Ce spune Alexandru Rafila despre primul copil infectat cu noul coronavirus, internat la ATI

Publicat: 16/09/2020 | 22:25
Ce spune Alexandru Rafila despre primul copil infectat cu noul coronavirus, internat la ATI

Un copil de opt ani, infectat cu noul coronavirus a devenit, miercuri, primul pacient cu o vârstă așa mică internat la ATI de la începutul pandemie din România.

Informația apare în contextul în care azi a fost înregistat cel mai mare număr de cazuri COVID de la debutul pandemiei, 1713. Potrivit Digi24, băiatul a ajuns prima dată, urmă cu o săptămână, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Buzău cu dureri de cap și febră.

Citește și: Situație critică FCSB. Mihai Stoica, dar și alți trei fotbaliști, depistați pozitiv cu noul coronavirus

Părinții săi sunt infectați cu virusul SARS – CoV – 2. I-a fost făcut testul COVID, dar rezultatul a ieșit negativ, iar medicii l-au suspectat de meningo-encefalită și l-au transferat la spitalul Gomoiu din Capitală, unde i-a fost repetat testul. De această dată, rezultatul a ieșit pozitiv.

Starea lui s-a agravat

Însă, din cauza infecției cu covid a făcut un sindrom rar – sindromul inflamator multisistem. Din acest motiv, copilul a fost transferat la Terapie Intensivă. Starea lui este stabilă, nu are nevoie de aparate pentru a respira, însă i-au fost afectați plămânii.

Profesorul Alexandru Rafila a declarat, că acest caz „merită toată atenția și compasiunea, dar din fericire copiii fac foarte rar astfel de complicații”. 

„Este un lucru serios, categoric, dar pe de altă parte, dacă vă gândiți câte mii de persoane au fost la Terapie Intensivă de când a apărut această pandemie în România, gândiți-vă că asta înseamnă extrem, extrem de puțin. Vedeți că în permanență avem 500 de persoane la ATI și un singur caz de îmbolnăvire gravă la copil. Sunt situații, sigur, foarte traumatizante pentru părinți.

Nu rata: Noi cazuri de coronavirus la Universitatea Craiova! Doi membri din staff, depistați pozitiv. Despre cine este vorba

Merită toată atenția și compasiunea, dar din fericire copiii fac foarte rar astfel de complicații. Se întâmplă la fel și la gripă, la rujeolă. Sunt situații pe care nu putem să le prevedem, dar din fericire sunt extrem de rare”.

La ora transmiterii acestei știri, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.854. Dintre acestea, 471 sunt internate la ATI.