Care au fost ultimele cuvinte ale lui Neagu Djuvara! Nepoata care i-a stat alături a dezvăluit tot

Publicat: 26/01/2018 | 13:20
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Neagu Djuvara! Nepoata care i-a stat alături a dezvăluit tot

Nepoata lui Neagu Djuvara a vorbit despre ultimele clipe din viaţa marelui om de cultură. Istoricul s-a stins din viaţă joi, la vârsta de 101 ani. Sandra Popovici, nepoata acestuia, a declarat că Neagu Djuvara a murit împăcat şi cu o declaraţie de dragoste pe buze.

A murit la spital la 1.30, după-amiază, şi am fost cu el. A spus: Vă iubesc! A fost super, super clar şi sufleteşte, şi intelectual până la ora 1.30. Era la fel ca la 30 de ani, cald, şarmant, a vorbit, a spus exact ce vrea pentru generaţiile viitoare. Cred că era în pace cu lumea. Era încântat 100%, în fiecare zi, că a putut să revină în România, pentru că nu a crezut că va fi posibil. Era în pace”, a declarat Sandra Popovici, într-un interviu difuzat de TVR1.

Neagu Djuvara afirma, în urmă cu ceva timp, că îşi doreşte să moară pe un vapor, dar voia să fie înmormântat în România. Îmi doresc să mor pe un vapor. Când nu voi mai putea să scriu, am să încerc să-mi găsesc un loc pe un vas cu pânze, din acela care face înconjurul lumii. Atunci, dacă mori pe drum, te aruncă în mare. Să terminăm odată cu poveştile astea cu înmormântări complicate, cu alaiuri şi cu discursuri”, spunea Neagu Djuvara.

Neagu Djuvara, născut pe 18 august 1916, la Bucureşti, într-o familie de origine aromână, şi-a luat licenţa în Istorie la Sorbona, în 1937, şi trei ani mai târziu a devenit doctor în Drept, la Paris. În 1972, a obţinut doctoratul în Filosofie, tot în capitala franceză, urmând ca, în 1987 să primească Diploma Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale din Paris, relatează News.ro.

A fost curier diplomatic în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică, la Stockholm, unde a plecat pe 23 august 1944 şi a rămas până în 1947.

A urmat exilul la Paris, unde a fost secretar general al Comitetului de Asistenţă a Refugiaţilor Români, a colaborat cu Radio Europa Liberă şi mai multe fundaţii. A petrecut 23 de ani în Republica Niger, în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, de unde s-a întors, în 1984, la Paris.

După Revoluţia din 1989, Neagu Djuvara a revenit în România, unde a fost profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti până în 1998. Neagu Djuvara a fost membru de onoare al Institutului de Istorie ”A.D.Xenopol” din Iaşi şi al Institutului de Istorie ”Nicolae Iorga” din Bucureşti.

Un susţinător al cercetărilor referitoare la istoria românilor, preocupat, în special, de filosofia istoriei, Neagu Djuvara a scris 20 de volume, de specialitate şi memorii, între care se numără ”Civilizaţii şi tipare istorice. Un studiu comparat al civilizaţiilor’” (Paris, 1975), premiată de Academia Franceză în 1976, ”Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne” (1995), ”O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, seria Istorie” (1999) şi ”Amintiri din pribegie” (2005).

Numele său apare pe mai multe volume colective, precum ”Aromânii: istorie, limbă, destin” (1996, 2012) şi ”Cărţile care ne-au făcut oameni” (2010).

În 2006, a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Servicul Credincios” în grad de Mare Cruce, iar în 2010, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, l-a decorat cu ordinul Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer. Pe 9 august 2016, lui Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, iar la finalul lunii martie 2017, a primit premiul de Excelenţă la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Citește și...