Cât alcool ai voie să bei dacă te urci la volan

Publicat: 06/05/2019 | 12:23
Cât alcool ai voie să bei dacă te urci la volan

În România tot mai  multe accidente au loc din cauza consumului de alcool. La noi în țară, șoferii nu au voie să bea deloc alcool, iar dacă sunt prinși, vor fi sancționați de către organele de poliție, potrivit legii. (Citește și: Șoferul unui TIR, prins cu o alcoolemie record după ce s-a răsturnat cu mastodontul în Buzău)

Practic, o alcolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amendă de la 21 la 50 de puncte şi suspendarea permisului pentru 6 luni. Dacă s-a consumat mai mult, poți risca până la cinci ani de închisoare. În această situație, eşti obligat să mergi la spital, însoţit de poliţist, pentru recoltarea de probe biologice. Oamenii legii au nevoie de concentraţia exactă de alcool în sânge, iar pentru asta ţi se recoltează probe biologice.

În cazul în care îmbibaţia alcoolică este egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. În această situaţie şoferul este condus obligatoriu la un spital unde îi sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Doar rezultatul oficial al analizei de sânge realizat la o unitate medicală este probă de incriminare penală în instanţa de judecată. (Citește și: Mașină răsturnată, la Constanța! Alcoolul a fost, din nou, de vină)

Poți să bei maxim o bere dacă te urci la volan

Cantitatea de alcool ce poate fi consumată pentru a nu avea dosar penal se poate calcula relativ simplu de fiecare consumator. Pe fiecare sticlă de băutură alcoolică este înscrisă cantitatea de alcool pur la sută de mililitri, în cazul berii această fiind, în medie, de 5 grame/100 ml. Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur. Această valoare înmulţită cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul împărţit la 70 (kg), da că rezultat o alcoolemie de 0,57 grame la mie. Această este însă valoarea maximă a alcoolemiei care poate fi atinsă la un moment dat după ce am băut patru beri a 500 de ml. Când se atinge însă această valoare, este mai greu de stabilit.

Specialiştii mai spun că, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge. În schimb, cei care au băut dar au şi mâncat vor avea surpriză să înverzească fiolă cel mai puternic la 1,5 – 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă. (Citește și: O șoferiță sexy a urcat pe podiumul celor mai mari bețivi la volan! E uluitor ce a arătat alcooltestul!)

Indiferent de felul băuturii consumate, de starea de oboseală a subiectului sau dacă acesta a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră. Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exerciţiul fizic intens, dar şi aşa viteză de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe oră (cu 30% mai repede), conform cars.ro.

Timpul în care se elimină alcoolul în cazul unei persoane de 70 de kilograme

– 100 ml votcă – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;

– 100 ml palincă – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore şi 10 minute;

– 100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore şi 10 minute;

– o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;

– 1 litru de vin – între 1,02 şi 1,37 grame alcool pur la mie, în funcţie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore şi 9 ore.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează în raportul Global Road Safety Raport 2015, că o alcoolemie de între 0,20 mg/l si 0,50 mg/l prezintă un risc de cel puțin trei ori mai mare de a muri într-un accident de mașină decât cei care nu consumă alcool înainte de a conduce. Acest risc crește de șase ori pentru o concentrație de 0,50 mg/l – 0,80 mg/l. In plus, consumul de alcool înainte de a conduce o mașină este asociat și cu alte comportamente foarte riscante la volan, cum ar fi viteza excesivă și lipsa centurii de siguranță, ceea ce poate cauza accidente grave.

Cei mai expuși accidentelor cauzate de alcool sunt șoferii tineri și cei care abia și-au luat permisul. Riscul de accident este de 3 ori mai mare la tineri față de persoanele peste 30 de ani, indiferent de concentrația în sânge a alcoolului.

Citește și...