul din cele mai importante mituri româneşti, cel al Babei Dochia. Există credinţa că Baba Dochia şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.

În străvechiul calendar roman, anul începea pe 1 martie, iar Baba Dochia apare ca întruchipare a anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se considera… granița între anotimpul friguros şi cel călduros. Astfel, perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaştere.

Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.

Citește și: CÂND ESTE SFÂNTUL ȘTEFAN. TRADIȚII ȘI OBICEIURI

Babele vestesc venirea primăverii

Din bătrâni se spune că în aceste zile Baba Dochia, care aduce iarna, începe să își dea jos din cele 9 cojoace ale sale, câte unul în fiecare zi. În acest fel, se face puțin mai cald cu fiecare zi, iar iarna face loc primăverii să vină.

Babele sunt o tradiție strict românească de pe 1 până pe 9 martie fiecare îşi alege o zi, sau mai bine zis o babă. Aşa cum va fi vremea în acea zi, aşa este şi firea omului respectiv, spun unii bătrâni.

Alţii spun că aşa cum este vremea în acea zi, aşa va fi şi următorul an pentru omul respectiv. Dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte, omul este voios şi bun la suflet sau îi va merge bine tot anul următor. Dacă, în schimb, este întunecat atunci acela nu este un om bun la suflet şi este supărăcios. Legenda spune că dacă plouă sau ninge în acea zi este semn de bogăție.

Citește și: 1 MARTIE: Ce este bine sa faci astazi si ce trebuie sa stii despre traditiile de martisor

Legenda Babei Dochia

Una dintre legende o înfăţişează pe Baba Dochia ca o babă ce avea o noră, pe care o năpăstuia ori de câte ori i se ivea ocazia. Odată, la 1 martie, o trimite să spele lâna, dar nu oricum, ci din neagră să o facă albă. Pe noră o ajută un înger. Îi dă o floare albă şi îi spune să spele lâna cu ea. Baba Dochia decide să plece cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvara pentru că-şi văzuse nora cu floarea în mână.

Ea îşi pune 9 cojoace de blană şi urcă cu oile la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, plouă şi i se udă cojoacele. Se dezbracă rând pe rând de cojoace, iar când rămâne în cămaşă, vine gerul şi o îngheaţă. Dumnezeu a transformat-o în stâncă, împreună cu oile, să rămână amintire.

Citește și: CADOUL PERFECT DE MĂRȚIȘOR! CELE MAI IEFTINE VARIANTE DIN ROMÂNIA

Cum îți alegi baba

Această tradiție vine de la romani. Pentru a-ți alege baba, poți pur și simplu să îți alegi o zi oarecare, la întâmplare, între 1 și 9 martie.  O altă metodă folosită pentru alegerea babei este în funcție de ziua de naștere. Dacă ziua ta de naștere se află între 1 și 9 ale oricărei luni, atunci baba ta va fi în ziua respectivă. Dacă data nașterii este formată din două cifre, trebuie să aduni cele două numere. De exemplu, dacă ești născut pe 27 decembrie, ziua în care îți pică baba o vei calcula în felul următor 2 + 7 = 9, deci baba ta va fi pe 9 martie.

Sunt şi zone ale ţării unde nu se ţine cont de această regulă, iar oamenii aleg baba după bunul plac, după ziua norocoasă, ori după anumite cifre care le poartă noroc. Sunt şi unii care merg pe principiul trecut, prezent şi viitor şi îşi aleg trei babe. La final, o iau în calcul pe cea mai bună, chiar dacă unii ar spune că ar trişa. Anumiţi oameni merg şi mai departe şi aleg câte o babă pentru fiecare anotimp, iar astfel îşi organizează viaţa în funcţie de cum le dictează natura.

Citește și...