Acasă » Știri » Ce trebuie să faci în caz de război. Sfaturi pentru toți românii

Ce trebuie să faci în caz de război. Sfaturi pentru toți românii

De: Andreea Bolocan 25/02/2022 | 09:35
Ce trebuie să faci în caz de război. Sfaturi pentru toți românii

Războiul a început chiar la granițele României. Având în vedere contextul actual în care ne aflăm, ar trebui să ne informăm. Ce trebuie să facem în cazul în care războiul ar veni la noi în țară?

Joi, 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, țara noastră vecină. Datorită faptului că ne despart mai puțin de 1000 de kilometri, amenințarea războiului este iminentă. În aceste condiții, trebuie să știm ce putem face în caz de război și care sunt regulile de supraviețuire în cazuri extreme.

CITEȘTE ȘI: LIVE UPDATE. RĂZBOI ÎN UCRAINA! VLADIMIR PUTIN A ATACAT KIEVUL CU RACHETE! „APOCALIPSA E AICI”

Cum trebuie să acționezi în caz de război

În primul rând, dacă se ajunge la cel mai rău scenariu, în România, trebuie să punem în aplicare regulile de supraviețuire în cazuri extreme. Astfel, asigură-te că ai acces la adăpost, apă și hrană, exact în această ordine.

În cazul unui conflict armat și, în special, al unui bombardament, trebuie să găsești un loc sigur, unde să te poți adăposti. Fie adăposturile create special în acest cop, fie o casă cu subsol rezistent, fie locuri îndepărtate de marile orașe, mai exact în zonele rurale (la țară). Dacă nu ai o casă la țară, unde să te poți adăposti, este bine să te informezi din timp cu privire la adăposturile antiatomice din orașul tău.

În Capitală, de exemplu există peste 4500 de adăposturi antiatomice și antiaeriene. IGSU a publicat recent, pe site-ul oficial, lista adăposturilor de protecție civilă din toate județele și orașele României.

AICI găsești mai exact toate adăposturile antiatomice din România.

În București există aproximativ 165 de adăposturi de protecție civilă în Sectorul 1, alte 340 de adăposturi în Sectorul 2, 150 în Sectorul 3, 160 în Sectorul 4, încă 60 în Sectorul 5 și 300 în Sectorul 6. Interesează-te dacă subsolul blocului tău este un adăpost antiaerian și mai ales dacă poate fi folosit în acest scop în cazul unei urgențe.

Este foarte important să îți faci provizii de apă potabilă. Acestea te vor ajuta să supraviețuiești în cele mai dificile condiții. Nu uita că apă este mai importantă decât mâncarea, în acest caz. Fără apă, un om poate supraviețui 3 zile, în schimb, fără mâncare, se poate supraviețui și 40 de zile.

O consecință deloc de neglijat a războiului este lipsa accesului la alimente și alte produse necesare traiului de zi cu zi. Așadar, fă-ți resurse de produse neperisabile. Asta înseamnă conserve, biscuiți sărați (care să înlocuiască pâinea) și orice produse care nu necesită gătire și rezistă mult în timp.

Este bine să îți faci rezerve suficiente de făină, ulei, mălai, zahăr, sare, orez și alte cereale, pe care să le poți prepară în cazul în care nu vei mai avea acces la alte alimente. În cazul în care rămâi fără gaze, ar fi bine să ai o butelie.

Unde te poți adăposti în siguranță

Metroul poate fi o alternativă sigură de adăpostire în cazul unei explozii nucleare. De asemenea, dacă ești în interiorul unei locuințe sau al unei clădiri de birouri, stai într-o zona sigură, departe de ferestre.

Dacă atacul este anunțat, este important să te adăpostești cât mai repede posibil sub pământ și să rămâi acolo până când este sigur să te reîntorci la suprafață. De aceea este important să ai la ține un radio portabil.

O altă variantă ar fi să cauți orice clădire, de preferință construită din cărămidă sau beton, și intră în aceasta pentru a evita orice material radioactiv de afară. Galeriile subterane ale metroului sunt o soluție în acest caz. Este indicat să stai cât mai mult ascuns în subteran pentru a nu intră în contact cu materialul radioactiv de afară. Este important să rămâi în subteran sau în clădirea în care ești adăpostit pentru el puțin 24 de ore.

Pregătește o trusă de prim-ajutor și una de urgență

Este foarte important ca, în momentul în care începe un război, să ai totul pregătit și să nu stai să faci bagaje. În acest moment, fiecare secundă contează, așadar pregătește-te din timp.

Vei avea nevoie de un rucsac încăpător, pentru fiecare membru al familiei. În acestea trebuie să adaugi toate cele necesare supraviețuirii: apă, mâncare, medicamente, trusa de prim-ajutor, produse de igienă etc.

Ce trebuie să conțină trusa de urgență:

  • Filtre de apă
  • Conserve
  • Batoane proteice
  • Un briceag multifuncțional, de calitate
  • Apă potabilă
  • Vitamine (mai ales dacă ai copii, dar ideal este să le ai pentru toată familia, deoarece alimentele proaspete vor lipsi pentru o perioada lungă din meniul zilnic)
  • Produse de îngrijire (dezinfectant de mâini, șervețele umede, scutece pentru copii)
  • Lanternă și baterii + baterii de rezervă (ai grijă însă să nu lași bateriile în lanternă, pentru a evita scurgeri ce pot duce la deteriorarea lanternei. Nu vrei să rămâi fără lumina în cel mai critic moment)
  • Lapte praf, pentru copii mai mari. Este util și pentru adulți, deoarece este o sursă de calciu, vitamine și proteine
  • Trusa medicală (această trebuie să cuprindă: alcool medicinal, iod, bandaje, plasturi, termometru, analgezice, antitermice).
  • Medicamente (pentru cel puțin 15 zile) pentru cei care sunt sub tratament.
  • Brichetă și/sau chibrituri clasice
  • paturi
  • Radio portabil
  • Cel puțin trei seturi de baterii pentru lanternă, radio și alte resurse pe care le iei cu ține
  • Masca de gaze
  • Pahare, farfurii și tacâmuri de unică folosință.

Cum te poți feri de exploziile nucleare

Nu trebuie să privești, sub nicio formă, către vreo explozie. Lumina puternică produsă de o explozie poate duce la orbire. În cazul în care, explozia nucleară te surprinde afară, întinde-te imediat la pământ și acoperă-ți capul cu mâinile. Dacă explozia are loc la distanță, poate dura până la 30 de secunde, sau mai mult, până când suflul acesteia te va lovi.

Dacă suflul te-a surprins afară, dezbracă-te cât mai repede posibil de haine și spală-te pentru a elimina materialul radioactiv care s-ar fi putut depune pe corp. Fă un duș cu multă apă și săpun pentru a ajută la eliminarea contaminării radioactive, dacă ai posibilitatea. Ai grijă însă să nu te freci și să nu îți zgârii pielea afectată, scrie StirileKanalD.ro.

VEZI ȘI: MESAJUL SFÂȘIETOR AL UNUI SOLDAT DIN UCRAINA, PE TIMP DE RĂZBOI: ”DEOCAMDATĂ, SUNTEM VII. DAR ÎN CAZ DE CEVA, MAMA, TATA, VĂ IUBESC”

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce citeste mai mult
Parteneri
JOIA MARE, tradiții, obiceiuri, semnificație. Ce nu ai voie sub nicio formă să faci în această zi
JOIA MARE, tradiții, obiceiuri, semnificație. Ce nu ai voie sub nicio formă să faci în...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Imaginea zilei: ANDREEA ESCA în costum de BAIE! N-a mai fost văzută niciodată AȘA
Imaginea zilei: ANDREEA ESCA în costum de BAIE! N-a mai fost văzută niciodată AȘA
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea generalului considerat cel mai important comandant al Armatei Române în Primului Război Mondial
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea generalului considerat...
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a...
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit o revoltă uriașă
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Dana Roba, în lacrimi după ce familia lui Daniel Balaciu a amenințat-o că îi ia fetițele! Ce părere are Doctorul Psiholog Ion Duvac despre această situație
Dana Roba, în lacrimi după ce familia lui Daniel Balaciu a amenințat-o că îi ia...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a actorului?  „Nu se va anula nimic.”
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau Joimăriţa
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a uimit până și pe grătargiu
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a...
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa unică să-și schimbe viața complet
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa...
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25 mai
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Lumea afacerilor din România, zguduită de decesul unui dintre cei mai cunoscuţi afacerişti. A fost răpus de o boală incurabilă
Lumea afacerilor din România, zguduită de decesul unui dintre cei mai cunoscuţi afacerişti. A fost...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor pentru Ucraina
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor...
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
https://www.gandul.ro/diverse/cat-costa-porumbul-fiert-sau-copt-in-vama-veche-pana-si-acest-simplu-produs-a-ajuns-sa-fie-foarte-scump-20198989
https://www.gandul.ro/diverse/cat-costa-porumbul-fiert-sau-copt-in-vama-veche-pana-si-acest-simplu-produs-a-ajuns-sa-fie-foarte-scump-20198989
Averea lui Ionuţ Negoiţă a explodat! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a explodat! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, decizie radicală înainte de Paște. De ce au plecat cei doi soți în Italia. Fetițele au fost lăsate acasă
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, decizie radicală înainte de Paște. De ce au plecat cei...
Mircea Badea, reacție dură după ”pensionarea” din învățământ a lui Klaus Iohannis: ”Cum? 20 de ani n-a trecut pe acolo!”
Mircea Badea, reacție dură după ”pensionarea” din învățământ a lui Klaus Iohannis: ”Cum? 20 de...
Orașul din România unde nu e bine să trăiești astăzi. Locuitorii nu știu cât e de periculos
Orașul din România unde nu e bine să trăiești astăzi. Locuitorii nu știu cât e...