Acasă » Exclusiv » Col(r)dr. Niță Dan Laurențiu rupe tăcerea la 12 ani distanță după ce Ion Iliescu ar fi fost la un pas să fie împușcat în cap. “S-a întâmplat în camera de arme! Domnul președinte…”

Col(r)dr. Niță Dan Laurențiu rupe tăcerea la 12 ani distanță după ce Ion Iliescu ar fi fost la un pas să fie împușcat în cap. “S-a întâmplat în camera de arme! Domnul președinte…”

De: Răzvan Scarlat 28/04/2023 | 23:40

Ion Iliescu, la un pas de a fi împușcat de un SPP-ist” titra presa în noiembrie 2011. Incidentul a avut loc în vila din Primăverii, unde locuiește fostul șef al statului și care, în calitate de ex-președinte, beneficiază, până la finalul vieții de serviciile SPP (Serviciul de Pază și Protecție). Doar că lucrurile ar fi stat total diferit. CANCAN.RO a elucidat cazul după nu mai puțin de 12 ani. Col(r)dr. Niță Dan Laurențiu ne-a dezvăluit ce s-ar fi întâmplat, de fapt. Avem declarații în exclusivitate!

Potrivit informațiilor existente la momentul respectiv, după ce Ion Iliescu a intrat în vilă și a închis ușa după el, unul dintre cei care îi asigura paza ar fi încercat să facă o glumă și a scos arma, simulând că trage în urma fostului președinte. Aceasta, însă, s-ar fi descărcat accidental. Norocul lui Ion Iliescu ar fi fost că intrase, deja, în casă, altfel ar fi putut fi chiar ucis. După presupusul incident, angajatul neglijent al SPP-ului ar fi primit o mustrare și ar fi fost mutat la Secția “Trasee”.

Reporterii site-ului nr. 1 din România au luat legătura cu Col(r)dr. Niță Dan Laurențiu, fost SPP-ist, care ne-a dezvăluit cum ar fi stat, în realitate, lucrurile. Potrivit acestuia, viața lui Ion Iliescu nu a fost pusă nicio clipă în pericol. Mai mult, agentul nu a avut deloc de suferit.

Nu a fost așa cum s-a scris. Nici pe departe. A fost un incident de tragere în momentul în care ofițerul își pregătea arma. Și asta se întâmpla în camera de arme, care este asigurată. Fostul președinte era afară, nu avea nicio treabă. Nici vorbă să fi fost aproape să-l împuște. E ca și cum tu ai fi pe stradă, iar eu aș trage într-un beci. Omul a tras la subsol, la demisol. Iar atunci președintele intra pe poartă”, a declarat Col(r)dr. Niță Dan Laurențiu pentru CANCAN.RO.

Ion Iliescu, fostul președinte al României
Ion Iliescu, fostul președinte al României

(VEZI AICI: A ÎNTREȚINUT RELAȚII INTIME CU MINORE ÎN CASA ÎN CARE LOCUIEȘTE ACUM CU SOȚIA. SPP-ISTUL LUI ILIESCU, EMANOIL PETREA, INFRACTOR CONDAMNAT, A AJUNS DE NERECUNOSCUT!)

Altfel, nu am ratat ocazia să-l chestionăm pe Col(r)dr. Niță Dan Laurențiu și cu privire la mega-evenimentul programat pe 6 iunie, când Regele Charles al III-lea va fi încoronat. Majestatea Sa Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai I, și soțul său, Principele consort Radu, sunt printre invitați.

„Nu are treabă SPP-ul! Se ocupă Royalty Protection”

Monarhi şi membri din aproape toate casele regale din întreaga lume, dar și președinți de stat, vor fi prezenți la abaţia Westminster din Londra, în cadrul unei slujbe care va fi oficiată de arhiepiscopul de Canterbury. Cu această ocazie, am aflat dacă Serviciul de Protecție și Pază va avea vreo implicare, dar și alte detalii importante.

Ce presupune protocolul de securitate pentru un eveniment de o asemenea amploare? Sunt așteptați președinți și reprezentanți ai Caselor Regale din întreaga lume.

 – Nu are treaba SPP-ul. Se ocupă Royalty Protection, e o structură a Scotland Yard -ului. Măsurile pentru cei doi nu sunt speciale. Vor beneficia de protecția generală de la întrunire. Dar nu au protecție individuală ca persoană. Vor fi protejați doar în timpul activităților oficiale. În rest, ei se pot plimba liniștiți. Nu vor avea protecție nici la hotel sau unde stau, nu beneficiază de nimic. Măsurile englezilor sunt minimale pentru că se bazează pe alte principii, pe analiza amenințărilor. Atât timp cât analiza stabilește că cele două persoane nu sunt direct amenințate de cineva, nu li se acordă niciun fel de protecție specială. Ei sunt niște simpli invitați acolo, nu au nicio funcție în statul român.

“Ei au o poziție onorifică! Numai Regele Mihai a avut pază din partea SPP”

Dar Serviciile secrete ale Mari Britanii trimit vreo informare către instituția similară din România?

– Nici vorbă. Cei doi nu sunt personalități de stat, personalități guvernamentale, nu există niciun fel de obligație. Un schimb de informații ar avea loc doar în cazul personalităților de rang înalt, președinte, prim-ministru, președinți ai camerelor, doar la acest nivel. De chestia asta se ocupă Special Branch, altă structură a Scotland Yard-ului.

Majestatea Sa Margareta și Principele consort Radu au parte de protecție din partea SPP?

– Nu au pază SPP. Nu au niciun fel de pază, nu beneficiază de protecție. Asta pentru că nu sunt considerați demnitari ai statului român. Ei au o poziție onorifică, nu au o poziție regală. Numai Regele Mihai, cât timp a trăit, a avut un aghiotant și un șofer, cred. Dar nici nu știu, cred că un aghiotant în cea mai mare parte a timpului.

Majestatea Sa Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai I, și soțul său, Principele consort Radu, sunt printre invitați la încoronarea Regelui Charles al III-lea
Majestatea Sa Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai I, și soțul său, Principele consort Radu, sunt printre invitați la încoronarea Regelui Charles al III-lea

(NU RATA: PRINCIPESA MARGARETA ȘI PRINCIPELE RADU DUDA AU FOST PREZENȚI LA ÎNMORMÂNTAREA REGINEI ELISABETA A II-A. CU CE MARE ȘEF AL LUMII S-AU ÎNTÂLNIT)

Col(r)dr. Niță Dan Laurențiu: “Principalele amenințări vin de la nebuni în 90 la sută din cazuri”

De-a lungul timpului, au fost vreun președinte de stat sau membru al Casei Regale în real pericol?

– Demnitari de rang mai mic au primit amenințări, dar președinții României nu au avut amenințări directe la adresa lor. În afară de amenințările generale, nemulțumire generală… Principalele amenințări vin de la nebuni în 90 la sută din cazuri. Nebuni, psihopați, fanatici, nemulțumiți și așa mai departe. Nu vin de la organizații teroriste sau instituții. Regalitatea nu s-a confruntat cu astfel de probleme.

Care a fost cel mai dificil președinte din punctul de vedere al protocolului de pază?

– Nu pot să comentez, nu am voie. Singurul incident serios care e existat a fost cazul lui Emil Constantinescu, cu cerneala. Atunci, grupul de protecție a fost, însă, incapacitat chiar de președinte. A zis: lăsați-l în pace să vină la mine. Știind că acel bărbat reprezintă o amenințare era urmărit de grupul de securitate, încă de când plecase de la Timișoara. Dar, la ordinul prezidențial, oamenii l-au lăsat să se apropie și s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Dacă nu ar fi fost un ordin direct dat ofițerilor de protecție nu se întâmpla incidentul. Asta, însă, nu le scade vina pentru ceea ce s-a întâmplat.

(VEZI AICI: CE CADOU INEDIT LE-AU TRIMIS PRINCIPESA MARGARETA ȘI PRINȚUL RADU DUDA MIRILOR ANULUI!)

„Orice personalitate care vine în România cade în sarcina SPP”

Considerați că Papa este cel mai bine păzit om din lume?

– Depinde de Papă. Probabil cel mai protejat din lume a fost Papa Ioan Paul al II-lea. Garda papală care e formată din garda elvețiană protejează inclusiv Vaticanul. Este o unitate de super elită. Are un program de pregătire extrem de minuțios și bun. Papa Ioan Paul al II-lea fiind polonez și anticomunist a fost foarte păzit, inclusiv de serviciile secrete poloneze, în afară de cele italiene. Întotdeauna, lângă el, se găseau reprezentanți ai serviciului secret polonez sub diverse acoperiri.

Cine a asigurat protocolul de pază când Papa Francisc a venit în România, în 2019? Italienii?

– Orice personalitate care vine în România cade în sarcina SPP. Deci principala obligație revine SPP. Se colaborează, bineînțeles, și cu gărzile demnitarului străin. Dar responsabilitatea este a SPP-ului. Fără discuție. Așa cum orice președinte din România se duce în vizită oficială într-o țară din străinătate, protecția cade în sarcina țării gazdă, chiar dacă și noi ne trimitem propriile structuri de protecție.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. citeste mai mult
Parteneri
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din București
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi această femeie superbă. Nimeni n-o crede
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a încheiat. Mesajul postat de brunetă pe rețelele sociale
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să...
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30 APRILIE
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile mari
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul prezentatoarei de la Kanal D2
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul...
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024, cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024,...
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu știu exact unde stau
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu...