Comisarul european pentru Sănătate are un răspuns la cea mai așteptată întrebare. Când va fi gata vaccinul anti-COVID

Publicat: 09/08/2020 | 23:15
Comisarul european pentru Sănătate are un răspuns la cea mai așteptată întrebare. Când va fi gata vaccinul anti-COVID

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că există „indicii bune” ca un vaccin împotriva COVID-19 să fie disponibil până la sfârşitul anului 2020.

Un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei „mase critice de cetăţeni, în special a celor din grupurile de risc”, a spus oficialul european, potrivit Agerpres.

Mai mult, Stella Kyriakides spune că este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor.

Citește și: Atenție! Un medic infecționist român avertizează. „Sarcina este un factor de risc COVID-19”

Un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei „mase critice de cetăţeni, în special a celor din grupurile de risc”, a spus oficialul european.

Număru mare de focare mici

Stella Kyriakides a remarcat de asemenea un număr crescând de focare mai mici sau mai mari de coronavirus în mai multe state membre ale UE. Ea a declarat că există „indicii bune” ca un vaccin împotriva COVID-19 să fie disponibil până la sfârşitul anului 2020.

Ea a recomandat guvernelor să procedeze la „izolarea rapidă a sursei de infecţie la nivel local cu ajutorul testelor, urmărirea contactelor şi izolarea imediată a persoanelor contaminate”.

România a cerut deja 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID de la UE

Ministrul român al Sănătății, Nelu Tătaru a anunţat că România a cerut Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul.

Tătaru a precizat că în primul rând vor fi vaccinaţi cei care fac parte din categoriile cele mai expuse. „Acei lucrători care sunt personal medical, cei cu vârste extreme (copii şi bătrâni – n.r), cei care au comorbidităţi trebuie să beneficieze de acest vaccin”, a spus Nelu Tătaru.

În acest moment, toate statele din lume încearcă să-şi asigure un număr cât mai mare de doze din viitorul vaccin anti-COVID.

Ţinta: un miliard de doze de vaccin anti-COVID până la finalul lui 2021

Statele încearcă în acest fel să-și pună la adăpost populația de următoarele valuri ale pandemiei, chiar dacă nu există încă pe piață un vaccin viabil. Momentan, mai multe variante sunt în faza de testare, însă rezultatele par a fi promițătoare iar Uniunea Europeană centralizează deja solicitările de vaccin.

„Prima firmă care va avea vaccinul, Comisia Europeană se va îndrepta spre această firmă și vom avea și noi acces la vaccin. Două firme se apropie de final, probabil în prima jumătate a anului viitor va fi disponibil pe piață”, declara în urmă cu o lună Nelu Tătaru la Digi24.

Nu rata: Masca este obligatorie în mai mult de jumătate dintre județe. Harta zonelor cu restricții

La ora actuală, în lume sunt peste 20 de variante de vaccin în faze avansate de testare. Producătorii de medicamente vor avea probabil zeci de milioane de doze de vaccin anti COVID-19 în prima parte a anului viitor. Producţia va creşte astfel încât să ajungă la un miliard de doze până la sfârşitul anului 2021, a spus Anthony Fauci, principalul specialist în boli infecţioase din SUA.

Dr. Antony Fauci a spus că speră că pandemia va fi sub control până la sfârşitul acestui an.