Beneficiile apei alcaline. În categoria apelor alcaline intră cele care au un pH mai mare decât 7 (sub 7 e vorba de un mediu acid, iar peste 7 de unul bazic sau alcalin). Introduse în consum, aceste ape pot ajuta la eliminarea reziduurilor, la buna funcţionare a sistemului digestiv, dar te pot feri şi de numeroase boli.
Apa alcalină întăreşte sistemul imunitar şi ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, prin conţinutul ei antioxidant, în condiţiile în care în alimentaţia contemporană sunt mult mai multe alimente acide decât bazice.
Potrivit specialiştilor, apa alcalină are multe beneficii: echilibrează organismul, regenerează celulele, favorizează procesele respiratorii şi circulatorii, detoxifică organismul, ajută la reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului şi trigliceridelor, reglează apetitul şi ajută la înlăturarea sindromului „retenţiei de apă”.
Consumul apei alcaline este recomandat în condiţii de efort fizic intens, deoarece aciditatea care rezulta în urma activităţii musculare accentuează senzaţia de oboseală. Prin alcalinizare, această senzaţie este înlăturată. Aciditatea cauzează multe probleme de sănătate pentru că scade abilitatea corpului de a absorbi minerale şi a alţi nutrienţi.
Consumată zilnic, apa alcalină aduce beneficii la nivel celular: ajută la digestie, păstrează pielea sănătoasă şi tonusul muscular. Totodată, previne crampele şi poate elimina stresul.
Toxinele se acumulează în organism din cauza alimentaţiei deficitare, a medicamentelor, a aditivilor de sinteză, a poluării şi a stresului. Aceşti factori cauzează deteriorarea celulelor, ceea ce conduce la îmbătrânirea prematură. Cel mai bun mod de a obţine detoxifierea corpului este abundenţa de antioxidanţi din alimentaţie şi apă, mai arată specialiştii.
Apa alcalină acţionează ca un antioxidant pentru neutralizarea radicalilor liberi. Foarte multe boli nu se pot dezvolta într-un mediu alcalin şi de aceea o cură de alcalinizare cu alimente şi apă alcalină este recomandabilă.
Atenţie, însă, mesele bogate în carne au nevoie de aciditate, aşa că atunci când mâncaţi carne încercaţi să nu beţi apă alcalină cu o oră înainte sau după masă. Mesele bogate în proteine animale solicită organismul să folosească mai mult acid din stomac pentru a putea digera.