Ce s-a întâmplat, zilele acestea, cu plajele de pe litoralul românesc: ”E o barbarie!”

Publicat: 10/07/2020 | 10:46
Ce s-a întâmplat, zilele acestea, cu plajele de pe litoralul românesc: ”E o barbarie!”

Turiștii care au ajuns zilele acestea pe litoralul românesc au avut parte de un șoc! Ce s-a întâmplat pe toate plajele, începând cu stațiunea Mamaia și terminând cu Vama Veche?

Plajele au fost invadate de alge, și nu puține, ci tone întregi. Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral spun că se fac eforturi permanente pentru a curăţa malul, doar că, zilnic, alte tone de alge sunt aduse de valuri la mal. Mai mult, nu există utilaje moderne care să le uşureze dificila sarcină.

Totul ar pleca de la temperaturile mult prea ridicate care au adus nedoritele alge la mal. Lucrătorii instituţiei care administrează zonele cu nisip curăţă seară de seară malurile, doar că acestea sunt din nou acoperite de alge. Totul se întâmplă în doar câteva ore. „Am scos toate echipele, pe timpul nopţii, pentru a limita cât mai mult efectele acestui val de alge pe litoral. Însă, numărul mic de oameni care lucrează efectiv pe plajă, numărul insuficient de utilaje pe care le avem în acest moment, cât şi lipsa unor maşini/ambarcaţiuni specifice unei astfel de sarcini va îngreuna cu mult munca acestor oameni minunaţi”, a explicat directorul general al ABADL, Bogdan Bola, pentru cugetliber.ro.

FORO: cugetliber.ro

Bola susţine că angajaţii ABADL cu experienţă nu au mai văzut așa ceva de mai bine de zece ani. „Dacă nu vom remedia urgent acest aspect, care, din păcate, durează de ani de zile, aceste probleme se vor repeta la nesfârşit. Să mai punem oamenii să muncească la furcă în mileniul III mi se pare o barbarie din partea noastră, ca şi conducere ABADL. În cel mult o săptămână, vom face un plan de bătaie şi vom cere utilajele care ne lipsesc pe litoral de ani de zile”, a spus şeful ABADL.

Controale la sânge pe plajele de pe litoral

Altfel, echipele de control nu ratează să dea amenzi atunci când descoperă că regulile de distanțare nu se respectă. „Până în prezent, s-au făcut controale și s-au dat măsuri operatorilor economici să demoleze beach-barurile ilegale, s-au aplicat amenzi și am trecut la dezafectarea construcțiilor ilegale amplasate pe plajă acolo unde operatorii nu au înțeles că trebuie să respecte legea.

Cu toate acestea, sunt operatori de plajă care au început să-și ridice din nou aceste construcții ușoare, așa că trebuie să schimbăm strategia astfel încât să se înțeleagă că legea trebuie respectată. Operatorii de plajă care au construcții ilegale pe plajă vor fi notificați, li se vor da măsuri și termen de remediere a deficiențelor constatate și se va trece apoi la rezilierea contractelor”, a declarat Bogdan Bola.