Comuna din Transilvania care ”bate” un oraş! E monitorizată video şi are wireless gratis!

Publicat: 22/02/2016 | 22:47
Comuna din Transilvania care ”bate” un oraş! E monitorizată video şi are wireless gratis!

Există o comuna în România care se ridică la exigentele unui oraş: are supraveghere video, wireless gratis şi un spital modern! Toate acestea sunt disponibile într-o comună de la poalele Munţilor Rodnei din judeţul Bistriţa-Năsăud.

 

Nu departe de Colibiţa, pe drumul european 17 care face legătura dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava, se află comuna Prundu Bârgăului, formată din două localităţi: Prundu Bârgăului şi Susenii Bârgăului. Conform recensământului din 2011 în Prundu Bârgăului se află nu mai puţin de 5.633 de locuitori, iar în Susenii Bârgăului 1.288. Cu toţii se pot bucura de condiţii moderne în care să-şi desfăşoare traiul: de la drumuri asfaltate, la şcoală renovată, de la treceri de pietoni semnalizate, la conexiune WI-FI în centrul comunei, sau un Centru medico-social inaugurat recent, arata voceatransilvaniei.ro.

Comuna Prundu este una din cele mai moderne din tara
Comuna Prundu este una din cele mai moderne din tara

Interesant este şi faptul că în Prundu Bârgăului se află o fabrică, o bancă comercială, un hipermarket, dar şi diverse magazine care le oferă locuitorilor pe lângă produse specifice, şi locuri de muncă. De altfel, pentru creşterea nivelului de trai a locuitorilor din comună, primarul Doru Crişan împreună cu echipa sa administrativă a reuşit de-a lungul timpului să găsească bani pentru investiţii şi cu ajutorul fondurilor UE.
Cel mai recent proiect european pus în aplicare în comună a fost chiar în data de 19 februarie, când a fost inaugurat un Centru medico-social în Susenii Bârgăului.

In Prundu, internetul e gratis
In Prundu, internetul e gratis

Investiţiile, din fonduri europene

Centrul este dotat cu sisteme medicale de recuperare şi kinetoterapie şi are o capacitate de 60 de locuri de cazare în cele 30 de saloane. Valoarea totală a proiectului a fost de 4.000.000 de lei, din care 85% a fost finanţat de Comunitatea Europeană, 13% de Guvernul României prin MDRAP şi 2% a fost contribuţia proprie.
„Am încercat de-a lungul timpului să găsim investitori şi soluţii financiare pentru ca în comuna Prundu Bârgăului să nu le lipsească nimic locuitorilor. Avem de toate, în limita posibilităţilor, pentru că oamenii de aici merită să aibă şansa să-şi desfăşoare viaţa de zi cu zi ca la oraş. În plus, cu toţii apreciază proiectele făcute, se păstrează curăţenia, sătenii chiar se implică în bunul mers al lucrurilor. Sunt tare bucuros pentru asta şi le mulţumesc mult tuturor”, a spus primarul Doru Crişan.

Comuna se află la 22,6 kilometri distanţă de municipiul Bistriţa, pe DN 17, fiind drumul care leagă Bistriţa-Năsăud de Suceava. Tot la aceeaşi distanţă se află şi Colibiţa, iar intersecţia cu drumul judeţean 173A, care duce spre lacul cu acelaşi nume, este chiar în Prundu Bârgăului.

(Gabriel Niculescu)