Calinic Botoșăneanul, primele declarații după ce a fost numit Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

Publicat: 22/07/2020 | 20:01
Calinic Botoșăneanul, primele declarații după ce a fost numit Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

Calinic Botoșăneanul a făcut primele declarații după ce a fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost ales marți, de către Sinodul Patriarhal, în funcția de Arhiepiscop al Sucevei Rădăuților.

Cei care au întrunit cel mai bine condițiile pentru scaunul de slujitor al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au fost Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, și Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. (CITEȘTE ȘI: RAED ARAFAT, ANUNŢ OFICIAL DESPRE REVENIREA LA STAREA DE URGENŢĂ DE LA 1 AUGUST. MESAJ TRANŞANT)

Calinic Botoșăneanul a adunat 30 de voturi din 46

În urma votului secret pentru alegerea celui care va îndeplini această slujire, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a adunat 30 de voturi din cele 46 exprimate în cursul ședinței de către reprezentanții Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Iată primele de clarații ale lui Calinic Botoșăneanul după ce a fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. (VEZI ȘI: DE CE A DIVORȚAT DE FAPT ANCA ȚURCAȘIU. SOȚUL EI NU ȘI-AR MAI FI DORIT SĂ PRACTICE STOMATOLOGIA ȘI…)

„Mai întâi mulțumesc Preamilostivului Dumnezeu pentru toate pe care le-am primit în viață. Însă astăzi, îi mulțumesc și pentru că, după aproape trei decenii de slujire în ascultare de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, m-a chemat, precum odinioară pe Petru, prin cei 30 de ierarhi care m-au votat, să arunc mreaja de cealaltă parte a corbăioarei și să vâslesc în marea învolburată a Ortodoxiei din dulcea Bucovină considerată a fi un fel de pământ al făgăduinței românesc.

Preafericirea Voastră, aș vrea să îmi permiteți să vă mulțumesc dintre cele foarte multe, pentru trei motive: în primul rând pentru că în iarna anului 1991 m-ați recomandat Sfântului Sinod în ascultarea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în al doilea rând pentru cei aproape 18 ani de împreună slujire în Arhiepiscopia Iașilor, timp în care ați ctitorit și rectitorit întreaga eparhie prin programul intitulat ‹Nici un sat fără biserică› și în al treilea rând aș vrea să vă mulțumesc pentru că ați binecuvântat înscrierea mea pe lista candidaților eligibili pentru demnitatea de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

De asemenea, îi mulțumesc Părintelui Mitropolit Teofan pentru cei 12 ani de împreună lucrare în Arhiepiscopia Iașilor, dar și pentru binecuvântarea pe care mi-ați dat-o pentru a candida.

În seria mulțumirilor, aș vrea să-mi permiteți să-mi exprim recunoștința față de membrii Sfântului Sinod care mi-au acordat votul de încredere prin care sunt mandatat să continui, dar să și sporesc lucrarea de vrednică pomenire a Părintelui Arhiepiscop Pimen, strămutat la cele veșnice.

Preafericirea Voastră, Sfințit Sinod, port în suflet cu recunoștință bucuria miilor de slujbe săvârșite în parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor în cele trei decenii de slujire și a construirii celor 400 de biserici, 1000 de case parohiale și sociale în cadrul programului ‹Nici un sat fără biserică›, dar port în suflet, în egală măsură, și satisfacția desființării multor grupări parabisericești care bântuiau prin Eparhia Iașilor.

Pentru a încheia, vă asigur de toată dăruirea mea în slujirea eparhiei pentru care am fost ales și unde împreună cu vlădica Damaschin, cu preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vom încerca să reparăm mrejele Ortodoxiei care au fost rupte de schismele și dezbinările consumate ca rezultat al libertății de exprimare de după 1989, respectând totodată, cu toată seriozitatea, canoanele rânduite de Sfinții Părinți, legiuirile Bisericii precum și hotărârile Sfântului Sinod.

Și pentru că ați avut două zile (20 iulie – ziua numelui primit la naștere, Ilie, și 22 iulie – ziua de naștere a Patriarhului Daniel, n.r.) și una ați sărbătorit-o liturgic ieri și una va fi mâine, pe care o veți sărbători tot liturgic, vă rog să-mi permiteți să vă doresc ani mulți și buni, cu sănătate de la Dumnezeu”, a spus Calinic Botoșăneanul.