Pentru români, nu există Paște fără friptura de miel. Tradiția acestui preparat a fost păstrată până în zilele noastre. Există mai multe rețete de baiț pentru miel, care vor scoate din anonimat orice masă de Paște. Mai sunt doar câteva zile până gând gospodinele încep maratonul de gătit, iar preparatele din carne de miel sunt cele mai populare.
Unii români evită să mănânce acest tip de carne din cauza mirosului specific menţinut uneori până după gătire. Bucătarii sunt de părere că persoanele care nu o agrează nu au mâncat un preparat făcut de o mână pricepută, cu un baiț pentru miel „executat” ca la carte.
Pentru a frăgezi carnea avem opțiunea unui baiț pentru miel făcut cu oțet. Pentru acest lucru avem nevoie de o oală mare, în care să încapă cantitatea de carne. De asemenea, mai avem nevoie de următoarele ingrediente:
Carnea se lasă în acest amestec de seară până a doua zi, apoi se scoate, se șterge cu un prosob de bucătărie și se bagă la cuptor.
Bucătarii pricepuți ne recomandă să alegem un miel de 15-20 de kilograme. Dacă alegel unul mai mic, riscăm să-l uscăm pe grătar și carnea să nu mai fie mustoasă. Mielul se taie, se scot măruntaiele apoi este pus la baiț întreg. Baițul pentru miel la proțap se face dintr-o saramură completată cu ceapă tăiată sferturi, foi de dafin, pieper, căței de usturoi, boia iute de ardei și cimbru. De asemenea, nu trebuie să lipsească vinul roșu, potrivit jurnalulbtd.ro. Mielul este lăsat în baiț cel puțin 24 de ore, într-un loc răcoros.
O altă rețetă eficientă pentru frăgezirea cărnii de miel este baițul cu lămâie. Pentru această rețetă ușoară aveți nevoie de următoarele ingrediente:
Această rețetă este preferată de foarte mulți români. Carnea de miel marinată cu bere are o aromă aparte. Mai mult, studiile arată că este mai sănătoasă marinată astfel. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru un astfel de baiț:
Jamie Oliver este cunoscut pentru rețetele lui gustoase și în acelaști timp foarte sănătoase. El propune o marinată de miel făcută cu ingrediente delicioase. Aveți nevoie de
Amestecaţi toate ingredientele într-un castron şi acoperiţi cu ele carnea pentru gătit, apoi lăsaţi-o la marinat.
Pastrama este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în ziua de Paște. Pentru un astfel de preparat, aveți nevoi de un baiț special.
Cel mai popular baiț pentru carne de oaie, găsit în toate cărțile de bucate este și cea mai ușoară. La un 1 kilogram de carne avem nevoie de:
Carnea de berbecuț fragedă și suculentă este un adevărat deliciu. Pentru a o face gustoasă avem nevoie de: