Acasă » Știri » Cine ne spionează până și în intimitate

Cine ne spionează până și în intimitate

De: Gabriel Niculescu 18/02/2018 | 00:00
Google știe totul despre tine, la secundă

Mulți dintre noi avem un smartphone, chiar și de ultimă generație, și mai toți știm că micile dispozitive care ne fac viața mai ușoară înregistrează date despre utilizatori, care ajung la giganții planetei, care se folosesc de ele. Dar ce pot, oare, să facă? Este întrebarea legitimă care apare pe buzele tuturor. Oficial, telefoanele inteligente află locațiile unde ajungem, cât stăm acolo, ce activitate avem pe net, la ce site-uri ne uitam, cât stăm pe rețelele de socializare și ce conținut urmărim. Toate aceste date ajung la compania-mamă, Google – pentru telefoanele cu sistem de operare Android, dezvoltat de firma-gigant, ori Apple, pentru iPhone. Mai departe, sunt vândute pentru așa-zisă ”publicitate dedicată”, adică un conținut care să se potrivească comportamentului fiecărui utilizator în parte, care să ducă la mai multe șanse de a achiziționa produsul din reclamă! (AFLĂ DE AICI: CINE SUNT FONDATORII GOOGLE. CUM A ÎNCEPUT POVESTEA COMPANIEI DE MILIARDE DE DOLARI)

Așadar, telefonul mobil este un mic instrument de ”spionat”, iar spionii sunt companii precum Google sau Apple. Nici măcar nu e ilegal, pentru că atunci când scoatem telefonul din cutie și îl pornim, nu-l putem folosi până ce nu bifăm că ”Suntem de acord” cu termenii și condițiile de utilizare. Acordul nostru cu Google curge pe multe pagini și nimeni probabil nu l-a citit în întregime, dar este conceput de o armată de avocați care să păstreze compania de partea oricărei legi americane. Cu alte cuvinte, ne dăm singuri acordul să fim spionați, în schimbul acestei mici minuni tehnologice!

Mulți dintre utilizatori sunt îngrijorați unde ajung datele fiecăruia, mai departe, gândindu-se chiar la agenții guvernamentale de tipul CIA, FBI ori NSA, toate aparținând de guvernul american. Nimic nu este exclus, așa că unii ”isteți” s-au gândit dacă ar putea fi o cale de a bloca spionajul prin telefonul mobil.

Jurnaliștii de la NBC au realizat un experiment fabulos care arată cu adevărat puterea Google, iar CANCAN.ro, site-ul numărul 1 din România, vi-l prezintă în exclusivitate!  Foarte mulți dintre cei familiarizați cu gadgeturile ar crede că, să spunem, că folosirea unui smartphone fără nici o cartelă SIM (adică fără număr de mobil) și în modul avion (funcție a telefonului care oprește comunicarea cu rețelele wireless ori celulare, scoțând practic gadgetul din orice fel de rețea) ne protejează complet și aparatul nu poate colecta informații despre noi. Complet fals, așa cum vom vedea din experimentul realizat de un jurnalist NBC, rezumat într-un clip video!

(CITEȘTE ȘI: CELE MAI POPULARE CĂUTĂRI PE GOOGLE ÎN 2017. ”DENISA MANELISTA” ŞI ”CUM SE FACE COLIVA”)

Experiment cu telefoane fără număr

Jurnalistul NBC a folosit două telefoane identice. Niciunul dintre ele nu avea vreo cartelă SIM introdusă, nu erau conectate la nici un cont Google, nici măcar Gmail. Unul dintre ele era pe modul avion, iar celălalt funcționa normal, FĂRĂ număr de telefon, ambele nefiind conectate la internet. Jurnalistul s-a plimbat cu ele în buzunar toată ziua prin Washington, capitala Statelor Unite, încercând să afle ce date va colecta Google despre utilizatorul celor două aparate!

Google este asociat ”Big Brother”
Google este asociat ”Big Brother”

Subiectul nostru a mers în mai multe locații, evident nu a dat nici un telefon, nu a navigat pe net, pentru că nu avea cum, ci doar și-a făcut câteva selfie-uri. O parte din traseu a fost făcut pe jos, iar apoi subiectul s-a urcat într-un automobil. În acest mod a realizat turul orașului, parcurgând aproximativ 24 de kilometri. La sfârșitul zilei, împreună cu un expert, a încercat să afle ce date au transmis cele două telefoane către Google… iar rezultatul a fost ÎNFRICOȘĂTOR!

(VEZI ȘI: AVERTISMENT IMPORTANT AL SPECIALIŞTILOR! IATĂ CE ESTE INTERZIS SĂ CAUŢI PE GOOGLE! DACĂ NU RESPECŢI ACESTE REGULI, VEI AVEA MARI PROBLEME)

Au înregistrat fiecare pas prin oraș!

Jurnalistul a apelat la ajutorul unui expert informatician, care a conectat aparatele la o rețea WI-Fi a unui aparat special de timp ”man-in-the-middle”- gen de atac informatic folosit de hackeri pentru furtul de date. Doar prin acest aparat, telefoanele au fost conectate la net. Din momentul în care s-au autentificat la rețeaua WI-FI ”hăckuită” au început să transmită date către Google. Ambele, și cel care a fost pe ”modul avion” și celălalt! În scurt timp, toate datele care plecau către Google au apărut și pe ecranul celor care au făcut experimentul. Telefonul care nu a fost pe modul avion a înregistrat o serie de valori, coordonatele GPS ale tuturor locațiilor unde a fost jurnalistul, valorile presiunii aerului, timpul exact, cât timp a stat în acele locații ba chiar.. .și momentul când jurnalistul s-a dat jos din mașină pentru a intra în clădire. Totul la secundă, sub forma unor metadate, date în format text de doar câteva sute de kilobiți! Surpriza maximă a venit însă atunci când experții au conectat telefonul care a fost pe modul avion toată ziua, pentru că acesta a raportat un volum mult mai mare de date către Google!

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Bancul zilei | Șeful cel nou
Bancul zilei | Șeful cel nou
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din imaginile cu ea dezbrăcată!
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
Ea e considerată cea mai frumoasă prezentatoare din lume! Aparițiile ei lasă milioane de oameni cu pulsul ridicat
Ea e considerată cea mai frumoasă prezentatoare din lume! Aparițiile ei lasă milioane de oameni...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Horoscop săptămâna 10-16 mai 2024. Ce zodii au noroc în următoarele zile. Primesc bani și intră într-o relație amoroasă
Horoscop săptămâna 10-16 mai 2024. Ce zodii au noroc în următoarele zile. Primesc bani și...
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după...
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au fost rase de pe hartă pentru proiectul NEOM
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Ce este sepsisul, afecțiunea care a făcut ravagii în organismul lui Florin Piersic. Specialiștii au explicat ce s-a întâmplat în corpul actorului
Ce este sepsisul, afecțiunea care a făcut ravagii în organismul lui Florin Piersic. Specialiștii au...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România. Mai am un frate în Canada.”
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la spital. Unde se află fiul lui Florin Piersic în timp ce marele actor se luptă pentru viața lui
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la...
O româncă se plânge că
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce televizor poți cumpăra cu doar 405 Lei de la ALTEX resigilate?
Ce televizor poți cumpăra cu doar 405 Lei de la ALTEX resigilate?
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Leguma ieftină, gustoasă și care conține multe vitamine pe care o găsești în toate magazinele. Mihaela Bilic o recomandă, o poți mânca în loc de carne
Leguma ieftină, gustoasă și care conține multe vitamine pe care o găsești în toate magazinele....
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 11 mai 2024, două produse pe care toți românii le caută. Se vor vinde ca pâinea caldă
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 11 mai 2024, două produse pe care toți românii...
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile...
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
O ţară care în trecut atrăgea mii de muncitori români va recruta lucrători sezonieri din Egipt pe fondul deficitului de forţă de muncă
O ţară care în trecut atrăgea mii de muncitori români va recruta lucrători sezonieri din...
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat vieţi
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat...
Recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii prezintă ultimele noutăți
Recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii prezintă ultimele noutăți
Iulia Albu, prima reacție după ce Mihai Albu a anunțat că a fost diagnosticat cu CANCER
Iulia Albu, prima reacție după ce Mihai Albu a anunțat că a fost diagnosticat cu...
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor:
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
De ce nu acceptă Florin Piersic formularea ”maestre”. Explicația lui este uimitoare
De ce nu acceptă Florin Piersic formularea ”maestre”. Explicația lui este uimitoare
De ce dau, de fapt, câinii din coadă. Semnificația gestului e surprinzătoare
De ce dau, de fapt, câinii din coadă. Semnificația gestului e surprinzătoare
Condimentul care îmbunătățește sănătatea creierului. E foarte ieftin, se vinde chiar și cu 2.30 de lei
Condimentul care îmbunătățește sănătatea creierului. E foarte ieftin, se vinde chiar și cu 2.30 de...
×