Acasă » Știri » Știri externe » Câți bani are, de fapt, Charles al III-lea. A devenit unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă

Câți bani are, de fapt, Charles al III-lea. A devenit unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă

De: Ileana Mlădinoiu 21/06/2023 | 12:59
Câți bani are, de fapt, Charles al III-lea. A devenit unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă
Regele Charles al III-lea și Regina Elisabeta a II-a / Sursa foto: Social media

Odată cu încheierea domniei Reginei Elisabeta a II-a, una care a însemnat un simbol de stabilitate, echilibru, datorie și respect, întinsă pe șapte decenii, fiul său, astăzi Regele Charles al III-lea, a preluat prerogativele monarhice.

Potrivit panorama.ro, averea personală a Reginei, este estimată ca ridicându-se între 370 și 430 de milioane de lire sterline în bunuri personale. În sumă sunt incluse obiecte de artă, bijuterii, investiții imobiliare și de altă natură, precum și cele două castele, Sandringham și Balmoral. Fosta suverană a mai moștenit 70 de milioane de dolari, la moartea mamei sale, Regina Mamă, în 2002, bijuterii, cai și colecții de timbre.

Câți bani are, de fapt, Charles al III-lea. A devenit unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă

O parte considerabilă din această avuție i-a revenit Regelui Charles, însemnând bunurile desemnate ca provenind personal de la mama sa. Însă, nu se poate răspunde la întrebarea privitoare la cât de bogat este regele Regatului Unit și dacă a devenit cel mai bogat de pe planetă. O cifră clară nu există, ci mai multe estimări. Una dintre ele aparține „The Sunday Times Rich List”, care, în aprilie 2023, a aproximat valoarea netă, personală, a lui Charles la 600 de milioane de lire sterline, ceea ce înseamnă aproximativ 750 de milioane de dolari.

În schimb, o echipă de reporteri de la „The Guardian”, pe baza investigațiilor făcute, a venit cu o cifră mult mai mare pentru averea sa-1,16 miliarde de lire sterline, respectiv 1,44 miliarde de dolari. Oficialii Palatului Buckingham au numit calculele The Guardian „un amestec extrem de creativ de speculații, presupuneri și inexactitate”.

Ce venituri private încasează Charles al III-lea

Monarhul primește o sumă anuală fixă, cunoscută drept Civil List, înlocuită actualmente cu Sovereign Grant, setată la 86,3 milioane de lire sterline. Veniturile nu îi revin monarhului în mod direct, dar profitul, circa 20 de milioane de lire anual, este pus la dispoziția Casei Regale pentru a completa costurile ce nu sunt acoperite de grant. Aceste venituri private ale regelui sunt date mai departe fiecărui succesor în parte.

Venituri obținute din domenii și proprietăți imobiliare

Sunt cunoscute sume considerabile din domenii și proprietăți imobiliare, de peste 18.000 de hectare în zone precum Lancashire, Yorkshire, centrul Londrei. Acestor bani li se adaugă un portofoliu de investiții financiare și comerciale. Ca un reper, anul trecut erau consemnate 652,8 de milioane de dolari și un profit net de 24 de milioane de lire. De fapt, bugetul real al familiei regale ajunge la 345 de milioane pe an. De pildă, este de menționat că în 2017, contribuția anuală adusă economiei britanice s-a ridicat la 1,7 miliarde de lire sterline.

O politică recentă afirmă că darurile primite în „calitate oficială, nu sunt proprietatea privată” a familiei regale. Totuși, ambiguitatea termenului i-a permis Reginei Elisabeta a II-a să revendice caii de la liderii mondiali, drept cadouri personale, care nu trebuiau declarate.
Cea mai controversată dezbatere asupra a ceea ce aparține pe bună dreptate familiei regale se concentrează pe uriașele proprietăți funciare revendicate de regii medievali și transmise moștenitorilor lor.

În calitate de prinț de Wales și moștenitor al tronului, Charles al III-lea a primit un câștig anual de la Ducatul de Cornwall, înființat de regele Edward al III-lea în 1337, pentru a-și susține fiul.

Proprietatea a crescut la peste 52 de hectare, în 20 de județe din sudul Angliei și Țara Galilor, iar Charles a contribuit la construirea ei într-un portofoliu imobiliar sofisticat, în valoare de peste 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari). Activele includ terenuri agricole și păduri, precum și terenul de cricket Oval din Londra, birouri, și dezvoltări ale zonei rezidențiale. Oamenii care au lucrat cu Charles îl descriu ca pe un proprietar practic.

Moștenitorul nu poate vinde proprietăți de bază ale ducatului. El are însă dreptul la profiturile din drepturi de leasing și investiții, care, pentru Charles, au reprezentat în ultimii ani o plată anuală de peste 20 de milioane de lire sterline (25 de milioane de dolari). Regele a plătit, în mod voluntar, impozitul pe venit, dar ducatele regale, spre deosebire de alte afaceri și proprietăți funciare din Marea Britanie, sunt scutite de impozitul pe corporații și pe câștigurile de capital.

Ce s-a întâmplat după moartea Reginei Elisabeta

Când Regina Elisabeta a murit, Ducatul de Cornwall a trecut la noul moștenitor, Prințul William, iar Charles, ca monarh, a început să primească profituri de la Ducatul de Lancaster.

Această a doua moșie, o extindere a terenului confiscat de regele Henric al III-lea în 1265, cuprinde 18 hectare de teren în Anglia și Țara Galilor. Include ferme, castele, cariere, mine, birouri, hoteluri, terenuri de golf și imobilie de prim rang, din Londra. La momentul morții reginei, ea primea peste 20 de milioane de lire sterline, venit anual din acestea.

Familia beneficiază și de Crown Estate, încă o colecție de terenuri, aceasta provenind din cucerirea normandă din secolul al XI-lea.
Astăzi, portofoliul de 15,6 miliarde de lire sterline (19,4 miliarde de dolari) include proprietăți marcante precum Regent Street din Londra, Windsor Estate, centre comerciale, o mare parte a coastei și chiar adâncurile mării, până la 12 mile marine în larg.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
REȚETA de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Renumitul chef a dezvăluit secretul său
REȚETA de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Renumitul chef a dezvăluit secretul său
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Cu ea s-a DISTRAT Pescobar de 1 mai! Cine e Lavinia, BOMBA sexy care s-a LIPIT de el
Cu ea s-a DISTRAT Pescobar de 1 mai! Cine e Lavinia, BOMBA sexy care s-a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns...
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat înapoi! Adevărul din spatele gestului său
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat...
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în vârstă de 21 de ani ar fi petrecut împreună înainte de tragedie: „Ar fi avut un conflict acolo”
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru mama ei: Meriți!
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă. „Primul sărut e urât să fie dintr-o provocare.”
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare? Adevărul, explicat de Părintele Vasile Ioana
Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare? Adevărul, explicat de Părintele Vasile Ioana
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de...
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Doliu uriaș în Joia Mare, în România! S-a dus și el! Ce Om! Dumnezeu să-l țină în Lumină!
Doliu uriaș în Joia Mare, în România! S-a dus și el! Ce Om! Dumnezeu să-l...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor pentru Ucraina
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor...
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Fructul care NU trebuie să lipsească de pe masa de Paște. E ieftin și ajută la digestie!
Fructul care NU trebuie să lipsească de pe masa de Paște. E ieftin și ajută...
Iubita celui mai mare rival al lui Gigi Becali este de o frumuseţe răpitoare. Imagini rare cu femeia
Iubita celui mai mare rival al lui Gigi Becali este de o frumuseţe răpitoare. Imagini...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și mișca”
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
Cum s-a schimbat viața lui CRBL de când a divorțat de Elena Viscu. Planurile artistului pentru Paști
Cum s-a schimbat viața lui CRBL de când a divorțat de Elena Viscu. Planurile artistului...
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a uimit până și pe grătargiu
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a...
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa unică să-și schimbe viața complet
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa...